Covid-19 salgını bütün sektörleri olumsuz etkilemeye devam ediyorken berber esnafı da payına düşeni aldı. Pandeminin gölgesinde işlerini yapan berber esnafının yaşadığı sorunları gazetemize anlatan Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, pandeminin başlarında berberlerin çok sıkıntı çektiklerini, sonrasında ise işlerinin yavaş yavaş yoluna girdiğini ifade etti. Kara, en önemli taleplerinin ise meslek hastalıklarından dolayı yıpranma payı hakkı olduğunu ifade etti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ekonomik anlamda da her sektöre zarar verdi. Özellikle esnafın zor günler geçirdiği pandemide berberler de olumsuz anlamda etkilenen meslek grupları arasında yer alıyor. Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara berberlerin, berber salonlarında bütün önlemleri aldıklarını, vatandaşların tedirgin olmaması gerektiğini belirtti.

“ZAMANLA İŞLERİMİZ DÜZELDİ”

Pandemi ilk başladığında berberlerin büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını belirten Sezayi Kara, zamanla eski işlerine dönmeye başladıklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre berber ve kuaförlerin saat 10.00 ve saat 20.00 arasında hizmet verebildiğine değinen Kara, çalışma saatlerinde düzenleme yapılması ile sabah işe başlama saati 8.00’e, akşamları da 21.00’e alındığı takdirde işlerinin daha da yoluna gireceğini söyledi.

“Çalışma saatlerimiz biraz daha kısıtlı olduğundan bu noktada sorunlar yaşıyoruz” ifadelerini kullanan Kara, “Cumartesi, Pazar günleri de sakağa çıkma kısıtlaması olduğundan hafta sonları da çalışamıyoruz. Hafta sonları da en azından cumartesi günleri berber ve kuaförler kısıtlamadan muaf tutulabilir” diye konuştu.

“HER ESNAF GİBİ BİZ DE KÖTÜ GÜNLER GEÇİRDİK”

İşlerinde yaşanan düşüşün kaçınılmaz olduğunu söyleyen Kara, “Bizim gözlemlerimize göre insanlar koyulan kurallarda esneme oldukça dışarıya çıkmaya, berberlere gelmeye başlıyorlar. Ne zaman ki yasaklarda esneme oluyor bizim de dükkanlarımız iş yapmaya başlıyor. Tabi kurallarda esnemenin olması için de insanların kurallara riayet etmesi, virüsün bulaşmasını azaltmak için kendi önlemlerini alması gerekiyor.” diye konuştu.

Bütün esnaf gibi kendilerinin de pandemiden yara aldığını ifade eden Kara, “Bu sürecin elbette geçeceğine inanıyoruz. Bizler de işimizin başındayız ama bütün berber esnafı elinden geldiğince dikkat ediyor. Biz de üyelerimize yaptığımız çalışmalar ile dükkanlarını müşteriler için nasıl güvenli hale getireceklerini anlatıyoruz. Koronanın biran önce yeryüzünden silinmesi için bizlerin de mücadele etmesi gerekiyor. Bizim vereceğimiz mücadele ise esnaf olarak bu hastalığın yayılımını engellemek olacaktır. Bu da esnafların hijyene, temizliğe dikkat etmesi ile mümkündür.” dedi.

“HER BERBER KENDİSİNİ KORUYACAK ÖNLEMLER ALIYOR”

Pandeminin başlarında insanların berberlere gitmeye çekindiklerini fakat zamanla çekinen kişi sayısının düştüğünü belirten Kara, insanların virüsün berberlerden bulaşmadığı fark ettiğini söyledi.

Berberlerin büyük bir hijyen ile hizmet verdiğine değinen Kara, “Ankara özelinde konuşacak olursak berberlere bu konuda büyük sınavlar yapıldı ve Ankara’daki bütün berberler bu sınavı geçti. Ankara’nın berber esnafına vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile gidebilirler” ifadelerini kullandı.

Berberlerin dükkanlarında aldığı önlemlerden de bahseden Kara, “Öncelikle her berber kendisini koruyacak önlemler alıyor. Mutlaka siperlik ile çalışıyorlar ve dükkanlarından kolonya, dezenfektan gibi ürünleri eksik etmiyorlar. Berberlerimiz tek kullanımlık malzeme ile çalışıyorlar ve dükkanlarına çok fazla insan almamaya özen gösteriyorlar. Müşteri ile aralarındaki mesafeye dikkat ediyorlar, ellerinden geldiğince sakal tıraşı serbest olduğu halde birçoğu dükkanında sakal tıraşı yapmıyor. Yani herkes kendi üzerine düşen görevi eksiksiz bir şekilde, hatta fazlasıyla yapıyor. Bu şekilde özverili çalışma ile umuyoruz ki bu zorlu süreci hep beraber atatacağız” diye konuştu.

“YIPRANMA PAYI İSTİYORUZ”

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak taleplerine ilişkin konuşan Kara, ilk taleplerinin başında yıpranma payının berberlere verilmesinin geldiğini ifade etti. Kara sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü bizim mesleğimizde bedenen çalışma hâkim, bundan dolayı da varis, bel fıtığı gibi insanın ilerde sağlığını etkileyecek hastalıklar ile karşı karşıyayız. Bundan dolayı da yıpranma hakkı istiyoruz.”

Bir diğer taleplerinin ise Bağ-Kur’da indirim yapılması olduğunu ifade eden Kara, “Yanımızda mutlaka eleman çalıştırıyoruz ve çok büyük paralar kazandığımızı söylemek de mümkün değil. Bundan dolayı Bağ-Kur’da bizlere indirim yapılmasını istiyoruz” dedi.

Dükkanlar arası mesafenin ise kesinlikle belirlenmesi gerektiğine değinen Kara bununla ilgili ise şunları söyledi: “Aynı mahallede ya da aynı apartmanda birden fazla dükkan olmaması gerekiyor ki herkes ekmeğini eşit şekilde bölüşebilsin. Küçük esnaflar için bu saydığım taleplerin önemli olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki taleplerimize kısa zamanda cevap gelir.”

Berberlerin ilk aşılanma grubu içerisinde yer almadığına dikkat çeken Kara, “Berberler sürekli insanlarla temas halinde olan bir meslek grubu. Toplum sağlığı açısından bizim de aşılanmamız gerekiyor. İlk grup içerisinde yer almadık, fakat 65 yaşın aşılanması bittikten sonra berberlerin de aşılanacağı söylendi.” dedi.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim