Ankara Kalorifer Sıhhi Tesisat Doğalgaz İzolasyon Montajcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Erturan, düzenli olarak yaptırılan kombi bakımı, radyatör ve petek temizliğinin doğalgaz kullanımında tasarruf sağlayacağını ifade etti. Erturan senede bir kez de olsa yaptırılan kombi bakımı ve radyatör temizliğinin doğalgaz faturasından yaklaşık olarak yüzde 40 tasarruf sağlayacağına dikkat çekti.

Murat Erturan, “Kombinin içerisinde yer alan mekanik aksamların üzerinde zamanla biriken pas, pislik gibi şeylerden kombi arındırılmalı ki cihazımız daha iyi çalışsın. Cihazın iyi çalışması demek de tasarruflu çalışması anlamına gelmektedir” dedi.

“DÜZENLİ OLARAK CİHAZLARIN BAKIMI YAPTIRILMALI”

Ankara Kalorifer Sıhhi Tesisat Doğalgaz İzolasyon Montajcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Erturan gazetemize doğalgaz faturasından nasıl tasarruf edileceğine ilişkin bilgiler paylaştı. Erturan, öncelikle cihazların düzenli olarak bakımının yaptırılması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda tasarruf için kullanılmayan, hiç girilmeyen odaların vanasının kapanması gerektiğine de vurgu yapan Erturan, “Binanın yalıtımı tam olmalı, radyatörlerin ısıyı daha iyi ve tam karşıya verebilmesi için önünde koltuk, üstünde perde gibi ısıyı engelleyecek şekilde ürünlerin olmaması gerekli. Cihazlar içeriye gereken ısıyı verdiği zaman, cihazın dışarıya ısı vermesi engellenir ve bu şekilde de tasarruf sağlanır.” şeklinde önerilerde bulundu.

Kombi iyi bir şekilde bakımdan geçtiğinde ve radyatörlerin de temizliği yaptırıldığında yüzde 30’lara, 40’lara varan bir tasarrufun sağlanmasının mümkün olduğunu belirten Erturan, “Kombinin içerisinde mekanik aksamların üzerinde zamanla biriken pas, pislik gibi şeylerden kombi arındırılmalı ki cihazımız daha iyi çalışsın. Cihazın iyi çalışması demek de tasarruflu çalışması anlamına gelmektedir. Cihaz bakımı için harcanan masrafı düşünecek olursak, bakım yaptırılmadığı takdirde bir yıl içerisinde bakım için harcanacak paranın birkaç katının harcanması kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

“YAKLAŞIK 500 LİRALIK BİR MALİYETİ OLUYOR”

Kombi içerisinde biriken pisliklerin aynı zamanda peteklerin de içinde biriktiğini belirten Erturan, “Her yıl en az bir kez temizlik yaptırarak radyatörlerin de içindeki paslar, kirler temizlenirse radyatörler dışa doğru daha iyi sıcaklık verir. Böylelikle de yine tasarruf sağlanmış olur. Radyatörlerin temizliği makinelerle yapılmaktadır. Odamızın üyelerinin çoğunda bu makinelerden bulunmaktadır ve temizlik esnasında bu makineler kullanılmaktadır” dedi.

Kalorifer ve petek temizliğinin önem arz eden işler olduğunu söyleyen Erturan, kombi ve petek bakımın masrafının ne kadar tutacağına ilişkin ise şunları söyledi: “Kombi ve petek temizliği yapan kişilerin ehil kişiler olması lazım. İşi ustasına bırakırsak eğer, işini en doğru şekilde yapacaktır. Bu noktada ise kabaca masrafa da değinmek gerekirse radyatör bakımı 300 TL’ye, kombi bakımı da 150-200 TL’ye yapılıyor. Yaklaşık 500 liralık gibi bir maliyeti oluyor. Bir evin bakımı yarım gün sürüyor, yaklaşık 3-4 saatte bitiyor.”

“KOMBİ ALIRKEN KALİTE ÖNEMLİ”

Eve kombi taktırırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Erturan şu önerilerde bulundu: “Kombi alırken kalite önemli… Kaliteyle birlikte tabi fiyatlar da yükseliyor. Piyasada yer alan orta segmentteki cihazlar tercih ediliyor genelde. Biz ise çok kullanılan evlerde yoğuşmalı cihazları tavsiye ediyoruz. Yani diyelim ki küçük bebek ya da yaşlı insanların yaşadığı evlerde cihaz sürekli çalışacağından yoğuşmalı kombiler tercih edilmelidir. Eğer ki evdeki bireylerin hepsi çalışıyor, sabah işe gidiyor akşam eve geliyorlarsa evde çok vakit geçirmediklerinden onlara yoğuşmalı cihaz önermiyoruz genelde.”

Petek taktırırken bir odaya kaç metre peteğin ya da kaç tane peteğin gideceğine ise o konunun uzmanları tesisatçıların karar verebildiğine değinen Erturan, “Odanın boyu, yüksekliği ölçülerek odaya nasıl bir radyatörün takılması gerektiğine tesisatçı karar verebilir” dedi.

“MAKUL OLAN KIŞIN KOMBİYİ HİÇ KAPATMAMAK”

Çalışan bireylerin gündüzleri evde kimse olmadığından dolayı kombiyi sabahtan akşama kadar kapalı tuttuklarını ifade eden Erturan, bunun tasarruf sağlayamayacağını belirtti.

Erturan sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyelim ki sabah evden çıkarken kombinin ısısını 20’ye aldınız ve çıktınız. Tüm gün ev ılıktı zaten ve akşam gelince de 30’a çıkardınız ısıyı. Ev hiç soğumadığından dolayı akşam ısıtması da güç olmayacaktır. Fakat sabah kombiyi kapatıp evden çıktığınızda akşam o ev buz gibi olur ve evi ısıtmak için 50 dereceden aşağıda kombiyi çalıştıramazsınız. Tüketici gün boyu tükettiği gazdan daha fazlasını eğer kombiyi bu şekilde kullanırsa daha fazla harcayacaktır. Yani eğer sabah kapatıp akşam açarsak kombiyi, kombinin sabahtan akşama kadar yakacağı gazı akşam 2 saatte yakmış olacaktır. Bundan dolayı da bu bir tasarruf şekli değildir. Makul olan kombiyi hiç kapatmamak, sabah evden çıkarken kombiyi kısık bir ayara alarak evden çıkmak olacaktır. Bu şekilde kombi belirli aralıklarla çalışarak evin belirli bir ısıda kalmasını sağlayacaktır.”

“PANDEMİ SÜRECİ BİZİM İÇİN ZOR GEÇİYOR”

Pandemi sürecinin işlerini nasıl etkilediğine dair konuşan Erturan, pandemi sürecinin meslekleri açısından sıkıntılı geçtiğini söyledi. Erturan, insanların sürekli evlerine girerek onlarla birebir çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bundan dolayı hem biz hem de ev sahipleri birbirimize mesafeli yaklaşıyoruz. Karşımızdaki insanda korona rahatsızlığı var mı bilemiyoruz, aynı şekilde onlar da öyle düşünüyor. Netice itibarıyla bizde birçok eve girip çıktığımızdan dolayı bizim de taşıyıcı olma ihtimalimizi düşünüyorlar.”

Tüketicilerin zorda kalmadıkça kombi ya da petek işlemi yaptırmadıklarını ifade eden Erturan, “Artık kış geldiğinden dolayı insanlar mağdur olmamak adına tedbirlerini alarak cihazları ile ilgili işlemleri yaptırıyorlar. Bundan dolayı şu süreçte yavaş yavaş işlerimiz açılmaya başladı. Özellikle kombi tamiri, bakımı yapan meslektaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Tabi bu esnada da salgından dolayı tüm önlemlerini alarak çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim