Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi, 3 defa üst üste olimpiyat şampiyonu olmuş tam 46 kez dünya rekoru kırmış “Cep Herkül’ü” Naim Süleymanoğlu.

Naim Süleymanoğlu 23 Ocak 1967 Kırcaali doğumlu bir Bulgaristan Türk’ü. Haltere henüz dokuz yaşındayken başlamış on beş yaşındayken Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonasında iki altın madalya alarak şampiyon olmuştur. Bir yıl sonra on altı yaşında rekor kırdığında halter tarihinin en genç dünya rekortmeni oldu.  1984 yılında Los Angeles’ta düzenlenen olimpiyatlara Bulgaristan’ın Sovyetler’le beraber boykotta yer alması nedeniyle katılamadı. 1984,1985 ve 1986’da dünyada yılın haltercisi seçildi. Bulgaristan’da Türklere uygulanan baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına yarışabilmek için 1986 yılında Melbourne’de yapılan Dünya Halter Şampiyonasında Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye’ye iltica etti.  Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye getirilme sürecinde Turgut Özal konuyla özel olarak ilgilenmiştir.

1988 Seul Olimpiyatlarında Türkiye adına yarışabilmesi için Bulgaristan hükümetine 1 milyon 250 bin dolar ödenerek izin alınmıştır. Bu olimpiyatlarda altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer elde etmiş ve Türkiye’ye olimpiyat oyunları tarihinde güreş dışında ilk altın madalyayı kazandırmıştır. 60 kg katıldığı olimpiyatlarda silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kg fazla olan 190 kiloyu kaldırıp bunu başaran dünyadaki tek kişi olarak tarihe geçmiştir. Ardından 1992 Barselona ve 1996 Atlanta olimpiyatlarında da altın madalya kazanarak 3 defa ard arda olimpiyat şampiyonu olmuştur. Kariyeri bir çok başarıyla dolu olan Cep Herkül’ü 18 Kasım 2017 yılında hayatını kaybetti. Spor kariyeri ve hayat hikayesi 2019 yılında Cep Herkül’ü: Naim Süleymanoğlu adıyla sinemaya aktarıldı.

Editör: TE Bilisim