Çanakkale Savaşlarının üzerinden tam 107 yıl geçti. Tarihsel birçok önemi olan Çanakkale Savaşlarının en büyük önemlerinden birisi de Mustafa Kemal Atatürk’ü tarih sahnesine çıkarması olmuştur. Savaş karada, 25 Nisan 1915 tarihinden 9 Ocak 1916 gününe kadar 260 gün devam etti. İşgal kuvvetleri 252 bin, Türk kuvvetleri 213 bin 882 olmak üzere toplam 465 bin 882 kayıp verdi.
Çanakkale'deki destanı anlatmak için yüzlerce kitap yazıldı, çok sayıda film çekildi. Şu sıralar ise Çanakkale Savaşlarında yazılan mektuplar konuşuluyor. Bu mektupların her biri cepheden gönderilen asker mektupları ve esasında savaşı en iyi anlatan argümanlar. Konuyla ilgilenenler ise Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı. Halen Çanakkale Savaşları'nda yazılan onlarca mektubu derlemeye devam ediyorlar.
Kimi gönderebildi ailesine özlem dolu satırlarını, kimi ise fırsat bulamadı. Son mektubu cebinde, şehit düştü.
Mektuplarla ilgili bilgi veren Tarihçi Sıdıka Yamaç, üzerinde çalıştıkları dokümanlarla, belgelerle savaşın eksik kalan taraflarının biraz daha tamamlanacağını düşünüyor.
Derlenen mektuplar birçok ayrıntıyı içeriyor. Yaşanan çatışma ve taarruz anları anlatılıyor. Konuyla ilgili haberlere göre 14'üncü Tümen subaylarından Kemal Efendi cephede düzenli mektup yazanlar arasında yer alıyor.
107 yıl önce yazdığı mektuplarında Kemal Efendi, dile hakimiyeti ve duygu yüklü anlatımı ile okuyanı yine o günlere götürüyor. Satırlar, Mehmetçik'in vatan için gösterdiği fedakarlığı bir kez daha ortaya koyuyor. Kemal Efendi gibi düzenli olarak mektuplaşan binlerce asker var.
Kemal Efendi’nin satırları okuyanı büyülüyorken, mektuplarının bir diğer özelliği de yazdığı kadar gördüklerini, yaşadıklarını resme de dökmesi. Ben de birçok kişi gibi mektupların tamamen kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum. Derlemeyi yapan ekip şu sıralar mektupların çevirisi ile ilgileniyor. Umarız en kısa sürede biz de mektupları okuma şansına kavuşuruz.

Editör: TE Bilisim