Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında ‘’Avrupa Hareketlilik Haftası’’ dolayısıyla dünyanın birçok ülkesinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu hafta içinde bir de ‘’Otomobilsiz Kentler Günü’’ de kutlanıyor. Yani hem sağlık hem de çevre için önemli aktiviteler bir arada gerçekleşiyor. Onlarca farklı şehirde gerçekleştirilen etkinliklerde bisiklet turları düzenleniyor. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bisiklet sürmek insanlara katkı sağladığı kadar çevre ve doğa için de son derece etkili çözümler sunuyor. Otomobillerin yakıtları ve egzoz dumanlarının salınımının dünyayı hem ekonomik hem de çevresel anlamda yıprattığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. 

Tüm bunları bizlere tekrar hatırlatan bu hafta, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sayesinde daha renkli ve eğlenceli bir şekilde yaşandı. Kadının toplumda daha fazla görünür olmasını amaçlayan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda binlerce kadın en güzel halleri ile sokaklardan bisiklet sürdü. İnsanları bisiklet sürmeye özendiren etkinlikte rengarenk görüntüler ortaya çıktı. Sosyal medyada da yankı uyandıran etkinliğe sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok ülkesinden özellikle Avrupa’dan birçok kadın katıldı. 30 ülke, 151 şehir ve 100 binin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen etkinlik, hareketli bir yaşamın ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kere daha hatırlattır. 

Araçların motor emisyonlarının hem sağlığımızı hem de çevremizi tehdit ettiğini düşündüğümüzde yürümenin, bisiklet kullanmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bisikletler diyarı Hollanda’da, 7’den 70’e herkes bisiklete biniyor. Sokaklar, caddeler bisiklet süren insanlarla dolu. Böyle olunca şehrin havası da doğası da insanı da kendini büyük ölçüde koruyor. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak her açıdan hayat kalitesini artırıyor. 

Maalesef bizim ülkemizde bu aşamaya geçmek oldukça zor. Biz her gün trafik derdiyle uğraşmaya ve stresli bir yaşam sürmeye devam etmek zorundayız. Daha trafik kurallarını bile doğru düzgün uygulayamazken insanlara bisikletle dışarı çıkın demek pek akla mantığa sığmıyor. Sokağa çıktığınız an bir sürü tehlike sizi bekliyor oluyor. Güvenli araçların içindeki sürücüleri bile büyük riskler beklerken, bisikletli sürücüleri nelerin beklediğini hesap etmek çok da zor değil. Umarız bu rahatlık ve mutluluk seviyesine bir an önce biz de ulaşabiliriz. 

Editör: TE Bilisim