“Tekerlekli sandalyede yaşlanmak yerine 300 km hızla duvara çarparak ölmeyi tercih ederim.” Bu söz 3 defa Formula 1 şampiyonu olan ve pek çok otoriteye göre Michael Schumacher ile birlikte tüm zamanların en iyi F1 pilotlarından biri olarak kabul edilen Brezilya’lı Ayrton Senna’ya ait. Gerçekten de öyle oldu ve yarışırken 300 km hızla bir duvara çarparak hayatını kaybetti. İşte efsane Formula 1 pilotu Ayrton Senna’nın hayat hikayesi.

Varlıklı bir ailenin oğlu olarak Brezilya’nın Sao Paulo kentinde dünyaya gelen Senna babasının destekleriyle henüz dört yaşındayken go kart aracı sürmeye başlamış, ilk yarışına da 13 yaşındayken katılmıştır. Yarışlara katılma isteğinin bir nedeni de Brezilya’ya ilk Formula 1 dünya birinciliğini 1972 yılında kazandıran diğer bir Sao Paulo’lu Emerson Fittipaldi’ye olan hayranlığıdır. Senna 1973’te Sao Paulo’da ilk kez katıldığı yarışı kazanır ve bu ilk yarışından sonra galibiyetler gelmeye devam eder. Brezilya birinciliği, 17 yaşındayken Güney Amerika Go Kart birinciliği ve birkaç kez de dünya ikincisi olan Senna 19 yaşında çocukluk arkadaşı olan Liliane Vasconcellos Souza ile evlenmiş daha sonra babasının isteği ile başladığı işletme eğitimini yarıda bırakarak araba yarışçısı olmaya karar vermiştir.

1980’de artık ne yapmak istediğini bilerek kendinden emin bir şekilde Birleşik Krallık’a gelmiş ve bir deneme sürüşünün ardından Formula 1 öncesi son durak olan Formula 3000’e girmeyi başarmıştır. Formula 3000’deki başarıları ve birincilikleriyle dikkatleri çeken Senna 1984 yılında Toleman takımıyla Formula 1’e ilk adımını atar.

1988 yılında Alain Prost’un takım arkadaşı olarak McLaren takımına katılır ve böylece iki ünlü yarışçı arasındaki unutulmaz rekabet başlamış olur. Daha sonra Williams takımına geçen Prost sözleşmesine tek bir şart koymuştur; Senna ile aynı takımda olmamak. 1993 sezonunda şampiyon olan Prost, Senna’nın takıma katılacağı söylenince emekli olur. Böylece Senna 1994 sezonu için Williams takımıyla anlaşarak oraya geçer. Ayrton Senna yeni takımıyla test sürüşlerine başlamıştı ancak bir sorun vardı, aracın yolu iyi kavrayamadığını ve bir titreşim dalgasının direksiyonu döndürmesini engellediğini yetkililere söyledi.

1 Mayıs 1994’te İtalya’daki San Marino Grand Prix yarışında 7. turda viraja 306 km hızla gelen Ayrton Senna daha önce söylediği gibi direksiyonu çeviremedi ve o hızla beton bariyerlere çarparak hayatını kaybetti.

Uzun süre rekoru elinde bulundurduğu 65 Formula 1 pole pozisyonu, hiç kimsenin başaramadığı şekilde Monako Grand Prix’ini 6 kez kazanması ve 3 defa Formula 1 şampiyonu olmasıyla bir yarış efsanesi olan Ayrton Senna henüz 34 yaşındayken aramızdan ayrılmasına rağmen adını unutulmaz yarışçılar arasına yazdırmıştır.

Editör: TE Bilisim