Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Başkent Ankara, farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir  coğrafya ve sürekli bir yerleşmeye sahne olan bir kent olarak biliniyor. Nostaljik Ankara fotoğraflarını derleyen ve  sosyal medya hesabında yayımlayan Baykan Aydın, Başkentlileri, geçmişten günümüze tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Eski yıllara büyük bir özlem olduğunu kaydeden Aydın, “Eski zaman Ankara’sına bakarsak insanların daha az olduğu yeşil alanların daha çok olduğunu görebiliriz’’ ifadesini kullandı.

Sosyal medyada oluşturduğu ‘Eski Ankara Fotoğrafları’ hesabıyla takipçilerini nostaljik bir yolculuğa çıkaran Baykan Aydın, Başkent’in tarihine, tarihi yerlerine ve nostaljiye olan merakını gazetemiz okurlarına aktardı. Başkent’te hala tarihi dokusunu koruyan yerlerin olduğunu kaydeden Aydın, Ankara ilk olarak Ulus civarından kurulmaya başlandığı için tarihi yerler genel olarak Ulustadır. Ulus’ta eski zamanlardan kalma tarihi han’lar mevcuttur. Ankara’da yaşayanların veya yolu Başkent Ankara’ya düşenler mutlaka bu tarihi yerleri yakından görmesi ve bu atmosfere şahit olması gerekir’’ dedi.

Eski Ankara Fotoğrafları hesabının kullanıcısı Baykan Aydın

Merhabalar, öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır Ankara'da yașıyorsunuz?

 Merhabalar Ben Baykan Aydın. 35 yaşındayım, ticaretle uğraşıyorum ve doğma büyüme Ankara’da yaşıyorum. Sosyal medya üzerinde açmış olduğum ‘Eski Ankara Fotoğraflarını’ yayımladığım hesabı yönetiyorum.

“TAM BİR ANKARA SEVDALISIYIM”

Sosyal medyada 'Eski Ankara Fotoğrafları hesabını açma fikri nasıl oluștu? Yayımladığınız fotoğraflara nasıl ulaşıyorsunuz?

Ben bir Ankara sevdalısı  olarak Başkent Ankaramızın eski tarihine, tarihi yerlerine ve nostaljiye meraklıyım. Benim gibi böyle, Ankaramızın eski tarihine, tarihi yerlerine meraklı çok insan olduğunu düşünerek nostalji sayfası açmaya karar verdim. Düşüncemde yanılmadığım gibi sayfamız kısa zamanda çok popüler hale geldi. Paylaşımlarımızı, araştırma sitelerinden, kütüphane arşivlerinden ve sevgili takipçilerimizin bize göndermesiyle tedarik ediyoruz.

“PAYLAŞIMLARIMIZLA BİRÇOK KİŞİ ÇOCUKLUK ARKADAŞINI, KOMŞULARINI, TANIDIKLARINI BULDU ”

Takipçilerinizden ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz gerçekten de eskiye, nostaljik yapılara,  o atmosfere özlem giderek artıyor mu? Yașanan pandeminin bu özlemi daha da arttırdığını düșünüyor musunuz?

Takipçilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Nostaljiye bizim gibi çok meraklı insanlar mevcut. Onlar da bize eski fotoğraflarını, anılarını gönderiyor biz de yayınlıyoruz. Bu sayede birçok kişinin geçmiş zamandan anısını canlandırmış oluyoruz. Sayfamız sayesinde birçok kişi çocukluk arkadaşlarını, komşularını buldu. Şu an pandemi dolayısıyla dışarıda sosyal hayat bitmiş durumda ve bu durumda herkes sosyal medyada vakit harcıyor. Öyle olunca da biz de takipçilerimiz güzel vakit geçirsin, Ankaramızın eski günlerini, tarihini bilsinler, görsünler diye elimizden geleni yapıyoruz.

“ŞU AN İNSANLARIN EN BÜYÜK ÖZLEMİ SAMİMİYET VE ESKİ DOSTLUKLAR”

Araştırmalarınıza ve izlenimlerinize göre eski Ankara’yı nasıl tarif edersiniz? Eskiyle günümüz Ankarası arasındaki farklar nelerdir?

Birçok takipçimizin yorumlarından, düşüncelerinden yola çıkarsak eski yıllara  büyük bir özlem var. Eskiden imkanlar kısıtlıydı, şartlar şimdiki gibi değildi ama bir samimiyet ön plandaydı. Bazı insanlar şu an ki teknolojik hayattan memnun bazı takipçilerimiz ise o eski zamanlarda yaşamak istiyor. O zamanlar cep telefonu, internet yok tabii bu yüzden arkadaşlıklar, samimiyet ve komşuculuk daha ön plandaydı. Bence şu an insanların en büyük özlemi buna. Eski zamanın Ankara’sına bakarsak, imkanlar kısıtlı ama insanlar daha mutluymuş o zamanlar..İnsanların daha az olduğu yeşil alanların daha çok olduğunu görebiliyoruz. Doğal olarak insanlar çoğaldıkça yapılaşma, binalarda çoğaldı.

Size göre Ankara'da hala tarihi dokusunu koruyan yerler var mıdır? Bu anlamda okurlarımıza tavsiye edebileceğiniz yerler var mıdır?

Tarihi dokusu ilk günkü gibi olmasa bile hala günümüzde tarihi yerler mevcuttur. Bunlara örnek verecek olursak Ankara Kalesi, Hacı Bayram-ı Veli camii ve hemen bitişiğindeki Roma döneminden kalma Augustus tapınağı, Kızılay- Güven park gibi yerleri söyleyebiliriz. Ankara ilk olarak Ulus civarından kurulmaya başlandığı için tarihi yerler genel olarak Ulustadır. Ulus’ta eski zamanlardan kalma tarihi han’lar mevcuttur. Bunlara örnek verecek olursak. Çengel Han - Suluhan - Pilavoğlu Hanı - Pirinç Han…Ankara’da yaşayanların veya yolu Başkent Ankara’ya düşenlerin bu saydığım yerleri mutlaka görmesini tavsiye ederim.

(Haber içerisinde kullanılan fotoğraflar, hesap sahibi tarafından alıntı yapılarak kullanılmıştır)

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim