Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Türkiye, haziran ayında modern pentatlon alanında düzenlenecek iki dev organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Uluslararası Modern Pentatlon Birliği’nin (UIPM), Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu ile birlikte düzenleyeceği; “Dünya Kupası 4’üncü Etabı” (7-12 Haziran 2022) ve “Dünya Kupası Finali” (23-26 Haziran 2022) Ankara Atlı Spor Kulübü ve Orman Genel Müdürlüğü Yeni M. Sait Zarifoğlu Spor Tesisi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmada Federasyon Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, Milli Sporcular İlke Özyüksel, İpek Akşin ve Buğra Ünal ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk kez beşli branşta organize edilecek olan Modern Pentatlon Dünya Kupası organizasyonları ve modern pentatlon branşlarından binicilik disiplinin yerini alacak “engel” disiplinin dünyada ilk kez Ankara’da gerçekleştirileceği ifade edildi. 

“PARİS OLİMPİYATLARI'NIN FAVORİ ÜLKELERİNDEN BİRİSİYİZ”

Haziran ayında Ankara’da gerçekleştirilecek Dünya Kupası 4’üncü Etabı ve Dünya Kupası Finali’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Federasyon Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, ev sahibi ülke olarak iki büyük organizasyona katılacak olmalarından büyük mutluluk ve heyecan duyduklarını dile getirdi. 

Bu yıl hem dünya kupasının 4. Etabına hem de finaline ev sahipliği gerçekleştireceklerine değinen Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk defa bir ülke hem 4. Etaba hem de finale ev sahipliği gerçekleştirecek. Pentatlon’da bir format değişikliğine gidildi. 90 dakikalık 5 disiplinin aynı anda Pentatlon Arenası olarak adlandırılan sahada seyircilerin gözü önünde olacağı bir format geliştirildi. 36 sporcunun katıldığı, bunlardan en iyi 18’inin finalist olarak devam ettiği bir format. 2024 Paris oyunlarından sonra Modern Pentatlon’da binicilik branşı yer almayacak. Bundan sonra müsabakalarda binicilik yerine engel branşı 5. disiplin olacak. Bunun da ilk test organizasyonu 27-28 Haziran’da yine Ankara’da Atlı Spor Kulübü tesislerinde gerçekleştirilecek. Bu, Uluslararası Modern Pentatlon Birliği’nin organizatör ülke olarak Türkiye’ye ne kadar güvendiğini gösteriyor.”

“Dünya Kupası’nda ev sahibi ülke olarak gelen konuklarımıza unutulmaz bir organizasyon yaşatmak istiyoruz” diye konuşan Çakır, “Dünya Kupası’nın ülkemizde yapılmasının, Modern Pentatlon’un ülkemizde tanınması için bir fırsat olacak. Hedefimiz ise Türkiye’nin Pentatlon konusunda başarılı ülkeler arasında yer alarak madalyalar kazanmak. 2022 yılına gelene kadar federasyonumuzun bundan önceki tarihinde 4 dünya kupası madalyamız vardı. 2022 yılında daha sezonumuz tamamlanmadı. Ankara'da düzenlenecek olan yarışlarla dünya kupası tamamlanacak. Şimdiye kadar 3 madalya kazandık. Çok büyük bir aksilik olmazsa da Paris Olimpiyatları'nın favori ülkelerinden birisiyiz” dedi. 

“40 İLDE MODERN PENTATLON TANITIM ETKİNLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Çakır, Federasyon olarak Modern Pentatlon’u ilgi çeken bir spor branşı haline getirmek için çalıştıklarını dile getirerek sporcu maliyetlerini düşürmek için çalışmalar yaptıklarını, yeni sponsorluk anlaşmaları sağladıklarını ve yerli ve milli malzemeler kullandıklarını söyledi. Bu yıl 40 ilde Modern Pentatlon’u tanıtım etkinlikleri gerçekleştireceklerini belirten Çakır, amaçlarının Yetenek Taraması projesinin bir uzantısı olan Modern Pentatlon Beceri Testleri ile de Modern Pentatlon’a yatkın çocukları Pentatlon’a kazandırmak olduğunu da sözlerine ekledi. 

[caption id="attachment_163988" align="aligncenter" width="740"] Milli Pentatlet İlke Özyüksel[/caption]

“BU SEZON DA MADALYA İLE TAÇLANIRSA NE MUTLU BİZE”

Daha önce Tokyo Olimpiyatları’nda beşincilik alarak Pentatlon tarihimizde büyük bir başarı elde eden Milli Pentatlet İlke Özyüksel, Dünya Kupası’nın ülkemizde oynanacak olmasını avantaja çevirmek istediklerini belirtti. Özyüksel; “En büyük hayalim, kendi ailemin, kendi arkadaşlarımın, kendi halkımın önünde yarışmaktı. Bu hayalimin gerçekleşeceği için çok heyecanlıyım. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. Kürsüde yer almaya çalışacağız. Şu an yolumuz ve planlarımız tamamen 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na göre düzenlendi. Bu sezon da madalya ile taçlanırsa ne mutlu bize. Önce 2023’te kotayı almayı hedefliyoruz. 2024’te de olimpiyat oyunlarında savaşmaya devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KENDİ EVİMİZDE OLMAK BÜYÜK AVANTAJ”

Milli Pentatlet İpek Akşin de Dünya Kupası’nın ülkemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Akşin; “Bu sezon Modern Pentatlon’da çok büyük değişikliklere gidiliyor. Biz de ülkemizde böyle organizasyonların düzenlenmesi sayesinde yapılan büyük değişiklikleri birinci elden görme, anlama ve rotamızı buna göre çizme fırsatı buluyoruz. Kendi ülkemizde olmasının verdiği maddi ve manevi desteği hissedeceğimize inanıyorum. Bu organizasyonların ülkemizde yapılacak olması, ileride bize farklı organizasyonlar için de katkı sağlayacak” cümlelerini kaydetti. 

Basın toplantısına katılan bir diğer Milli Pentatlet Buğra Ünal ise, ilk defa böyle büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacak oldukları için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Ünal; “Seyircimiz önünde ve kendi evimizde olmak çok büyük bir avantaj. Umarım bunu çok iyi değerlendiririz” dedi.

Editör: TE Bilisim