Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Temel tüketim ürünlerinde yaşanan fiyat artışı tüketicinin alım gücünün düşmesine neden oldu. Özellikle bebek ürünlerine gelen zamlardan dolayı bebekli aileler bebeklerinin ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, bebek ürünleri ve kadın pedleri gibi ürünlerde KDV’nin sıfırlanması gerektiğini ifade ederek, “Fakat esas sorun KDV indirimi değil bunların maliyetini yükselten unsurların da ortadan kaldırılması gerektiğidir. Örneğin elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamlar maliyet unsurunu yükselten kalemlerdir” dedi.

Çocukların sağlıklı büyüyebilmesi için özellikle bebek mamalarındaki fiyat artışlarının araştırılarak maliyeti yükseltecek unsurlarda bir takım indirime gidecek tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Aziz Koçal, “Çünkü bebeklerin sağlıklı yetişebilmesi için sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmeleri için de elbette mama ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Bunun dışında da bedensel olarak sağlıklı gelişebilmesi için bez gibi diğer birtakım ihtiyaçlarının fiyatı da yüksek fiyatta değil tüketicinin alım gücüne göre yükselmesi gerekiyor” dedi.

“TÜKETİCİLER BEBEKLERİNİN İHTİYAÇLARINI SAĞLAYAMAZ DURUMA GELDİ”

Aziz Koçal, tüm gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışı ve bebek bezi, bebek maması gibi birçok bebek ürünlerine gelen zamların tüketiciyi ciddi anlamda etkilediğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Tüketicinin alım gücünün düşmesi ve zamların sürekli maliyet girdileri gerekçe gösterilerek gelmesi, bebeklerin yetişmesinde en önemli ürün olan mama fiyatlarının yükselmesi, yine bebeklerin sağlıklı büyümesi için bebek bezi ve diğer ürünlerin fiyatlarının artması çocuklarımızın sağlıklı büyümesinin önünde bir engeldir. Çocuklarımızın sağlıklı büyüyebilmesi için özellikle bebek mamalarındaki fiyat artışları araştırılarak maliyeti yükseltecek unsurlarda bir takım indirime gidecek tedbirlerin alınması gerekiyor. Çünkü bebeklerin sağlıklı yetişebilmesi için sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmeleri için de elbette mama ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Bunun dışında da bedensel olarak sağlıklı gelişebilmesi için bez gibi diğer birtakım ihtiyaçların da fiyatı yüksek fiyattan değil tüketicinin alım gücüne göre yükselmesi gerekiyor. Yılın ilk ayında açlık sınırıyla asgari ücret kafa kafaya geldi. Şubat ayında ise 350 civarında da açlık sınırı yukarı çıktı, asgari ücret aşağıda kaldı. Böyle bir durumda tüketici kendi beslenmediği gibi bebeklerinin de ihtiyaçlarını sağlayamaz duruma geldi. Çocuklarımızın sağlıksız yetişmesi söz konusu. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız açısından ve onların sağlığı açısından çok riskli bir durum ve buna müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal

“TÜKETİCİLER KENDİ TEDBİRLERİNİ ALMA ZORUNLULUĞUNA BAŞVURDU”

Yöneticiler tarafından tedbir alınmayınca tüketicilerin kendi tedbirlerini alma zorunluluğuna başvurduklarını ifade eden Koçal, “Belki geriye dönüş başlayacak. Belki çocuklarda bebek bezi yerine farklı bezler kullanılacak ve bu da çocukların sağlıklı büyümesine engel olacak. Dolayısıyla bu ek masraflardan kurtulabilmek için vatandaşlarımız farklı yöntemlere başvuracak. Anne sütü tabi ki çok önemli ama onun da bir süresi var. Anne sütünden kesildikten sonra çocukların gelişimine mama ile devam etmesi gerekebilecek. Tıbbi ilaçlarda olduğu gibi mamalar da katkı paylı olarak eczanelerden verilebilir. Çünkü sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için çocukların belirli bir yaşa kadar da sağlıklı beslenmeleri gerekiyor” dedi.

“MALİYETİ YÜKSELTEN UNSURLAR ORTADAN KALDIRILMALI”

TÜKODER olarak KDV indiriminin temel ihtiyaç ürünlerinde sıfırlanması gerektiğini uzun yıllardır gündeme getirdiklerine dikkat çeken Koçal, “Temel gıdalarda indirilen KDV olumlu bir adımdır ama bunun fiyata yansıması önemli. Kısa sürede fiyata yansısa da maliyetlerdeki artıştan dolayı potada eriyip gidiyor. Mamalarda ve bebek bezlerinde, kadın pedlerinde KDV’nin sıfırlanması önemli, çünkü KDV tüketim vergisidir. Gelire göre alınan bir vergi değil tüketim oranında alınan bir vergidir. Bahsettiğimiz ürünler de tüketilmesi gereken temel tüketim ürünleridir. KDV’nin bu ürünlerde de düşürülmesi fiyata yansıdığı sürece tüketiciye yansıyacaktır. Fakat esas sorun KDV indirimi değil bunların maliyetini yükselten unsurların da ortadan kaldırılması gerektiğidir. Örneğin elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamlar maliyet unsurunu yükselten kalemlerdir” diye konuştu.

Talebe göre de fiyat artışının yaşandığına değine Koçal, “Serbest piyasa ekonomisi denetimsiz ekonomi değildir. Suni fiyat artışlarının da önüne geçebilmek için mutlaka raflarda yer alan ürünlerin alış fiyatlarının etikete yazılma zorunluğu getirilmeli, tüketici bir ürünün alış ve satış fiyatını görerek birlikte değerlendirerek seçimlik hakkını kullanabilmelidir” ifadelerini kullandı.

“MAAŞLAR YENİDEN GÜNCELLENMELİ”

Koçal, günün şartlarına göre tüketicinin alım gücünün artırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Bu doğrultuda maaşlar yeniden güncellenmelidir. Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 36 açıklanmışken zamlar yüzde 50’den başlamak üzere yüzde 150’ye giden rakamlar arasında değişmekte. Her gün neredeyse raflarda etiket değişiyor. Bunun önüne geçilmeli ve önlemler alınmalıdır. Sürekli fiyat artışını önlemek maliyet artış unsurlarını da engellemekten geçiyor. Tüketicinin yaşam kalitesini yükseltecek maaş düzenlemelerinin gündeme alınması ve en kısa sürede bunun yapılması gerekiyor.”

“BEBEK MAMALARI ALTIN DEĞERİNDE”

Gazetemize konuşan bebekli ailelerden Aslı Yeşildağ, “Bebek bezleri temel ihtiyaçken yüzde 18 alınmamalıdır. Gereksiz temel gıda olarak geçen ürünlerden yüzde 8 KDV alınırken bebeklerin zorunlu ihtiyaçlarına kolaylık sağlanmıyor. Biz ebeveynler olarak maddi açıdan zaten zorlanıyoruz birde çocuklarımız bebeklerimiz için mecburi ihtiyaç olan bezleri yüksek fiyatlardan almak zorunda kalıyoruz. Daha önce tanesini 0,80 kuruşa aldığım bez şuan 1.89 kuruş ve markaya göre değişen daha yüksek fiyatlar üzerinden alıyoruz. Bundan dolayı herhangi bir yerden mecburi ihtiyacımız alamayıp araştırma yaparak günlerce uygun kampanyalı diye sandığımız ürünleri almaya çalışıyoruz ve böyle giderse eski usul Amerikan bezi bağlayacağız gibi görünüyor” dedi.

Meliha K. ise zamların herkesi inanılmaz sarstığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “En çok da çocukları olan aileleri zamlar çok zorluyor. Bir bez fiyatı 1,67 TL, günlük 10 TL sadece bebek bezine gidiyor. Bebek mamaları altın değerinde. Temel ihtiyaç bunlar, bu kadar pahalı olmamalı. Çocuğumuza istediğimizi alamıyoruz, çocuğumuzun gelişimini destekleyen aktiviteler yapmak artık hayal oldu. Biz temel ihtiyacı karşıladığımıza sevinir olduk, bu şekilde yaşam mücadelesi vermek çok zorlayıcı.”

Editör: TE Bilisim