Covid-19 aşısı birçok ülkede yapılmaya başlandı. İngiltere, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail başta olmak üzere dünya bu virüsten kurtulmak için aşı yapma sürecine hızla adapte oldu. Avrupa ülkeleri öncelikli grupları belirleyerek aşılama programını oluşturdu. Ülkelerin aşılama hızları arasında oldukça büyük farklar var. Dünyanın eşit olmadığını bir kere daha görmüş olduk. Aşılama hızı konusunda İngiltere en önde başladı. Fransa ve Hollanda ise son sıralarda yer aldı. İngiltere’nin aşılama programına bu kadar hızlı başlamasının nedeni Pfizer ve BioNtech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke olmasından kaynaklı. 8 Aralık 2020 tarihinden itibaren başlanan aşılama programı ile hastalığa karşı büyük bir direnç gösterildi. İngiltere koronavirüsün ilk çıktığı dönemlerde sürü bağışıklığını desteklediğini açıklamıştı. Sürü bağışıklığının kısa sürede oluşamayacağını anlayınca bu kararından geri dönmek zorunda kaldı.
Şu anda bu hastalıkla mücadele için en önemli adım aşır. İngiltere’de bunu uyguluyor. İngiltere’de 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle 1 milyondan fazla kişi aşı oldu. Bu oldukça büyük bir rakam. AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından ortak çalışma ile geliştirilen aşıya da onay verildi. Aşılama hızının artık daha fazla olacağı düşünülüyor. Oxford ve AstraZeneca aşısı daha ucuz ve saklama koşulları daha kolay. Bu nedenle İngiltere’de aşılama hızının daha da artması bekleniyor. Pfizer/BioNTech aşısının -70 derecede saklanması zorunlu. Bu denli yüksek bir soğutucuya her yerde ulaşmak mümkün değil. Koca bir ülkenin aşılacağı düşünüldüğünde daha da zorlaşıyor. AstraZeneca aşısı ise normal buzdolabı koşullarında saklanabiliyor.
Avrupa Birliği ise Pfizer/BioNtech aşısının uygulanmasına 21 Aralık 2020 tarihinde onay verdi. Brüksel aşılar daha geliştirme aşamasındayken 450 milyonluk nüfusa yetecek kadar aşıyı önden sipariş etti. Aşılar 26 Aralık 2020 tarihinden itibaren vatandaşlarına yapılmaya başlandı. Danimarka 45 binden fazla kişiyi aşıladı. Nüfusun yüzde 0,78’i aşılanmış durumda. Almanya’nın verilerine göre ise 1 Ocak itibariyle 188 bin 500 kişiye Covid-19 aşısı yapıldı. Aşılama konusunda dünyada en hızlı ülke ise İsrail. 3 Ocak tarihi itibariyle İsrail’de yaklaşık 1,1 milyon kişi Covid-19 aşısını olmuş. 8,9 milyonluk nüfusa sahip İsrail nüfusunun yüzde 12’sini aşılamış durumda. Ülkelerin vatandaşlarını düşündükleri bu tip durumlarda açık açık ortaya çıkıyor. En iyi aşı hangisiyse o getiriliyor, fonlar veriliyor ve süreç hızlandırılıyor. Koronavirüsten kurtulacağız evet ama diğer ülkeler çok daha önce kurtulacak.

Editör: TE Bilisim