Dilin nasıl geliştiğiyle ilgili birçok fikir var. Birçok kelimenin nasıl ortaya çıktığını düşündünüz mü hiç? Örneğin elma kelimesi nasıl ortaya çıkmıştır? Ya kalem, kitap, insan…
Veyahut teşekkür ederim kelimesi kimin aklına gelmiştir?
İnsanoğlunun ilk gününden bu yana bir kelime her dilde farklı şekilde adlandırılmıştır. Peki bu nasıl olmuştur?
Örnek verecek olursak İngilizcede ;communication, Fransızcada; la communication, Rusçada kohtakt vs…
Maalesef ki bu sorulara bugüne kadar bir cevap bulunamamış. Konuyla ilgili farklı efsaneler ortaya çıkmış.
Bunlardan en bilineni Babil Kulesi efsanesi. Babil Kulesi, dünyanın birçok bölgesinde yerel efsanelerde sözü edilen, Tanrı’ya ulaşmak için inşa edilmiş bir kule. Efsaneye göre tanrı kendisine ulaşmaya çalışan insanların kendini beğenmişliğine kızar ve o zamana kadar aynı dili konuşmakta olan insanların dillerini karıştırarak birbirlerini anlamalarını engeller. Çok yaygın bir diğer efsaneye göre de tanrıların gazabına uğrayan dünyada meydana gelen büyük sel felaketi sonucunda hayatta kalabilenlerin her biri farklı bir dil konuşur, böylece farklı diller ve kültürler oluşur.
İnsan dilinin kökeni dilbilimciler arasında uzun yıllardır kapsamlı olarak tartışılan bir konu. Uzmanlara göre modern insanların ataları Afrika’dan diğer kıtalara göç etmeye başladıklarında daha az kullanılan sesleri de arkalarında bırakmışlar. Birbirini takip eden her göç ile kullanılan ses dağarcığı da giderek küçülmüş. Yapılan bir çalışmada, analiz edilen 504 dil arasında en fazla ses birimi çeşitliliği gösteren dillerin Afrika kökenli, en az ses birimi çeşitliliği gösteren dillerin ise Güney Amerika ve Okyanusya kökenli olduğu tespit edilmiş.
Günümüzde insan dilinin bağımsız olarak kaç defa değişim gösterdiği tam olarak bilinmiyor. Var olan yaklaşık 7000 dil, 32 dil ailesi arasında paylaştırılmış. Biyolojik türlerin yaşam alanı koşullarına uyum sağlaması gibi, dil de aynı şekilde o dili konuşanların ihtiyaçlarına hizmet etmek için değişebiliyor.
Dünyada bu kadar çok ve çeşitli dil olması hem çok büyüleyici hem de merak uyandıran bir konu…

İHA
 
 
 
 

Editör: TE Bilisim