Covid-19 pandemesinde Türkiye’de dördüncü dalganın resmi olarak başladığı belirtiliyor. Bu manzara bizlere bir yerden tanıdık geliyor. Mesela geçen seneden. Yaz aylarında her şey çok iyi giderken eylül ayının gelmesi ile birlikte işler yine ciddiye dönüş ve kapanmalar başlamıştı. Bunu artık her sene yaşayacak mıyız acaba? Artık hayatımız böyle mi ilerleyecek. Çünkü bu virüsün insanlıktan elini çekmeye pek niyeti yok. Aşı dinlemiyor, mutasyon geçirip duruyor ve yeniden hayata tutunuyor. Sürekli yeni mutasyonlar eskisine oranla daha bulaşıcı oluyor. Günlük vaka sayıları uzun süredir 20 binlerin üzerinde. Hastalıktan vefat edenlerin sayısı da tekrar yükselişe geçti. Bu da demek oluyor ki kısıtlamalar geri geliyor. Kısıtlamalar gerekli mi değil mi tam olarak bilemiyoruz ama bir şekilde bulaş riskini önlediği de bir gerçek... 

Okullarda tekrar kapanmaya gidilecek mi o da bir muamma... Her gün okullardan vaka haberleri geliyor ve birçok sınıf topluca karantina altına alınıyor. Karantina sınıflarında dersler yeniden uzaktan devam ediyor. Bunun maalesef ki bir sonu yok. Her gün 300 binden fazla insana koronavirüs testi yapılıyor. Bu kadar şüphelinin arasında bir de kendinden şüphe duymayanlar var tabi. Herhangi bir semptom göstermeyenler virüsü yaymaya devam ediyor. İşin kötü tarafı hasta olmasına rağmen dışarıda gezenler de var. Hayat Eve Sığar uygulamasında temas ettiğiniz kişilerin arasında bazı durumlarda riskliler de görülüyor. Bu da demek oluyor ki uygulamayı kullanan ve karantinada olması gereken kişiler sokakta dolaşıyor. Uygulama maalesef riskli bir kişi yanınıza yaklaştığında sizi uyarmıyor ki bu da olacağı söylenen bir durumdu. 

Kısacası işler hiç iyiye gitmiyor. Bu kış da geçen kış gibi zor geçecek gibi görünüyor. Bu sırada aşılar konusunda da yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Biontech firması, Covid-19 aşısının 5 ile 11 yaş grubundaki çocuklarda güçlü bir koruma sağladığını duyurdu. Aşının artık çocuklar için de güvenli olduğu ve çocukların aşıyı iyi şekilde tolere ettiği tespit edildi. Kısacası artık neredeyse herkes aşı olabilecek. 

Editör: TE Bilisim