Sosyal medya kanalları aracılığı ile herkes kendi hayatlarından kesitler paylaşır duruma geldi. Özellikle özendirici hayatlar yaşayanlar, yaşantılarının çekiciliğini sosyal medyada duyurarak farklı insanların hayatlarını sorgulamasına neden oldu. Ne kadar gerçek ne kadar yalan bilemiyoruz tabii ama sosyal medyanın özellikle son dönemde büyük bir kandırmaca olduğu aşikar. 7’den 70’e herkes sosyal medyada. Birkaç yıl önce varlığını bilmediğimiz birçok platform, bugün hayatımızı şekillendirir duruma geldi. İlgi alanlarımız değişti, yeni bir dünyaya kapıldık. Hatta yaratılan o dünyada yaşamaya başladık. Sosyal medyanın yararlı birçok özelliği var. Çoğu kişi kullanmaktan keyif alsa da yaşanan sahte hayatlar birçok insanı olumsuz etkilemektedir.
Yeni bir sektör oluşturan sosyal medya, insanların birbiri ile haberleşmesi, birbirinden haberdar olması amacının dışına çıkalı çok oldu. Markaların, firmaların ele geçirdiği bir alan haline geldi. Reklam, reklam, reklam… Sürekli satış odaklı görseller, paylaşımlar her yerimizi sardı. Bir şey satın alma girdabına yavaş yavaş değil baya hızlı bir şekilde her gün çekiliyoruz. Bunun bir sonu yok. İnsanlara nefes alma, düşünme alanı hiç bırakmadılar. Elinize telefonu, bilgisayarı ve tableti aldığınız anda reklamların, markaların ve firmaların ana hedefi haline geliyorsunuz. Linkler, bağlantılar, ürün tanıtımları gözümüzü çevirdiğimiz her yerde var. Sosyal medya sayesinde yeni bir meslek grubu türedi. Influencer’lık… Topluma yön veren, hayat tarzıyla insanlara fikirler veren kişiler ortaya çıktı.
İnsanlar, biz neden böyle hayatlar yaşamıyoruz diye düşünmeye, mutsuz olmaya başladı. Ürünler mi önemli bizler mi önemliyiz çoğu zaman anlayamıyoruz. Sahte bir dünya bizi içine çekip duruyor. Bu nedenle sosyal medya kullanımı konusunda eğitimler artırılmalı. Küçük çocuklar doğrudan bu dünyanın içinde büyüyorlar. Kendilerini ve yaşam tarzlarını beğenmiyorlar. Estetik furyası aldı başını gitti. Herkes tek tip görünmek için çok büyük bir çaba sarf ediyor. Bu durumun popülaritesi de hiç azalacak gibi durmuyor.

Editör: TE Bilisim