Türkiye'nin 70 şehrinde sayısız gönüllüsüyle ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıran sanatçı Haluk Levent’in kurucusu olduğu Ahbap Derneği, pandemi döneminde de 7 gün 24 saat hayırsever ve gönüllülerle ihtiyaç sahiplerini bir araya getiriyor. Dernek adına gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ahbap Ankara Şehir Başkanı Hilal Varlı, “Yalnızca dayanışma ve sevgi gibi insani bağlarla bir araya gelen bir oluşumuz. Ahbap olmanın bir kriteri yok” ifadesini kullanıyor.

Sanatçı Haluk Levent'in kurucusu olduğu Ahbap Derneği, korona virüs sürecindeki proje ve yardımlarıyla  adından sıkça söz ettiriyor. Her şartta yardıma muhtaç kişilere ve hayvanlara çeşitli destekler sağlayan dernek, ayrıca pandemi sürecinde ekonomik sıkıntılar yaşayan müzik ve sahne emekçilerine destek ve ses oldu. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ahbap Ankara Şehir Başkanı Hilal Varlı platformla ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.

Merhabalar, öncelikle sizi ve Ahbap Derneği’ni yakından tanıyabilir miyiz? Bu platformu oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı? Nedir Ahbap değerleri?

Merhaba, ben Ahbap Ankara Şehir Başkanı Hilal Varlı. 2 yılı aşkın süredir  Ahbap Ankara yönetimindeyim. Ahbap Derneği oldukça ilginç bir kurulma hikayesine sahip. Biliyorsunuz sosyal medyada oldukça viral bir söylem var. İyi bir şey yapıldığı zaman hemen altına "Parti kur oy verelim!" yazılıyor. Haluk Levent'in kendi sosyal medya hesabından attığı bir tweet ile başladı hikaye. Aslında bu ondan talep edilen bir şey sonucu ortaya çıktı. Kurulma aşamasında sanal bir oluşumdu, talepler artınca da gerçekliğe dönüştü. Önemli noktalardan biri aslında Ahbap Derneği ve Ahbap Platformu ayrımı. Ahbap Derneği; merkezi İstanbul'da bulunan ve tek bir bağış hesabına sahip finansal olarak tek noktadan kontrol edilen bir dernek. Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenerek herhangi yanlış bir işleyiş olmadığı onaylandı.

Ahbap Platformu ise 65 şehir ve 32 üniversitede aktif faaliyet gösteren tamamı gönüllülerden oluşan bir platform. "Ahbap Değerleri" konusu ise dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkese kucak açan ve her konuda yardımcı olmaya gayret gösteren bir hareket. Tek bir konuda çalışmıyoruz, şehirlerimizde; medya, eğitim, sanat, bilim ve teknoloji, çevre, insanlık ve en göz önünde çalışma grubumuz olan Yardımlaşma Çalışma Grubu gibi gruplarımız var. Bize katılan gönüllüler ilgi alanlarına uyan çalışma grubuna dahil olarak etkinliklere katılım sağlıyor ve fikir geliştiriyor.

“RESMİ ADIMLARI TAMAMLAYIP İHTİYAÇ SAHİPLERİNE GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

Ekonomik durumu iyi olan veya olmayan birçok hayırsever ve gönüllünün Ahbap üzerinden yardımlar yaptığı biliniyor. Kriterleriniz neler, kimlere yardım eli uzatıyorsunuz?

Aslında destek olma konusunda herhangi bir kriterimiz yok. Hayırseverler ahbap.org/bagisciol adresi üzerinden istediği miktarda tek seferlik ya da sürekli bağış yapabiliyor. Finansal konularla da şehirler ilgilenmiyor zaten, biz sadece doğru kişilere doğru yardımların yapılması konusunda aracı görevi üstleniyoruz. Yardım talepleri ise Twitter üzerinden Genel Başkan’ımız Haluk Levent’in etiketlemesi üzerine bizlere ulaşıyor. Biz teyit etmek adına adımlara başlayarak aileler ile görüşme sağlıyoruz. Burada kriterlerimiz duruma göre değişkenlik gösteriyor. Ailelerden durumlarını gösteren belgeler istiyoruz tabii. Engelli ise engelli belgesi, hastaneye borcu varsa bunların belgeleri. Bu belgeler sonucunda ihtiyacın giderilmesi konusunu netleştirdikten sonra resmi adımlarını tamamlayıp ihtiyaç sahiplerine gerekli desteği sağlıyoruz.

“BAŞKENT ANKARA KURULDUĞUMUZ GÜNDEN BERİ FAALİYET GÖSTEREN ŞEHİRLERİMİZDEN BİRİ”

Ankara genelinde gerçekleştirdiğiniz yardım ve projeler var mıdır? Bu anlamda Ahbap Ankara ekibinin nasıl bir organizasyonu var?

Ahbap Ankara, Ahbap Platformu kurulduğu günden beri faaliyet gösteren şehirlerimizden birisi. Her şehrimiz gibi biz de birçok yardımlara ve projelere imza atıyoruz tabii ki. “Çalışma Grubu” dediğimiz her konuyla ilgilenen farklı birimlerimiz var. Bunlar aktif olarak çalışan bir sistem şehir içerisinde. Faaliyetlerimize pandemi sebebiyle yalnızca online devam ediyor olsak da hemen pandemi öncesinde şubat ayında Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz “Pati Konutları” projemizle, her şehrimiz sokak Ahbaplarımız için kulübeler hazırladı. Biz de bu projede aktif rol oynayarak onlarca kedi ve köpek kulübesini, ihtiyaç sahibi hayvan severlere ulaştırmak üzere hazırladık. Pandemi döneminde de durmaksızın faaliyetlerimize devam ediyoruz, geçtiğimiz günlerde üniversiteli gönüllülerimizle birlikte organ bağışı konusunda bir bilinçlendirme konferansı gerçekleştirdik.

“DEPREMDEN KISA BİR SÜRE SONRA KOORDİNASYON EKİPLERİMİZLE HAREKETE GEÇTİK”

Türkiye’yi yasa boğan İzmir depreminin ardından Dernek Başkanı Haluk Levent, Ahbap gönüllüleriyle birlikte yola çıktı. Bu anlamda deprem bölgesi için nasıl bir koordinasyon sağlandı?

Afet olur olmaz biz harekete geçiyoruz. Depremden kısa bir süre sonra gruplar kurularak koordinasyon ekiplerimiz harekete geçti. Afetlerin sık yaşandığı bir coğrafyada yaşadığımız için her konuya hazırlıklı olmaya gayret ediyoruz. Daha önce Elazığ ve Malatya depremleri, Giresun sel felaketi ve en son İzmir'de çok hızlı bir şekilde adımlar attık. Bize ihtiyaç duyan herkese en hızlı şekilde ulaşmak adına iletişim ve teyit konusunda koordinasyon ekiplerimiz hazırda bekliyor. Size şunu da belirtmek istiyorum böyle afetlerde Türkiye'nin dört bir yanından gönüllü Ahbaplar gece gündüz nöbetleşe yardım talepleri için çaba sarf ediyoruz.

Valilik, AFAD, Kızılay, yerel belediyeler ve diğer tüm kurumlarla senkron bir şekilde adım atıyoruz. Bizim en çok dikkat ettiğimiz konuların başında doğru yardımın doğru kişilere en hızlı şekilde ulaşması geliyor. Aciliyeti olan sağlık durumları, engelli bireylerin transferleri, kalacak yeri olmayan ve barınma ihtiyacına sahip gıda desteğine ihtiyaç duyan afetzedeler, sokak hayvanları ve bize ihtiyaç duyan tüm canlılara ivedilikle erişmeye çalışıyoruz. Bu konuda Haluk Abi de her zaman yanımızda ve sahada oluyor. En sağlıklı bilgiyi almak ve koordinemizi sağlamak için birebir afet alanlarında bulunarak resmi makamlar ile irtibat kurmamızı sağlıyor.

Pandemi döneminde “Evde kalırken kimsenin yiyecek derdi olmamalı” mottosuyla başlattığınız gıda paketi için başvurular ne şekilde gerçekleşmekte? İhtiyaç sahipleri size nasıl ulaşabilir?

Başvurularımız başladığı zaman Ahbap Platformu sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Herkes, ahbap.org/yardim sitesi üzerinden kendilerine uygun destek için başvuruda bulunabiliyor. Başvurunun ilk aşamasında, kişiden gerekli kişisel bilgileri alıyoruz. Ardından bir destek sağlanabileceğine kanaat getirilecek düzeyde, azami belgeler talep ediyoruz. Bunlar; nüfus cüzdanı fotoğrafı, taşınmaz kaydı, SGK tam hizmet dökümü, nüfus kayıt örneği, vb. belgeler. Bunlar yüklendikten sonra sistemimiz üzerinden inceleniyor, eksik varsa kişilere mail yoluyla bilgilendirme yapılarak belgeleri tamamlaması rica ediliyor. Başvuru süreci tamamlanan kişilere sms ile bilgilendirme ardından kolileri yola çıkıyor.

PANDEMİDE İŞİNİ KAYBEDEN VE EKONOMİK SIKINTILAR YAŞAYAN MÜZİK VE SAHNE EMEKÇİLERİNE DESTEK

Derneğiniz, ayrıca COVİD-19 salgını yüzünden zor zamanlar yaşayan müzik ve sahne emekçilerine destek olmak için önemli bir projeye imza attı. Bilmeyenler için bu projeyi biraz açabilir misiniz?

Pandemi sürecinde ücretsiz izne ayrılan, işini kaybeden ve ekonomik sıkıntılar yaşayan müzik ve sahne emekçilerine destek olmak için 27 Ekim’de #SahneyeSesVer adlı etkinlik düzenledik. Haluk Levent, Cem Adrian, Zeynep Bastık ve Emircan İğrek gibi müzik, edebiyat, sinema ve tiyatro dünyasından birçok ünlü ismin her açıdan desteği ile çok güzel ve kapsamlı bir organizasyon gerçekleştirildi. Destek olmak isteyenler, biletleri biletix üzerinden temin etti, gelirlerin tamamı da ahbap.org üzerinden başvuru yapan müzik ve sahne emekçilerine ufak da olsa bir destek oldu.

“AHBAP OLMANIN BİR KRİTERİ YOK”

Son olarak isteyen herkes Ahbap gönüllüsü olabilir mi?

Daha önce de söylediğim gibi hepimiz yalnızca dayanışma ve sevgi gibi insani bağlarla bir araya gelen bir oluşumuz. Ahbap olmanın bir kriteri yok. Ahbap olmak isteyen herkes, bulundukların şehrin sosyal medya hesapları üzerinden direkt mesaj yoluyla iletişime geçebilir ve gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerde bize ortak olarak daha güzel bir gelecek hayalimize destek olabilir.

Son olarak, sizlere bu çok değerli röportaj ile Ahbap’ı anlatmamıza fırsat tanıdığınız için çok teşekkür ederiz. Aynı zamanda buradan, birlikte görev aldığım tüm Ahbaplarıma ve Ahbap Ankara Şehir Yönetimine tüm emekleri için teşekkür ederim.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim