Tarih derslerinden öğrendiğimiz klasik hap bilgi, Christopher Colombus’un (1451-1506) Amerika’yı keşfetmesi. Tarihte bugün 1492’de, kıtanın keşfinin yapıldığı gün. Cenovalı Kolomb cesur bir kâşif mi? Yoksa açgözlü bir istilacı mıydı? Yetenekli bir denizci mi yoksa pervasız bir maceracı mıydı? 1492’de milyonlarca insanın zaten Kuzey Amerika’da yaşadığı biliniyor. Kolomb, Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti kıyılarına ulaşırken ve Orta ve Günay Amerika kıyılarını keşfederken Kuzey Amerika’da asla İspanyol bayrağı açmadığı tarihçiler tarafından söyleniyor. Leif Eriksson, Kolomb batıya yelken açmadan 500 yıl önce Kanada’ya ulaşan, Kuzey Amerika’ya yelken açtığına inanılan ilk Avrupalı.

Aslında Columbus, Avrupa'dan batıya yelken açarak Hindistan ve Japonya'nın doğu topraklarına yeni bir ticaret yolu kurmak için planını geliştirdi. Asya'ya ulaşma girişiminde başarısız olmasına rağmen, o bölgenin Avrupa kolonizasyonunun temelini attığı Bahamalar ve Karayipler'e indi. 15. yüzyıldan beri, kültürel yorumcular Kolomb'un başarısının doğası üzerine tartışmışlardır; Karayipler'de kurulan İspanyol kolonilerinin yönetimi, orada yaşayan yerli Kızılderililere karşı tutumu ve özellikle Amerika'nın “keşfi” ni yaptığını iddia etmesi, övgüden kınamaya kadar çeşitli tepkilere yol açtı. Kolomb'un itibarı, denizcilik ve keşifteki başarılarının Avrupa'nın Yeni Dünya'ya katılımını belirleyen sömürü ve şiddet mirasından ayrılamayacağı gerçeğini daha da pekiştirdi. Yazıları ve eylemleriyle ilgili herhangi bir açıklama, Columbus'un Amerika'yı “keşfinin” bölgenin yerli nüfusunun beşte dördünün yok olmasına yol açtığının kabulüyle başlamalıdır. Kolomb'un itibarı, denizcilik ve keşifteki başarılarının Avrupa'nın Yeni Dünya'ya katılımını belirleyen sömürü ve şiddet mirasından ayrılamayacağı gerçeğiyle uzun süredir sorunluydu. 

Ne yazık ki, Kolomb'un keşiflerinin en önemli kaydı olan günlüğü kaybolmuştur. Çağdaş bilim insanları Kolomb’un ölümünden yaklaşık kırk yıl sonra Bartolomé de las Casas tarafından bestelenen yalnızca yenilenmiş bir versiyona erişebilirler. Bununla birlikte, Columbus'un mektupları, yaşamı boyunca tercüme edildi ve geniş çapta yeniden basıldı. Deneyimlerinin daha güvenilir açıklamalarının yanı sıra, yazılı seyahat hesaplarının imparatorluk ve fetih iddialarını garanti altına almak için neler yaptığına dair bilgiler içeriyor mektuplar. Kolomb'un mektuplarının çoğu, Asya ve Doğu Hint kültürünü tanımlayan daha önceki seyahat anlatılarından esinlenerek, karşılaştığı halkları ve yerleri önceden var olan mitsel kategorilere dahil ediliyor.

Editör: TE Bilisim