CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba ve CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök'e ziyarette bulundu. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Ağbaba, Türk Şeker'e ait fabrikalardaki şeker satışının birkaç gündür özel firmalar aracılığıyla yapıldığına dikkat çekerek, “Daha önce Türk Şeker, şeker fabrikaları, kendileri direkt satarken şimdi çeşitli illerde kriterleri belli olmayan bazı firmalara şeker satışı hakkı verilmiş. Bir ihale yapılmamış, koşulu yok, gizli kapaklı olarak belli firmalara verilmiş. Bu da hem şekerin fahiş fiyatla piyasada satılmasına yol açıyor hem de birilerini zengin etmekten başka bir şeye yaramıyor” dedi. 

CHP heyeti şeker sanayisinde yaşanan sorunları konuşmak üzere Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası’na ziyarette bulundu. Sendika Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı konuşmada, şeker fabrikalarının bağımsız, liyakat sahibi insanların yönetimine bırakılması gerektiğine dikkat çekti. 

“FABRİKALAR BAĞIMSIZ, LİYAKAT SAHİBİ İNSANLARIN YÖNETİMİNE TERK EDİLMELİ”

Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök'e gerçekleştirilen ziyaret sonrası konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şeker fabrikalarının bağımsız, liyakat sahibi insanların yönetimine bırakılması gerektiğini söyledi. Ağbaba konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şeker-İş sendikası şeker fabrikalarında stratejik öneme sahip örgütlü bir sendikadır. Fakat 2018'de başlayan süreçle şeker fabrikalarından bazıları özelleştirilmiş durumda.”

Ağbaba, “Kovid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile ülkelerin kendi topraklarında üretim yapamamasına ya da kendilerine ait fabrikaları olmaması halinde dışarıya muhtaç kalmalarına neden olmaktadır” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle devam etti:

"Türk Şeker'e ait fabrikalardaki şeker satışı birkaç gündür özel firmalar aracılığıyla yapılıyor. Daha önce Türk Şeker, şeker fabrikaları, kendileri direkt satarken şimdi çeşitli illerde kriterleri belli olmayan bazı firmalara şeker satışı hakkı verilmiş. Bir ihale yapılmamış, koşulu yok, gizli kapaklı olarak belli firmalara verilmiş. Bu da hem şekerin fahiş fiyatla piyasada satılmasına yol açıyor hem de birilerini zengin etmekten başka bir şeye yaramıyor. Tekrar çağrı yapıyoruz, 'Türk Şeker'e dokundunuz, Türk Şeker'i, şeker fabrikalarını yok ettiniz, yeter artık, bu fabrikaları bağımsız, liyakat sahibi insanların yönetimine terk etmek lazım."

“TÜRKİYE'NİN ULUSAL ÇIKARLARINI KORUMA NOKTASINDA HERKES BİR ARAYA GELMELİ”

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleye ilişkin de konuşan Ağbaba, savaşın Türkiye’ye etkilerine dair, “Herkes Türkiye'nin ulusal çıkarlarını koruma noktasında bir araya gelmelidir” dedi. 

Savaş döneminde Türkiye'nin dış politikasının hiç olmadığı kadar savrulduğuna değinen Ağbaba, muhalefet partilerinin bu alandaki görüşlerinin alınması için buradan hükümete çağrıda bulunduğunu ifade etti. 

İşçilerin sendikal örgütlenmesine dair değerlendirmelerde bulunan Ağbaba sözlerine şöyle devam etti: “İşçilerin hangi sendikaya üye olacağına biz CHP olarak karışmıyoruz ve CHP yönetimindeki belediyelerde de işçilerin zorla bir sendikaya üye yapılmasını doğru bulmuyoruz.”

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ise görüşme sonrası şunları aktardı: “CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP heyetiyle şeker sektörünün mevcut durumu ve geleceği ile bu alandaki sendikal örgütlenmeye ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. CHP heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda CHP'nin tüm sendikalara eşit mesafede olmasını Türkiye'deki demokrasinin gelişmesi açısından önemli buluyorum.” (Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim