Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (COVID-19) nedeniyle vatandaşlar bağışıklık sistemlerini güçlendirecek ürünlere yöneldi. Ankara -Çankaya  Farabi Sokak’ta yer alan Farabi Mandıranın işletmecileri Pelin ve Çağatay Dalkılıç çifti,  pandemiyle birlikte insanların  sağlıklı yaşamanın  önemini fark ettiğini dile getirerek  “ Özellikle satın alacakları ürünün içindekiler kısmı artık daha çok ilgilerini çekmeye başladı. İnsanlar doğala ve doğaya dönme fikrindeler” ifadesini kullandı.

 Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, bağışıklık sistemini güçlendirmek için arayışa geçen vatandaşlar doğal ve organik ürünlere yöneldi. Memleketlerinde üretilen ürünleri Ankara’ya taşıma fikriyle yola çıkan ve Farabi Mandırayı hayata geçiren  Pelin-Çağatay Dalkılıç çifti ile doğal ve organik ürünleri ele aldık.

“KİŞİSEL AMACIMIZ İŞE GİTME FİKRİNDEN BİLE ZEVK ALACAĞIMIZ BİR İŞLETME KURMAKTI”

 Yaklaşık olarak iki yıldır Ankara- Çankaya Farabi Sokak’ta müşterilerine hizmet veren Pelin ve Çağatay Dalkılıç çifti  Farabi Mandıranın kuruluş hikayesini  okurlarımıza şöyle aktardı:

  “Esasen Hatay’lıyız. Yöresel, doğal ve organik ürünlere rahatça ulaşabileceğiniz Farabi Mandırasının işletmecileriyiz. İşletmemizde farklı yörelerden gıda ürünleri yer almaktadır. Yöresinden getirdiğimiz ürünlerin yanı sıra kendi bahçemize ait zeytin, zeytinyağı, nar ekşisi, turunçgiller ve yine kendi üretimimiz salça, reçel ve turşularımızla ürünlerimizi çeşitlendirmekteyiz.

“Aslında biz üniversite eğitimimizi Ankara’da aldık. Memleketimizde ürettiğimiz ürünleri Ankara’ya taşıma fikri eğitim sürecinde başladı. Bu süreçte hem şehirdeki insanlarımızın doğal ürün arayışlarına cevap vermek hem de ürünlerimizi onlarla buluşturmak için işletmemizi kurmaya karar verdik. Kişisel amacımız ise işe gitme fikrinden bile zevk alacağımız, çalıştığımız işi seveceğimiz bir işletme kurmaktı. Bu fikirle de 2 yıldır müşterilerimize hizmet vermekteyiz.”

 “PANDEMİDE İNSANLAR HAZIR YOĞURT ALMAK YERİNE KENDİ YOĞURTLARINI YAPMAYA BAŞLADI”

Pandemiyle birlikte insanların sağlıklı olmanın, sağlıklı yaşamanın önemini fark ettiğini düşünen Dalkılıç çifti, “ Bu süreçte temel ihtiyaçlarda değişimler yaşandı. Örneğin, insanlar hazır yoğurt almak yerine kendi yoğurtlarını yapmaya başladı ve aynı şekilde sağlıklı unlar satın alarak kendi ekmeklerini yapmaya başladılar. Satın alacakları ürünün içindekiler kısmı artık daha çok ilgilerini çekmeye başladı. İnsanlar doğala ve doğaya dönme fikrindeler ancak ekonomik durum, organik ürünleri alım gücü bunun ciddi şekilde önüne geçiyor” şeklinde konuştu.

“SON YILLARDA GLUTENSİZ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRILDI VE ÜRÜNLERE ERİŞİM DE BİRAZ DAHA KOLAY OLDU”

Farabi Mandırası işletmesinde  '' Glutensiz''  ürünlerin de oldukça tercih edildiğini aktaran çift “Gluten alerjisi ve çölyak hastalığı, günümüzde en sık rastlanan besin alerjilerinden biridir. Her yaşta ortaya çıkabilen bu durum, diyet ile devam edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Gluten alerjisi olan bireylerin ürünlere ulaşmaları ve her ürünü bulamamaları gibi bir sorun var. Neyse ki son yıllarda glutensiz ürün çeşitliliği arttırıldı ve ürünlere erişim de biraz daha kolay oldu. Biz de Gluten alerjisi olan müşterilerimiz için buğday, arpa ve çavdar gibi tahıların içerisinde bulunmadığı glütensiz ürünleri raflarımızda bulundurmaya ve müşterilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Ayrıca istenilen ürünleri de temin etmeye çalışıyoruz.”

GIDA BOYASI VE RENKLENDİRİCİ İÇERMEYEN MOR UNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

“Aynı zamanda yine işletmemizde bulunan mor undan da bahsetmek isteriz malum pandemi döneminde çoğu kişi kendi ekmeğini kendi yapar oldu. Mor un, içerisinde buğday unu, antioksidan, doğal meyve ve sebze özleri (Böğürtlen,Ekşi Mor Dut, Yaban Mersini, Nar, Vişne,Patlıcan, Mor Soğan Kabuğu) bulunan, besleyici ve doyurucu, yüksek antioksidan kaynağı olan bir un çeşidi. Gıda boyası ve renklendirici içermeyen mor unun normal undan farkı ise zengin içeriği, yoğun doyurucu etkisi ve damakta bıraktığı lezzettir. Mor un daha az yemenizi sağlıyor ve tek bir dilim bile yetiyor açlığınızı bastırmanız için.”

“PANDEMİ SÜRECİNDE SAĞLIKLI UN ÇEŞİTLERİ, ZEYTİNYAĞI VE SÜT SATIŞLARIMIZDA ARTIŞ GÖZLEDİK”

“Yöresel ürünlerimizi haftalık, çiğ süt ve ekşi mayalı ekmeklerimizi günlük tedarik ediyoruz. Müşterilerimiz öncelikle temel ihtiyaçları olan süt ve yumurtanın yanı sıra bitki çayları, kuruyemiş, zeytinyağı, meyve özleri (keçiboynuzu, andız karadut), pekmez, vitamin destek ürünlerini tercih ettiler. Pandemi sürecinde sağlıklı un çeşitleri, zeytinyağı ve süt satışlarımızda artış gözledik”.

“ TOPLUMDA ORGANİK ÜRÜN SATIŞI YAPAN İŞLETMELERE KARŞI DAHA PAHALI ÜRÜNLERİN SATILDIĞINA DAİR BİR ÖN YARGI VAR”

  Son olarak gazetemiz okurlarına seslenen Pelin-Çağatay Dalkılıç çifti “Doğal, yöresel ve organik ibarelerinin bulunduğu işletmelere karşı toplumumuzda daha pahalı ürünlerin satıldığına dair bir ön yargı var. Fakat bunun aksine, bizler hem üretici olduğumuz hem de üreticilerle birebir iletişim kurduğumuz için sanılanın aksine fiyatlarımız uygun ve ürünlerimiz sağlıklı” ifadesini kullandı

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim