Korsan yayıncılığın, dijital mecraların yaygınlaşmasıyla birlikte yaşadığı artış ve toplumsal bilinci arttırma girişimleri “12. Aklıma Bir Fikir Geldi Korsanla Mücadele Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışması” kapsamında düzenlenen “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Sergi Açılışı ve Paneli” ile erişim alanını genişletiyor.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM), UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun katkıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteği, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nün organizasyonuyla gerçekleştirdiği “Aklıma Bir Fikir Geldi: Korsanla Mücadele Üniversiteler Arası İletişim Fikirleri Yarışması Sergisi” üniversiteli gençlerin konuya yönelik esprili, iğneleyici ödül kazanmış çalışmalarını gençlerle buluşturdu. Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Ahmet Altıparmak, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şerbetçioğlu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından açılan sergi, gençlerin yoğun ilgisini çekti.

“GELECEĞE VE BUGÜNE DAİR BİR ÜMİT VARSA BU GENÇLERDEDİR”

Sergi açılışıyla aynı gün gerçekleşen “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Paneli” açılış konuşmalarında; Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Telif hakları konusunda; ortaya çıkan ihtiyaçlara göre, dinamik bir yasal çerçeve geliştirilmelidir. Fakat asıl olan yasal müeyyidelere mininum düzeyde ihtiyaç duyulması, konuyu toplumsal düzeyde sahiplenmek ve telif hakkı bilincini geliştirmek, bireysel menfaatlerimizden daha kıymetli, daha makul bir tercih olarak korsan yayıncılık karşıtlığı tezinin satın alınmasıdır. Bu bağlamda Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO’nun bu yılki temasının da doğru bir seçimle, kemikleşmiş zihniyetlere değil, çok daha açık fikirli ve yarını temsil eden Z kuşağına odaklanması, 2022’nin temasının ‘Fikri Mülkiyet ve Gençlik; Daha İyi bir Gelecek İçin Yenilikçilik’ olarak belirlenmesi de, bu panel dahil yatırımın nereye yapılması gerektiğini işaret etmektedir. Yani geleceğe ve bugüne dair bir ümit varsa bu salondadır, gençlerdedir. Telif haklarını sahiplenmek dünyanın en kıymetli kaynağı olan yaratıcılığı korumak, hepimizin ortak kazanımlarını tehdit eden korsan üretimi dizginlemektir” dedi. 

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şerbetçioğlu, fikir eserlerinin korunması düşüncesinin üniversitelilerle buluşturmanın öneminin altını çizerken, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz telif hakları ile kültürel çeşitlik arasındaki sıkı ilişkiye dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Proje ve Eğitim Daire Başkanı Emire Cete telif hakları konusunun toplumsal olarak içselleştirilmesi gerekliliğini belirtirken, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun fikri mülkiyet gibi çok kritik bir olgunun Çankaya Üniversitesinde ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“KONU ÜZERİNDE İLERLEME SAĞLAMAK İÇİN TOPLUMSAL BİLİNÇ DAHA ÖNEMLİ”

Fikri eserlerin korunmasının hukuki ve kültürel boyutlarının altının çizildiği ve RATEM Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy’un moderatörlüğünü üstlendiği panelde; korsan üretimlerin, yayma faaliyetlerinin yasal düzlemde değerlendirilmesinin yanında, toplumsal olarak iyi anlaşılmasının gerekliliğinin altını çizen Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, telif hakları konusunda Türkiye’nin 127 ülke arasından 56. sırada olduğunu hatırlatarak “mesele sadece mevzuat olarak görülmemeli. Konu üzerinde ilerleme sağlamak için toplumsal bilinç daha önemli” dedi. Dr. Barış Gözübüyük telif hakları hukukunda dikkate alınması gereken hususlara vurgu yaparken, Yönetmen Müfit Can Saçıntı telif haklarına yönelik ihlal ve farkındalık eksikliği ekseninde yaşadığı kişisel deneyimleri ve gözlemlerini paylaşarak, alınması gereken mesafeye yönelik tespitlerini aktardı. (Gülay ATAR)

Editör: TE Bilisim