Yalnızlık dinmeyen bir sızıdır sözü ve usta kalemiyle hafızamızda derin izler bırakan Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu aktaracağım bugün yazımda..

Tanzimat Dönemi'nden Cumhuriyet'e kadar olan dönem içerisinde Türk toplumunun geçirdiği değişiklik ve farklılıklar Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun  eserlerinde yer almış ve açık bir şekilde belirtilmiştir.

“Tanzimat'tan bu yana neler yaşadığını eserlerinde sık sık anlatan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nur Baba, Kiralık Konak adlı romanları ile ünlüdür. Fecri Ati adlı edebiyat topluluğunun kurucusu arasında yer alan Yakup Kadri, bireyci düşünceden uzaklaştıktan sonra toplumsal konuları konu edinmiş ve eserlerinde toplumsal olaylara sık sık yer vermiştir.  Gözlem açısından başarılı bir yönü bulunan bu yazarın eserlerinde kişinin fiziksel özelliklerinin yanı sıra ruh özellikleri de başarılı bir şekilde anlatılır.

Edebiyat yaşamının başında Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kurucu üyeleri arasında yer almış; daha sonra bireyci düşüncelerden uzaklaşarak toplumculuğu kabul etmiş bir yazar olarak değerlendirilir.
Millî Mücadele yıllarında ve sonrasında etkin bir siyasal yaşam sürmüştür. Millî Mücadeleden itibaren Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yer almıştır.
TBMM II., III. Dönem Mardin, IV. Dönem (Tiran Elçiliğine atanması nedeni ile 27 Ekim 1934 tarihinde istifa) ve 1.(XII) Dönem Manisa Milletvekilliği, Kurucu Meclis Millî Birlik Komitesi Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 15 Ekim 1961) yapmıştır.
Anadolu Ajansı'nın kurucularındandır, ömrünün son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır.

Editör: TE Bilisim