Başkent Ankaralının sebze ve meyve ihtiyacının karşılandığı Ankara Toptancı Hali’nde yaşam adeta tersine akıyor. Gece mesaiye başlayan hal çalışanları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerinin yolunu tutuyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan hal çalışanı Erkan Mengünoğul, çalışmaya gece başlayıp öğlene kadar devam ettiğini dile getirerek ‘’Sadece çalışma saatleri değil, mevsimler bile bizi etkiliyor, özellikle kış ayları bizler için oldukça çetin ve zor geçiyor’’ ifadesini kullandı.

Taze sebze ve meyvelerin tüketiciye zamanında ulaşması adına adeta ‘gecesini gündüzüne katan’ hal çalışanları için zaman tersine akıyor. Ankara Toptancı Hal Çalışanları Derneği(AHÇADER) Derneği Başkanı Günay Bolat ve hal çalışanı Erkan Mengünoğul çalışma koşullarını ve pandeminin toptancı haline yansımalarını  gazetemiz okurlarına aktardı.

“EN BÜYÜK ARZUMUZ  PANDEMİNİN SON BULMASI”

Ankara Toptancı Hal Çalışanları Derneği(AHÇADER) Derneği Başkanı Günay Bolat,  derneğin 2006 yılında Toptancı Halinde çalışan işçileri temsilen kurulduğunu dile getirerek pandeminin Ankara Toptancı Haline yansımalarını değerlendirdi.. Korona virüs önlemlerine yeteri kadar uyulmadığını düşünen Bolat, eski normallerimize dönmek için tedbir ve uygulamaların şart olduğunu vurgulayarak bir an evvel pandeminin son bulmasını diledi.

Ankara Toptancı Hal Çalışanları Derneği Başkanı Günay BOLAT

 BOLAT: EN ÇOK TALEP BİBER VE SEBZE ÇEŞİTLERİNE OLDU”

 Yaşanan iklim değişikliğinin ve pandeminin sebze ve meyvelere yansımasını değerlendiren AHÇEDER Başkanı Bolat, “Kuru soğan ve patatesin hava sıcaklıkları yüzünden depo ömrü azalıyor ve çürümeye yüz tutuyor.  Bildiğiniz gibi her iki ürünün ekim alanı geniş .. Özellikle bu yıl Ankara Toptancı Hali’nde en çok talep biber ve sebze çeşitlerine oldu. O yüzden bu sektörde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı” ifadesini kullandı

Ankara Toptancı Hal Derneği üyeleri ve çalışanları olarak, dünya genelinde yaşanan korona virüs salgınının bir an evvel son bulmasını, insanların normal yaşantısına dönmesini ümit ediyoruz diyen Günay Bolat, “Tabii ki maske- sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek. Kontrollü normalleşme dönemine geçtiğimiz bu günlerde bu kurallara her zamankinden daha çok dikkat etmek ve uygulamak hayati bir öneme sahip olacaktır” dedi.

Hal çalışanı Erkan MENGÜNOĞUL

 MENGÜNOĞUL:ÖĞLE SAATLERİNDE İŞİM ANCA BİTMİŞ OLUYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan hal çalışanı Erkan Mengünoğul ise, özellikle çalışma koşullarına değinerek yoğun bir tempoyla güne başladıklarını dile getirdi.  Mengünoğul, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaklaşık olarak 10 yıldır Ankara Toptancı Halindeyim. İş başına  00.00’da başlayıp 14.00-15.00 aralığına kadar devam ediyoruz. Öğle saatlerinde işim anca bitmiş oluyor. Çalışma şeklimizin de kolay olduğunu söyleyemem özellikle kış ayları soğuk havadan ötürü bizler için oldukça zor geçiyor.

“VATANDAŞ OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV NEYSE YAPMALIYIZ”

Pandeminin her sektörü etkilediği gibi  hali de etkilediğini söyleyen Mengünoğul, “Toptancı hali hafta sonu sokağa çıkma yasağından dolayı pazar yerlerinin iptali ve kurulan pazarların günlerinin  değişmesi sebebiyle  etkilendi. Şimdi kontrollü normalleşme dönemindeyiz. Toptancı halinde korona virüs önlemlerine dikkat edildiğini düşünüyorum. Gereken her türlü önlemi vatandaş olarak almalıyız bu noktada maske kullanımını ve hijyeni ihmal etmemeli sosyal mesafe kuralına elimizden geldiğince uymalıyız.

“KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MEYVE VE SEBZELERE DE YANSIYOR  ”

Yașanan iklim değişikliğinin  meyve ve sebzeleri de etkilediğini kaydeden Mengünoğul, havaların bir sıcak bir soğuk olması küresel iklim değişikliği meyve ve sebzelere de yansıyor.  Arz ve talep de ürün fiyatlarını oldukça etkiliyor. Şu an için en çok talep edilen ürün mevsim sebze ve meyveleridir” dedi.

Meyve, sebze ve yeşillik fiyatlarının havalar ısınmaya başladıkça daha da ucuzlayacağını öngören pazar esnafı ise, gazetemize şunları aktardı:

‘’Havalar ısındıkça fiyatların düşeceğini düşünüyorum. Vatandaştan talep var.. Pazar yerleri zaten açık alanda ama yine de vatandaşlar alacakları ürünleri önceden liste yapıp zamandan vakit kazanabilirler.  Böylece insan yoğunluğunun çok olduğu alanlarda geçirdikleri bu zaman dilimini kısaltılabilir..

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim