Pandeminin hayatımıza girmesi ile alışveriş kültürümüz de büyük ölçüde değişti. Geleneksel alışveriş yöntemlerinden sıyrılarak artık birçok kişi alışverişini çevrimiçi yapmaya başladı. Hatta ve hatta artık market alışverişi bile internetten yapılmaya başlandı. Bunun için de birçok firma hizmet veriyor. Öyle ki o firmalardan birisi yurtdışında bile şubeler açtı. 

Çevrimiçi alışveriş birçok olanak sunuyor tüketicilere. Oturduğumuz yerden fiyat değerlendirmesi ya da karşılaştırması yapabiliyoruz. Birçok seçeneğe bir anda ulaşabiliyoruz. Bunun yanı sıra özellikle çalışanlar için zamandan tasarruf sağlıyor. İstediğin bir şey 20 dakika içerisinde kapında olabiliyor. Hayatı kolaylaştırmanın en güzel hali bence. 

Bu kadar pozitif yanları varken çevrimiçi alışverişin birçok handikabı da var. En başta dolandırılmak. Emin olmadığımız, çok tanınmayan, bilinmeyen internet sitelerinden yapılan alışverişler hayal kırıklığına neden olabiliyor. İyi bir marka için yüksek bir para ödeyip aldığımız cep telefonu yerine kargoyla elma gönderilebiliyor mesela. Tüm bunlara bakınca ülkemiz için iyi bir tablo çıkmıyor karşımıza. Türkiye’de 20 küsur yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret sektörü, sahip olduğu potansiyele rağmen şüpheler yüzünden yeterli ilerlemeyi kaydedemiyor. 

Benim de ilgimi çeken birkaç başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum:

İnternetten alışveriş yaparken ürünü alacağınız e-ticaret sitesinin SSL sertifikası olup olmadığına dikkat edin. Bu sertifikaya sahip bir siteden alışveriş yaptığınızda kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza aktarılır ve kesinlikle 3. şahısların eline geçme ihtimali bulunmaz.

Yaşanabilecek herhangi bir sorun neticesinde başvurabileceğiniz merciin açık adres ve telefonunun tüketici ile paylaşılması yasal bir zorunluluktur. Alışveriş yapacağınız site bu şartları barındırmıyorsa oradan alışveriş yapmamanız önerilir. Offline alışverişlerinizde olduğu gibi online alışverişlerinizde de garanti belgesi ve faturayı elinizde bulundurduğunuz sürece tüm yasal haklarınız saklıdır. Bu iki belgeyi iyi bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterin.

İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bu belli başlı birkaç nokta, tüketiciyi kötü niyetli oluşumlardan koruyacaktır. Gerekli güvenlik önlemlerini taşıyan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak bazı durumlarda güvenliğini denetleyemeyeceğiniz offline alışveriş ortamlarından daha sağlıklı olabiliyor.

Editör: TE Bilisim