Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi başladığından beri 185 milyon kişiye bulaştı. Yaklaşık 4 milyon insan hayatını kaybetti. Aşılamanın başlaması ile birlikte birçok kişi umutlansa da hala tam normale dönmek imkansız gibi görünüyor. Kısıtlamaların gevşetilmesi ile beklentiler bir süre daha yalnızca beklenti olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bazı uzmanlar beklentilerin aksine koronavirüsün kalıcı olacağı konusunda aynı görüşü savunuyorlar. Tamamen bitmese de belirli bölgelerde endemik bir hastalığa dönüşeceği düşünülüyor. 

Virüsün dünyada dolaşıma devam edeceği de yaygın görüşler arasında. Koronavirüsün maalesef ki kendine özgü zorlukları olduğu belirtiliyor. Tarih boyunca salgın hastalıklar ile dönem dönem mücadele edildi. Bazı salgınlar tamamen ortadan kaldırılsa da koronavirüs onlardan biri olacak gibi görünmüyor. Kısacası birçok uzmana göre Covid-19 ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Salgın bir hastalıktan kurtulmak tahmin edildiği üzere oldukça zor bir durum. Dünya Sağlık Örgütü tarih boyunca yalnız iki salgın hastalığın tamamen yok edildiğini duyurdu. Çiçek hastalığı ve sığır vebası... 500 milyon insanı öldüren çiçek hastalığı, dağılım seyri ve insanlara erişim durumu göz önünde bulundurulduğunda birçok uzmana göre Covid-19 ile kıyaslanabilir bir hastalık. 

Çiçek hastalığının durdurulması tamamen aşıya bağlı şekilde gerçekleşti. Kısacası aşı olmadan virüsler ile mücadele etmemiz mümkün değil. Covid-19 aşılarının hastalığı tamamen bitirme konusundan ziyade hastalığı ağır geçirmenin engellenmesi üzerinde etkili olduğu vurgulanıyor. Aşı olan kişilerin bulaştırıcılığa devam etmesi de Covid-19’un bitmeyeceği gerçeğini bir kere daha hatırlatıyor. Grip gibi bir hastalık olacağı görüşü de yeniden gündeme geldi. Başa çıkılabilir bir hastalığa dönüşmesi şu an için en büyük beklentilerimizden biri. Aşılama ve doğal enfeksiyon ile kazanılmış bağışıklık sonucu virüsten ölenlerin sayısı azalacak. Fakat hala grip ve gribe bağlığı enfeksiyonlardan ölen binlerce insan var. Yani Covid-19 da birilerinin hayatını elinden almaya devam edecek. Hastalık durumlarında maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya özen göstererek bu virüse engel olabiliriz. Yıllardan bilinen bu önlemleri kesin olarak ciddiye almamızın zamanı geldi...

Editör: TE Bilisim