Korona virüs pandemisi kapsamında alınan önlemler 1 Temmuz itibarıyla son buldu. Özellikle esnaf alınan karardan memnun olduğunu ifade ederken, düğünlere getirilen yasakların kalkması da vatandaşları mutlu etti. Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan, pandemide kuaförlerin büyük sıkıntı çektiklerini ifade ederek, düğünlerin başlaması ile biriken borçlarını ödeyebileceklerini belirtti. Erdoğan, “Yasakların kalkması ve düğünlerin de tam anlamıyla başlayacak olması ile kuaförler olarak bizler düğünlere hazırız” dedi.

Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan ile kuaförlerin pandemide yaşadığı sorunları konuştuk. Erdoğan, pandemi boyunca Ankara’da 800 küsur kuaför dükkanının kapandığına dikkat çekerek, “Tabi bu süreçte yeni açılan dükkânlar da oldu. Ama pandemide odamıza kayıtlı kuaförlerden yüzde 30’unun kapandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİDE 800 KUAFÖR KAPANDI”

Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan, pandemi döneminde kuaförlerin çok yıprandığını ifade ederek, “Yasaklar başladığında ilk kapatılan meslek grubu bizim grubumuzdu. Daha yeni yeni toparlanmaya çalışıyoruz. Eski borçlarımız da çok fazla ve şuan geriden geliyoruz. Borçlarımız kapatıp kar etmeye geçeceğiz. Özelikle kadın kuaförleri çok büyük sıkıntıdalar” dedi.

Devlet tarafından sunulan destekleri aldıklarını ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “3 ay bin lira gelir kaybı, 750 lira da kira desteği olmak üzere sunulan destekleri aldık. Tabi bunlar yeterli değil. Yine de yağmasa da damladı diyebiliriz. Şuan en çok ihtiyacımız olan şey 50 bin liraya kadar faizsiz kredi almak olacaktır. Fakat bu vergi levhası olan herkese verilmeli diye düşünüyorum.”

Pandemi boyunca Ankara’da 800 küsur kuaförün kapandığına dikkat çeken Erdoğan, “Tabi bu süreçte yeni açılan dükkânlar da oldu. Ama pandemide odamıza kayıtlı kuaförlerden yüzde 30’unun kapandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan

“ŞUAN SADECE DÜĞÜNLERDEN MEDET UMUYORUZ”

Erdoğan, “Yasakların olduğu dönemde birçok kuaförümüz randevu almıştı fakat yasakların belirsizliğinden dolayı alınan randevular iptal edilmişti” ifadelerini kullanarak başlayacak olan düğün sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Düğün sezonuna hep hazır olduklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Şuan en azından açık olduğumuzu biliyoruz. Yasakların kalkması ve düğünlerin de tam anlamıyla başlayacak olması ile düğünlere hazırız diyebiliriz. Zaten şuan sadece düğünlerden medet umuyoruz. Birçoğumuz borç ve zarar içerisinde. Düğünlerle bu açıklarımızı ve zararlarımızı kapatacağımızı düşünüyoruz.”

Dükkanların kapanış sürelerinin erken olduğu dönemde özellikle güzellik salonlarının büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Erdoğan şöyle konuştu: “Örneğin lazer epilasyonları seansları yüksek ücretli olan işlemler... Müşteri kaporasını bırakarak randevu alıyor fakat o dönem kapanış saatleri de erken olduğundan randevusuna gidemiyor. Haliyle sonrasında da verdiği kaporayı istiyor. Fakat güzellik salonları da aldıkları kaporalarla dükkanlarının ihtiyaçlarını giderdiklerinden kaporayı da iade edemediler. O dönem hem müşteriler hem de güzellik salonları büyük sıkıntılar yaşadılar.”

“VİRÜSÜN YAYILMASINA BİZ SEBEP OLMUYORUZ”

Pandemi sürecinde kuaför ve güzellik salonlarının korona virüsü yaydığına ilişkin bir söylentinin olduğunu, fakat kesinlikle virüsün yayılmasının sebebinin kendileri olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Ben oda başkanı olarak bilim kuruluna da bununla ilgili yazı yazdım. Bunun üzerine kuaförlerimize aşı ve testler yapıldı. O süreçte yüzde 1’imizden bile virüs çıkmadı ve bununla ilgili raporlar da mevcut” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odamıza kayıtlı üyelerimizin yüzde 70’i korona virüs aşısını oldu ve diğerleri de olmaya devam ediyor. Aşısını olan salon sahipleri de sosyal medya hesaplarından ‘aşımı oldum’ diye duyurusunu yapıyorlar. Salonlarımızda amonyak oranı yüksek kimyasal boyalar kullanıldığından bizde virüsün barınma olanağı yok. Bizde pandemide değişen tek şey maske ile çalışıyor olmak oldu. Zaten her kuaförlerin her biri salonlarının hijyenine önem veriyor, temizliğini yapıyor. Biz hastalığın bulaşmasına asla sebep olmadık ve devletimizin söylediği bütün kurallara da en çok uyan esnaflar arasında yer aldık.”

“KUAFÖRLER ARASI MESAFE KURALI OLMALI”

Kuaför salonlarının pandemiden sonra en büyük sorunlarının mesafe aralığına uyulmamasının olduğunu ifade eden Erdoğan konuya ilişkin şunları belirtti:

“Biz bir sokakta bir tane esnaf olmalı ve diğerlerine izin verilmemesini istiyoruz. Mesafe aralığı için de kanun getirilmesini öneriyoruz. Örneğin Çankaya’da 1010 numaralı sokakta bir tane kuaför olmalı. Kızılay’ı düşünün, bir binada 4 tane kuaför bulunuyor. Bir arada birden fazla dükkânın olması haksız rekabete, kalitesiz ürün kullanımına yol açıyor. Diyelim ki 100 bin lira param var ve ben ona göre yatırım yapıyorum. Dükkânımda da 5 personelimin olduğunu düşünün. Fakat yeni bir dükkân açmak o kadar kolay ki yanımda çalışan bir anda yan tarafıma dükkân açabiliyor. Her yeni açılan dükkân da bir önceki dükkânın zarar etmesi hatta batması anlamına geliyor. Çünkü müşteri bölünmüş oluyor. Bunun için devlet tarafından bize güvence verilmeli.”

Ankara’da toplamda 5 bin kuaförün olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ankara’daki meslek odaları bir araya gelerek istişare yapmalı ve Ankara’ya nüfusuna göre kaç tane kuaför salonuna ihtiyaç duyulduğu ortaya konulmalıdır. Sonrasında da yeterli olacak sayıya göre ruhsat verilmelidir. Nasıl ki taksicilik yapmak isteyenlerden devlet taksi plakası istiyor ve plaka sahibi plakasını istediği gibi satıyorsa aynısı kuaförler için de olmalı. Herkese ruhsat verilmemeli, elinde ruhsatı olanlar da kuaför dükkanı açmak isteyenlere satabilmeliler. Böylelikle kuaför esnafının da elinde bir güvencesi olacaktır ve bu uygulama esnafı koruyacaktır. Aynı zamanda bu uygulama kaçak çalışan salonları da önlemiş olacaktır” dedi.

4. Esnaf Şurası’nda mesafe aralığına ilişkin fikirlerinin Bakanlıkla görüşülerek şuradan geçtiğini söyleyen Erdoğan, henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadığını ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim