Rakamların gösterdiğine göre Türkiye’de kitap okuma oranı çok düşük ve bu oran gün geçtikçe düşmeye de devam ediyor. Türkiye kitap okuma oranında yüzde 0,1 (yani binde bir kişi), bu rakamla 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. 1. ve 2. sırada ise yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere bulunurken, 3. sırada yüzde 14 ile Japonya, ardından yüzde 12 ile ABD ve yüzde 9 ile İspanya bulunuyor.

Kitap okuma alışkanlığı sanıyorum ki çocukluktan itibaren öğretilmesi gereken bir alışkanlık. Anne ve babayı kitap okurken gören çocuk inanıyorum ki o duyguyla büyüyecek ve bir süre sonra o da kitap okumayı alışkanlık haline getirecektir.

Bu konuda uzmanlar da ‘bebeklerinize çok ufakken kitap okumaya başlayın’ diye uyarıyor zaten. Çoğu kişi ‘hadi canım bebek ne anlar kitaptan’ diye yorum yapsa da bebeklerin anlamadığı bir şey yok esasında. Yani bir çocuğa bebeklikten itibaren kitap okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Bu da pek tabi ki ebeveynlerinin uğraşı ile gerçekleşecek bir şey. 

Bu konu üzerine çalışan uzmanlar erkenden bebeklere kitap okumanın onların dil gelişimini, sosyal-duygusal gelişimini pozitif yönde etkileyeceğini ifade ediyor. Bunlara ek olarak bebeğin eline kitap vermenin, sayfalara dokunmasını sağlamanın, motor gelişimine de büyük katkı sağlayacağını vurguluyor.

Bebeklere kitap okumanın faydalarının şunlar olduğu ifade ediliyor:

  • Bebeğin anne ya da babayla birlikte keyifli bir vakit geçirmesine yardımcı olur.
  • Özellikle yemekten sonra ya da uykudan önce yapacağın düzenli okumalar, bebeğin sakinleşmesini ve rahatlamasını sağlar.
  • Babanın bebeğiyle yakınlaşması için de iyi bir yöntemdir. Bir baba bebeği emziremez ama onu kucağına alıp yumuşak bir ses tonuyla kitap okuyabilir. Bu sayede sesi aracılığıyla onunla bağ kurmuş olur.
  • Bebek dinlemeyi öğrenir.
  • Yüksek sesle söylenen ve tekrarlanan kelimeler bebeğinin dil kazanımına katkı sağlar.

Bebeğe kitap okumanın bunlar gibi daha birçok faydası var. Unutmayın bir bebeğe ne verirseniz onu alırsınız. Ağaç yaşken eğilir diye boşa dememiş atalarımız. Buradan anne babalara çağrım bebeklerinize bir kütüphane kurun ve bol bol kitap okuyarak kitapların büyülü dünyasında gezinmelerine fırsat verin… 

Editör: TE Bilisim