Türkiye Yazarlar Birliği ve Mamak Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen ve Başkent için bir ilk olan “Ankara Edebiyat Festivali” Mamak’ta Musiki Muallim Mektebi’nde başladı. Festivalin açılışın konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Gerçekten şu an tarihi bir ana tanıklık ediyoruz ve bu programların devamının gelmesini temenni ediyorum.  Ankara edebiyat festivali yüz yılları bulacak bir sürekliliğe sahip olur temennisinde bulunuyoruz” dedi.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin ev sahipliğinde gerçekleşen festivalin açılış programına Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AK Parti Mamak İlçe Başkanı Erhan Sarıgöl ve TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay katıldı.

“TARİHİ BİR ANIN TEMELLERİ ATILIYOR”

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, festivalin açılış konuşmasında yaptığı konuşmada tarihi bir anın temellerinin atıldığını ifade etti.

Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerçekten şuan tarihi bir ana tanıklık ediyoruz ve bu programların devamının gelmesini temenni ediyorum.  Ankara edebiyat festivali yüz yılları bulacak bir sürekliliğe sahip olur temennisinde bulunuyoruz. Uzun yıllar Ankara’da yapmayı planladığımız bir festival bu festivalin içinde şiir var, folklor, denemeler hikâyeler var. Bu çağda insanlarımızın karınları doyuyor. Edebiyatın ve kültürün zirve olacağı bir dönem insanlarımızın ruhen daha fazla doyurulması gereken bir noktadayız.  Küreselleşen bir çağda kültürlerin birbirine girdiği ve neredeyse yok olmaya başladığı bu çağda biz kendi öz benliğimizi korumak için edebiyatla, kültürle, sanatla ancak sağlayabiliriz.  O yüzden Ankara Edebiyat Festivali’nin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum Türkiye yazarlar birliği sanat ve edebiyat anlamında birçok konuda çalışmalar yapıyor.  Bizim şehirlerimiz kültürün yoğrulduğu bir şehir. Şehirlerimiz medeniyetimizin yoğrulduğu şehirlerdir.”

“İNŞALLAH GELENEKSELLEŞEREK ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA DEVAM EDER”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse açılış konuşmasında, Musiki Muallim Mektebi’nde güzel bir etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.

“İnşallah gelenekselleşerek önümüzdeki yıllarda da devam eder” diye Köse sözlerine şöyle devam etti: “Nesillerin ihyası dille, fikirle, kültürle olur. Köklü milletlerin köklü edebiyatları vardır. Köklü bir tarihe sahip olan milletimiz kültür edebiyat noktasında çok ileridedir. Bizlere düşen somut soyut eserlerimize sahip çıkmak, gelecek nesillerimizin güzel kültürümüzle sürmesine çalışmaktır.”

Başkan Murat Köse, şehrin inşası kadar insanı ihya etmenin de önemli olduğunu vurgulayarak “Göreve geldiğimiz günden bu yana Mamak’ın daha yaşanılabilir bir ilçe olması için çalışıyoruz. Alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yanında sanat, kültür, spor gibi sosyal alanlardaki çalışmaların da en az alt yapı çalışmaları kadar önemli olduğunu biliyoruz. Halkımıza kültür sanat alanlarında en güzel hizmetleri sunmaya çalışıyoruz. Tüm imkanlarımızı halkımızın hizmetine sunuyoruz. Kütüphanelerimizle bilim sanat merkezlerimizle her zaman halkımızın hizmetindeyiz” diye konuştu.

Ankara Edebiyat Festivali’nin gelenekselleşerek devam etmesinin önemine dikkat çeken Başkan Murat Köse “Kültür alanında yaptığımız çalışmalar noktasında böyle güzel bir festivale de ev sahipliği yaptığımız için mutluluğumu ifade etmek istiyorum. 5 gün boyunca şiir dinletileri, okur yazar buluşmaları, paneller gerçekleştirilecek. İnşallah bu güzel edebiyat iklimini bundan sonraki yıllarda da yaşarız” dedi.

“EDEBİYAT FESTİVALİ İLE BİR İLKİ BAŞLATIYORUZ”

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ise konuşmasında şunlara değindi: “45 yıldır edebiyat alanında faaliyet yürüten Türkiye Yazarlar Birliği genel merkezimiz birçok faaliyete öncül etmiştir. Genel merkezimiz faaliyetlerinin yanında Türkiye Yazarlar Birliği’nin şerefine yakışır etkinlikler yapmaya devam ediyoruz. Edebiyat Festivali ile de bir ilki başlatıyoruz. Edebiyat bir milletin geçmişten günümüze kadar fikir ve düşünce yapısını, dünya görüşünü, kültür ve medeniyet bilincini yeni kuşaklara aktarır, geçmiş ile gelecek arasında çok köklü sağlam köprüler kurar. Kimliklerin muhafazası güçlü edebiyat kimliği ile mümkün olmaktadır.”

“ANKARA ÜNİVERSİTE ELİNDEKİ İMKANLARI MAMAK BELEDİYESİ İÇİN KULLANACAK”

“Ankara gibi hem ülkemiz hem de dünya için önemli bir şehirde edebiyat festivalinin olması çok önemli” diye sözlerine başlayan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha da önemlisi bunu sürdürebilmek. Umuyoruz ki kalıcı olur ve geleneksel hale gelir. Ankara Üniversite elindeki imkanları Mamak Belediyesi için, Mamak Belediyesi de elindeki imkânları Ankara Üniversitesi için bilhassa öğrenciler için kullanacak. Uzun süre siyaset ve bürokraside görev almış birisi olarak öğrencim ki devletin imkânlarını milletin ihtiyacı için kullanmak gerektiğidir. Devletten hangi imanları alabiliyorsak daha iyisini alabilmek için zorlamak lazım.”

Musiki Muallim Mektebi’nde başlayan festivalin ilk gününde “Ankara Edebiyatı ve Ankara’da Edebiyat” ve “Gençlik ve Edebiyat” panelleri düzenlendi. 5 gün sürecek festivalde şiir dinletileri, okur yazar buluşmaları, konferanslar yapılacak, Ankara’da “Edebiyat” rüzgârı esecek. 

Gülay ATAR

Editör: TE Bilisim