Türkiye’nin birinci derece deprem kuşağı içindeki kentlerinden olan İzmir ve yakın çevresi tarihsel dönemde birçok yıkıcı depreme sahne olmuştur. Bu depremlerden biri de, 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27’de meydana gelen ve 6.5 büyüklüğünde olan depremdir. 50 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkezi Torbalı’dır. Her deprem sonrası olduğu gibi birçok vatandaş evsiz kalmış ve mağdur olmuştu.
Deprem riski altındaki bir bölgede depremin ne zaman yaşanacağı sorusuna kesin bir yanıt verilemez. Ancak, o bölgedeki olası bir depremin şiddeti bölgenin deprem tarihi göz önüne alınarak tahmin edilebilir. Tarihsel kayıtlar geçmişte yaşanan depremlerin gelecekte de yaşanacağını kanıtlar niteliktedir. 30 Ekim 2020 yılında meydana gelen ve Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğünde deprem de bunun kanıtıydı. Yaklaşık 100 yıl sonra aynı şiddette tekrar yaşanmıştı. İzmir'de yoğun olarak hissedilen deprem, büyük paniğe neden oldu. Bazı evlerin yıkıldığını gördük. Çok sayıda bina da hasar gördü. Deprem İzmir'in yanı sıra çevre illerde de hissedildi.
100’ün üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem sonrası Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde toplam 949 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. AFAD, depreme dair yayımladığı ön değerlendirmede bölgede 1900 yılından bugüne kadar en büyüğü 6,8 olmak üzere 695 adet 4'ün üzerinde depremin meydana geldiği belirtildi. Kısacası depremler tekrarlanıyor depremler tekrarlandıkça aynı görüntüler de tekrar edilmeye devam ediliyor. Birçok insanın ölümü, birçoğunun kolsuz bacaksız kalması ya da evsiz kalması neden tekrarlanıyor? Bu görüntüler tekrarlanıyorsa depreme karşı hiçbir önlem alamadan yolumuza devam ettiğimiz anlaşılıyor. Yapacağımız şey ise bir an önce bu yıkama karşı önlem almaktır. Deprem öldürmüyor bina öldürüyor.
Jeolojik yapısı ve konumu itibarıyla dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri üzerinde bulunan ülkemiz birçok kez yıkıcı depremler ile karşılaşmıştır. Şurası bir gerçektir ki, maalesef, geçmişte yaşanan şiddetli depremler gelecekte de yaşanacaktır. Sarsıntının ne zaman gerçekleşeceği sorusuna bilim henüz tam olarak yanıt veremese de, yaşanan depremler üzerindeki çalışmalar, olası bir depremin şiddeti konusunda fikir verebilir. Geç olmadan ve aynı sonuçlarla karşı karşıya kalmadan önlemimizi alalım.

Editör: TE Bilisim