Hayatın birçok alanını etkileyen korona virüs pandemisi hobi üzerine eğitimler veren kursları da etkiledi. Dans, halk oyunları üzerine eğitimler veren kurslar ise bu süreçten en çok etkilenen işletmeler arasında yer alıyor. Kimi yer bu sürecin üstesinden online eğitimler vererek gelmeye çalışırken kimi yer ise teknolojik alt yapıyı sağlayamadığından online ders dahi veremiyor. Hobi Sanat Merkezi’nin kurucularından Murat Keskin ise yaptığı açıklamada kendilerinin süreci online eğitimlerle geçirdiklerini ifade ederek, birçok işletmenin pandemide faaliyetlerine son verdiğini ifade etti.

Hobi Sanat Merkezi’nin kurucularından Murat Keskin ile dans kurslarının korona virüs pandemisinde süreci nasıl geçirdiklerini konuştuk. Kurs faaliyetlerinin pandemi ile sekteye uğradığını ifade eden Keskin, kendilerinin pandemiden önce online eğitimlere başladıklarından dolayı bu konuda sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti. Salonda verilen derslerin ise yok denecek kadar az olduğunu belirten Keskin, dans kurslarının devlet tarafından verilecek desteğe ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti.

“HİÇBİR YERDEN DESTEK ALAMIYORUZ”

Murat Keskin, şuan birçok dans okulunun batmış durumda olduğunu, kendilerinin ise ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Öğrenci sayılarını çok az tutuyoruz. Pandemiden hemen önce online için bir site yapmıştım ve video eğitim paketlerinin satışına başlamıştık. Biz farkında olmadan pandemiye hazırlık yapmışız ve şuan neredeyse tek işimiz online üzerinden verilen eğitimler ve satışa sunduğumuz eğitim paketleri. Diğer okullara göre online eğitimde iyi bir noktadayız. Yaklaşık 200 öğrencimiz var ve online olarak zoom üzerinden dans eğitimleri alıyorlar” dedi.

Salonlarının masraflarını karşılamakta güçlük çektiklerini belirten Keskin şunları söyledi: “Kızılay’da yer alan salonumuzun kirası bir hayli yüksek. Bu şekilde alternatif yöntemlerle kiramızı, giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. Pandemi bizim iş hayatımızı alt üst etti diyebiliriz. Şuana kadar hiçbir yerden de maddi anlamda destek alamadık. En azından kira veren bu tarz kulüpler için stopaj alınmayabilir.”

Keskin online eğitim üzerine ise şöyle konuştu: “Online sistem üzerinden ders vermek de kolay bir sistem değil ne yazık ki. Biz öncesinde bu faaliyete başladığımızdan çok zorlanmadık fakat online ders vermek için sistemi oturtamayan birçok dans okulu faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı.”

Hobi Sanat Merkezi’nin kurucularından Murat Keskin

"DANS PSİKOLOJİYE DE İYİ GELİYOR”

Online olarak en çok talep edilen dansların zumba, oryantal, roman havası olduğunu ifade eden Keskin, “Haftada 2 gün şeklinde derslerimiz oluyor. İnsanlar sürekli evde kaldıklarından ve hareket etmeleri oldukça kısıtlandığından bu tür dansları seçerek günlük yaşamlarını biraz daha hareketli hale getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Dansın psikolojik anlamda da insana iyi geleceğine değinen Keskin konuşmasında şunlara yer verdi: “Dans bir yandan da müzikle yapılan bir şey olduğundan esasında insanı da rahatlatan bir eylemdir. Vücudunu dengede tutmasını sağladığı kadar psikolojik anlamada da kendisini iyi hissetmesini sağlar. Biz de bu yüzden pandemi döneminde online da olsa bu tür etkinliklerle insanların daha çok vakit geçirmelerini öneriyoruz. Çünkü pandemi insanları evlerin içine soktu ve hareketsiz hale getirdi. Bu da haliyle psikolojik anlamda insanların çökmelerine neden oldu. Bu dönemin dans gibi faaliyetlerle daha kolay atlatılacağına inanıyorum.”

DANS VİDEOLARINA İLGİ BÜYÜK

“Sattığımız dans eğitim paketlerine de ilgi oldukça büyük” diyen Keskin şunları aktardı: “Bu paketler ise uygun fiyatlara sahip ve canlı dersler gibi değil de sınırsız bir şekilde izlenebiliyor. Büyük de bir rağbet var. Pandemiden bu yana 200’ün üzerinden roman havası, 100’ün üzerinde oyun havası sattığımızı söyleyebiliriz. Yani şuanda faaliyetlerimizi salon dersleri, zoom üzerinden online dersler ve video eğitim paketleri ile yürütüyoruz.

Salonda da yüz yüze eğitimlerimiz olsa da sayılarımız oldukça düşük. Salon şuan sadece kendini çevirme noktasında. Zaten uzun bir dönem kapalı kaldık, şu süreçte de nasıl bir yol izleneceği henüz belli değil. Hemen hemen 5-6 kişilik gruplarla dersler yapılıyor.”

“SALONLARIMIZDA BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALIYORUZ”

Keskin, daha çok halk oyunları üzerine dersler veren bir kulüp olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Bizim gibi kulüpler halk oyunlarının yaşamasını sağlayan kulüpler. Fakat bu kulüplerin desteğe çok ihtiyacı olmasına rağmen devletin hiçbir kanadından yardım alamadı. Destek alınamadığı için de bu süreçte dans okulunu kapatan birçok isim oldu. Bu noktaya gelmiş olmamız halk oyunları kültürümüzü de olumsuz etkileyecektir. Çünkü biz bu kültürün gelecek nesillere taşınmasını sağlayan kulüpleriz aynı zamanda. Bizim gibi işletmelerin kapanıyor olması bu kültürü yeni nesillere öğretecek kurumların da yok olması anlamına gelmektedir. Bazı kültürler pandemi ile birlikte iyice unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Pandemiden dolayı halay, zeybek gibi oyunlar insanların birbirlerine dokunarak oynadıkları oyun olduğundan salonda bu oyunların derslerini yapamadığımızdan bu kültürlerin unutulmasını istemiyoruz. Tam da bunun için online ders ya da video derslerinin bu anlamda çocuklarımıza ve gençlerimize faydasının olacağını düşünüyoruz.”

Son olarak, salonlarında verdikleri derslerde bütün önlemleri aldıklarına değinen Keskin sözlerini şöyle sonlandırdı: “Maske, mesafe kurallarına mutlaka dikkat ediyoruz. Kol kola tutuşmalı dansları şimdilik öğretmiyoruz, bunun yerine daha bireysel ve birbirine mesafeli olan derslerin eğitimlerini veriyoruz. Salonumuzda herkesin 10 metrekarede bir oynayabilecekleri alanları belirledik, herkes o alanın içerisinde derslerini alıyor ve havalandırmalarımız da sürekli açık. Bu şartlarda eğitimlerimize devam ediyoruz. Umuyoruz ki biran önce bu kötü süreç sona erer ve hepimiz normal yaşantımıza döneriz.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim