Ankara’da birçok siyasetçi ve ünlü isminin değişmez adresi olan Özen Gömleğin işletmecisi Mustafa Batak, yeni açtıkları seri üretim tekstil atölyesi ile istihdam alanını genişlettiklerini söyledi. Tekstil işinin çıraklığını, kalfalığını ve ustalığını yaparak bu seviyeye geldiklerini vurgulayan Batak, staj yapan öğrencilere şu tavsiyede bulundu: “Çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız.”

Açtıkları yeni atölye ile ekonomiye katkı sunmak istediklerini ifade eden Batak, bunu yaparken devletten destek beklediklerini söyledi. Yeni kurdukları atölye ile Ankara'da farklı bir çalışma sahası ve iş istihdamı oluşturmuş bulunduklarını belirten Batak, “30 senelik tecrübemiz iş deneyimimiz ve kendimize güvencemiz ile kurduğumuz bu atölyede ilk hedefimiz; kaliteli işçilik, uygun fiyat ve zengin kumaş seçeneği ile müşteriyi buluşturmaktadır. Bu ticaret ister istemez bize kar olarak zaten dönüş yapacaktır. Gerek malzemeci, gerek lojistik firmaları gerek personeller gerekse zincirleme birçok insana iş imkanı sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“10 TL'YE ALDIĞIMIZ İP BİLE İKİ KATI FİYATINA ÇIKMIŞ DURUMDA”

Batak, “Kişiye özel gömlek diken bir atölye olarak erkek gömleğinde farklı bir konseptle insanların taleplerine göre Adana, Mersin, Maraş, Bursa, İstanbul gibi kaliteli kumaş satan firmalardan temin ettiğimiz yerli kumaşları kullanmaya fazlaca önem gösteriyoruz. İçinden geçtiğimiz şu dönemde gerek pandemi gerek dolar ve kur hiçbir şekilde esnafın üreticinin lehine yükselmiyor. 10 TL'ye aldığımız ip bile iki katı fiyatına çıkmış durumda. Yine de karamsar olmamakla beraber yerli ürünleri kullanarak işimizi çok daha fazla kolaylaştıracak son teknoloji makineleri almaktan geri durmuyoruz. Serili ürünleri maalesef son 2 yılda alamıyoruz seri sonu devamı olmayan ve fiyat olarak bizi üzmeyecek kumaşları tercih etmek zorunda kaldık. Sürekli yükselen dolardan çok fazlaca etkilenen hammadde satın alan yerler ve aracı firmalar elden ele gezen çek senet ve erteleyici paralar elden ele gezmektedir” diye konuştu. 

“ANKARA'DA FARKLI BİR ÇALIŞMA SAHASI VE İŞ İSTİHDAMI OLUŞTURMUŞ BULUNUYORUZ”

Kendi kazançlarından fedakarlık ederek işletmelerini daha iyi yerlere getirmek için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Batak, “Kısacası işletmemizin çok güzel bir yere gelmesi için günümüz şartlarına en uygun kumaşları temin edip, adetli seri üretim bandında gömlek üretim atölyemizi tekstilin kalbi olan Ankara Balgat'ta kurmuş bulunuyoruz. Yeni kurduğumuz bu atölye ile birlikte Ankara'da farklı bir çalışma sahası ve iş istihdamı oluşturmuş bulunuyoruz. 30 senelik tecrübemiz iş deneyimimiz ve kendimize güvencemiz ile kurduğumuz bu atölyede ilk hedefimiz kaliteli işçilik, uygun fiyat ve zengin kumaş seçeneği ile müşteriyi buluşturmaktadır. Bu ticaret ister istemez bize kar olarak zaten dönüş yapacaktır. Gerek malzemeci gerek lojistik firmaları gerek personeller gerekse zincirleme birçok insana iş imkanı sunmuş oluyoruz” dedi.

“TEŞVİKLER YARDIMLAR ZAMAN ZAMAN OLUYOR VE OLMALIDIR”

‘35 yıldan fazla butik çalışan küçük firmaların tamamı bizim gibi işine yatırım yaparak her geçen gün işini geliştirerek kazancının üçte ikisini işine yatırım yaparak bu tarz küçük fabrikalar kurabilir’ diyen Batak, “Bu tarz küçük fabrikalar önce çalışanlara sonra etrafındakilere ve sonra bulunduğu semte kalkınmada faydalı olur. Tabii ki bunları yaparken devletimizin desteğini de beklemiyor değiliz. Teşvikler yardımlar zaman zaman oluyor ve olmalıdır. Lisede tekstil bölümü öğrencilerine de stajyerlik vererek iş öğretmekteyiz. Geleceğin ustalarına usta ellerde öğrenme imkanı sunuyoruz. Toparlamak gerekirse Ankara'da açtığımız kişiye özel gömlek mağazalarının yanında kişiye özel ve yeni farklı kalıplarla erkek gömlek üretim atölyesini açmakla beraber gerek iş imkanı gerek hizmet vermek kaçınılmaz hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE TEKSTİLİ FARKLI BİR NOKTAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Batak konuşmasına şu şekilde devam etti: “2 kardeşim ile beraber çıktığımız bu yolda yılların tecrübesine sevgimizi de ekleyerek hem Ankara’da hem de Türkiye’de tekstili farklı bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Yaşımızın genç olması nedeniyle önümüzde uzun yolların olduğunu düşünüyorum. Hiç durmadan çalışarak önce kendimize sonra milletimize ve sonra da devletimize faydalı işler yapacağımızı düşünüyorum. Sözlerimi şöyle noktalıyorum; çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız sözüne istinaden biz bu işin çıraklığını kalfalığını ve şu anda ustalığını yapıyoruz. Yeni açmış olduğumuz seri üretim atölyemizde faydalı işler yapmak için ilk günkü aşkla çalışacağız. Başkentte gömlek seven bütün herkesi atölyemize bekleriz.”

“YENİ NESİL TELEFONLA YATIP KALKIYOR”

‘Sektörün bizden sonra nasıl ilerleyeceğini şuan tahmin edemiyoruz’ diyen Batak, “Yeniden Türkiye eski haline gelince, emekçiler işlerinin başına geçerse yeni nesil de biraz bu işlere merak sararsa sektörümüz yeniden canlanmış olacak. Fakat şunu söylüyorum artık çırak bulamıyoruz. Çırak bulmak zorlaştı. Gençlerin elinden telefon düşmedikçe, bilgisayar masasından gençler kalkmadıkça bizim çırak bulmamız zor. Bu şekilde devam ederse bu meslek yakın zamanda birmiş olacaktır. Şuan yanımızda çalışan birçok elemanımız var. Fakat onlar da ne zamana kadar çalışır, devam eder bilemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim