1956 yılında bugün Alman yazar, şair Bertolt Brecht hayata gözlerini yumdu. Bu vesileyle hayatından bahsetmeyi gerekli buluyorum çünkü kendisi edebiyat ve tiyatro tarihi açısından çok değerli bir isim. Brecht, 10 Şubat 1898'de Almanya'nın Augsburg kentinde orta sınıf bir anne babanın çocuğu olarak Brecht'te doğdu.  Brecht, Münih Üniversitesi'nde tıp okurken ilk kez drama ile tanıştı. Brecht kısa süre sonra gazetelerde tiyatro eleştirileri yazmaya başladı, ta ki ilk oyunu Baal'ı henüz yirmi yaşında tamamlayana kadar. İkinci oyunu, Gece Davulları, 1922'de Münih'te sahnelendi. Brecht, oyun yazarı olarak kariyerini ilerletmek için 1924'te Berlin'e taşındı.

Tiyatro eleştirileri ve oyunlar yazmanın yanı sıra, Brecht tiyatro performansının çeşitli yönleri hakkında birçok şiir ve teori de yazdı. Kısa sürede başarılı bir yönetmen oldu ve Alman tiyatro yönetmeni Erwin Piscator'dan etkilendi. Her ikisi de Marksist olan bu iki adam, sosyal ve politik reformu savunan bir tiyatro biçimi olan epik tiyatronun önde gelen uygulayıcıları olacaktı. Brecht'in 1928'de müzikli oyunu Üç Kuruşluk Opera, besteci Kurt Weill ile bir işbirliğiydi ve 1920'lerin Berlin tiyatrosunun en büyük ticari başarılarından biri oldu.  Brecht, Adolf Hitler'in Nisan 1933'te iktidara gelmesiyle kariyeri tepetaklak olana kadar edebiyat çevrelerinde yazmaya ve karışmaya devam etti.

1949'da Brecht Doğu Berlin'e taşındı ve yakında dünyanın en saygın tiyatro topluluklarından biri haline gelecek olan kendi tiyatro topluluğu Berliner Ensemble'ı kurdu. Sonunda Brecht'in oyunlarını üreteceği ve teorilerini pratiğe dökeceği kendine ait bir yeri vardı. Brecht daha sonraki yıllarda oyun yazmaya devam etti, ancak asıl odak noktası şimdi Berliner Ensemble'daki eserleri yönetmekti.

Bertolt Brecht, 14 Ağustos 1956'da sadece 58 yaşında kalp krizinden öldü. Tiyatroya katkısı, elliden fazla oyun, şiir ve tiyatro üzerine çok sayıda deneme yazmaktı. Bugün Brecht, 20. yüzyılın en önemli tiyatro pratisyenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.