Sugar Ray Robinson gerçek adıyla Walker Smith Jr 3 Mayıs 1921’de Amerika Georgia’da üç çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası ailesini geçindirmeye çalışan bir pamuk işçisiydi ancak ailesi o 12 yaşındayken ayrıldı. Annesi çocuklarını alarak New York’un Harlem mahallesine taşındı. Çocukken doktor olmak isteyen Robinson dokuzuncu sınıfta okulu bıraktı ve yönünü boksa çevirdi. Sokaklarda çok fazla zaman geçirmesini istemeyen annesi onu düzenli olarak gittikleri kilisenin alt katındaki bir boks salonuna yazdırdı.

Burada boksa başlayıp ilerledikten sonra 14 yaşında ilk maçına çıkmak istedi ancak yaşı küçük olduğu için katılması yasaktı, o da boksu bırakan Ray Robinson adındaki bir gencin kimliğini kullanarak maça çıktı ve amatör boks kariyerine bu isimle başladı ardından da bu ismi kullanmaya devam etti. New York’ta bir maç sırasında seyircilerden bir kadın şeker kadar tatlı olduğunu söyleyince Sugar (şeker) Ray Robinson adı doğdu. 

1939 yılında tüy siklette Altın Eldivenler turnuvasını kazandı, 1940’ta bu başarıyı bu kez hafif siklette tekrarladıktan sonra aynı yıl profesyonel oldu. Profesyonel olmadan önceki amatör kariyerinde 85 maçta 85 galibiyeti vardı. 19 yaşında 100 dolar için çıktığı ilk profesyonel maçını nakavtla kazandıktan sonra ilk 40 maçının hepsini kazandı. Yendiği isimlerin çoğu eski veya gelecekteki şampiyonlardı ancak kendisi şampiyonluk maçına çıkamıyordu çünkü o dönemde mafya boks camiasında oldukça etkindi ve Sugar Ray bu ilişkilerden uzak durmaya çalışıyordu. Bu nedenle uzun yıllar kemer maçına çıkamadı. 

Nihayet 1946 yılında ünvan maçına çıktı ve 15 raund sonunda Tommy Bell’i puanla yenerek yarı orta siklet şanpiyonu oldu.

İlk yenilgisini ise hayatı Raging Bull filmine konu olan Jake LaMotta’ya karşı aldı. LaMotta’ya yenildikten sonra intikam hırsıyla üç hafta çalıştı ve daha sonra LaMotta’yı yenerek rövanşı aldı hemde kariyerinde onu daha sonra dört kez daha yendi. 

14 Şubat 1951’de Sugar Ray ve LaMotta arasında yapılan maç tarihe “sevgililer günü katliamı” olarak geçti. Boks yazarı Thomas Hauser o maç ile ilgili şu yorumu yapmıştı “Sugar Ray Robinson o gece LaMotta’yı bir boksör nakavt edilmeden ne kadar kötü dövülürse o şekilde dövdü.”

LaMotta ise bir röportajında şöyle konuşmuştur “ o maçı iyi hatırlıyorum iyi ki maçı  durdurdular, yoksa ölecektim. İnatçılığı yüzünden yere düşmüyordum ve o da beni düşürmüyordu ama sonsuzluğa inanmamı sağlayacak bir dayak yiyordum, bitmiyordu.”   Bir defasında da “ Hayatım boyunca Sugar’dan o kadar çok dayak yedim ki nasıl şeker hastalığına yakalanmadım anlamıyorum” demiştir. 

Sugar Ray’in kariyerindeki en sarsıcı olay ise 24 Haziran 1947 yılında oldu. Yarı orta siklet ünvanını korumak için 22 yaşındaki boksör Jimmy Doyle ile maça çıkacaktı. Maçtan bir gün önce yatağından fırladı, rüyasında 8. raundda Doyle’u nakavt etmişti ancak Doyle ringin ortasına uzanmış hiç hareket etmeden cansız bedeniyle orada duruyordu. Gördüğü bu korkunç rüyadan çok etkilenen Sugar Ray maça çıkmaktan vazgeçti ancak bu maçın olması için büyük paralar yatıran organizatörler onu ikna etmesi için bir papaz ve bakanı devreye soktular, sonunda da onu ikna etmeyi başardılar.  Maçın 8. raundunda Jimmy Doyle aldığı sert bir yumrukla yere düştü ve bilincini kaybetti, acil bir şekilde hastaneye götürülen genç boksör 17 saat sonra hayatını kaybetti. Daha sonra Doyle’un maçtan alacağı parayla annesine ev almak istediğini öğrenince bu maçın ardından çıktığı dört maçtan aldığı parayı Doyle’un annesine gönderdi.

Sugar Ray 1952 yılında emekli oldu ama 1954’te geri döndü ve yedi maç sonra orta siklet ünvan maçına çıktı, ilk maçı kaybettikten sonra ikinci maçta rövanşı ve ünvanı tekrar kazandı. 

1965’te son maçında yenildikten sonra boksa veda etmeden önce 19 yaşından 44 yaşına kadar tam 25 yıl dövüştü. Boksu bıraktığında arkasında 201 maç 109’u nakavtla olmak üzere 174 galibiyet ve efsane olmuş bir isim bırakmıştı. Sugar Ray Robinson 12 Nisan 1989’da 67 yaşında Los Angeles’ta hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilisim