Ankara’da hayvan sever Volkan Koç öncülüğünde kurulan Patiliköy, yaklaşık  600’e yakın can dostuna   ev sahipliği yapıyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Koç, “Sokaklar hayvanların yaşam alanıdır. Dünya hepimizin onların da her canlı gibi yaşam hakkı var. Belki hoşlanmıyor veya korkuyor olabilirsiniz ancak yaradanın yarattığına saygı duymak zorundasınız” şeklinde konuştu.

Başkent Ankara’da yaşayan Volkan Koç , hayata  geçirdiği Patiliköy ile 2011 yılından bu yana yüzlerce sokak hayvanına yuva oluyor. Patiliköy’de yaklaşık 600’e yakın can dostunun barındığını dile getiren Koç, özellikle Başkent Ankaralılardan sahipsiz sokak hayvanları konusunda daha fazla duyar beklediğini vurguladı.

''VİCDANİ'' VE ''İNSANİ'' SORUMLULUKLARIMIZI UNUTMAYALIM

Sokak hayvanlarının yaşam mücadelesine ortak ve destek olan Volkan Koç, “ Patiliköy,2011 yılında  Ankara’ da  yol üstünde sahipsiz 30-40 canın beslenmesiyle başlayan  ve yıllar sonra  bugün yüzlerce sahipsiz, kimsesiz cana ev sahipliği yapan   bitmeyen bir masaldır” ifadesini kullandı

Gönüllülük esasına dayalı olarak girdikleri zorlu mücadele de , geçmişten bu güne hayvan seven gönüllü dostlarla birlikte patili köy alanını hayata geçirdiğini dile getiren Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hayvanlar ezelden bu yana hep vazgeçilmezim oldu. Sokak hayvanlarının çaresiz muhtaç durumu Patiliköy’ü kurmama sebep  oldu. Yaklaşık 600 cana bakıyorum bunların çoğu engelli ve muhtaç..Bugün 600 civarı sahipsiz hayvanımızın yaşam mücadelesine biz de ''vicdani'' ve ''insani'' sorumluluklarımız gereği , yılın 365 günü her gün besleme yaparak , kısırlaştırma,aşılama, tedavi ve en önemlisi sevgi ve şefkat göstererek daha sağlıklı ve uzun yaşamaları için mücadele veriyoruz.”

“Bu alanı kurmamızdaki tek amaç , insanların istemediği, hor gördüğü, dışladığı, evsiz, barksız, sahipsiz, kimsesiz çöpler de bir lokma yiyecek için gece gündüz mücadele eden hayvancıklarımıza bir damla da  olsa çaresizliklerine çare olmak , geleceklerine ışık olmak, umut olmak.”

“SAHİPSİZ HAYVANLARIN BİZLERE HİÇ OLMADIĞI KADAR İHTİYACI VAR”

“Patiliköy de yıllardır devam eden büyük emek büyük mücadele vardır ... Hayvanlarımızın daha iyi yarınları geleceği için, 2016 yılının Ağustos ayında resmi olarak derneğimizi kurduk. Onlara daha kaliteli daha sağlıklı daha mutlu bir yaşam verebilmek için her daim bizim ve şu an için yaklaşık 600 civarı sahipsiz hayvanımızın siz  hayvan seven tüm gönül dostlarına ihtiyacı var.”

“istediğiniz zaman bir paket mama ile, ya da bir kutu konserve, bir kutu süt, veya 3-5 kilo tavukla, ya da  bir battaniye bir halı, bir mama kabı bir su kovası yani evinizde fazlalık her şeye , patiliköy’de ihtiyaç vardır.”

“ANKARA NE YAZIK Kİ KÖTÜ DURUMDA, ÇOK AZ DUYARLI İNSAN VAR”

Başkent Ankara’nın sahipsiz can dostlarına daha çok sahip çıkması gerektiğini dile getiren Koç ; “Ankara maalesef çok kötü durumda her yerde canlar muhtaç halde. Çankaya’dan Kızılcahamam’a her bölge  her semt kan ağlıyor. Ne yazık ki çok az duyarlı insan var’’ açıklamasında bulundu.

“KIŞ AYLARIYLA BİRLİKTE MAMA TÜKETİMİ DE ARTIYOR”

Havaların soğumasıyla birlikte hayvanların ısınması için kullanılan sobaların yetersiz olabileceğini kaydeden Koç, “Isınma genel olarak kış aylarında bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Patiliköy’de sıcaklık şehir merkezine göre birkaç derece daha düşük .. Sobalar için günlük yarım ton kömür gerekiyor. Aynı zamanda kışla birlikte mama tüketimi de arttı. Bu mevsimde günlük 350 kilogram kadar da mamaya ihtiyaç var.  Başkentli hayvan severlerden bu konuda destek bekliyoruz” ifadesini kullandı.

“YAŞANAN KORONA VİRÜS SALGINI YARDIMLARI DA AZALTTI”

Korona virüs salgınının başlamasıyla birlikte yardımların da nispeten azaldığını söyleyen Volkan Koç, “Hayvanlardan korona virüsün bulaşmadığı biliniyor , Patiliköy zaten açık bir alan. Vatandaşlar, can dostlarımızı ziyarete gelebilir onlarla vakit geçirebilir  “ dedi.

  Hayvanların bir hediye gibi sunulmasından ve sonra dışarıya bırakılmasından oldukça rahatsızlık duyan Koç, “Ebeveynlerin bazıları karne zamanı çocuklarına karne hediyesi olarak evcil hayvan satın alıyor sonra bakamayınca bu hayvancağızlar dışarı bırakılıyor son derece yanlış bir durum..Patiliköy’de yüzlerce can dostumuz var ve bunların yüzde 80'i evden atılmış canlar. Hepsi ev hayatına alışkın. Hiç üzmezler çünkü dışarının zorluğunu çok iyi biliyorlar” ifadesini kullandı.

“YARADANIN YARATTIĞINA SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ”

Son olarak gazetemiz okurlarına mesajını ileten Patiliköy’ün kurucusu Volkan Koç, “Sokaklar hayvanların yaşam alanıdır. Dünya hepimizin onların da her canlı gibi yaşam hakkı var. Belki hoşlanmıyor veya korkuyor olabilirsiniz ancak yaradanın yarattığına saygı duymak zorundasınız” şeklinde konuştu.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim