Barınma sorunu artık tüm dünyanın ortak sorunu olmaya başladı. Türkiye ise bunu en şiddetli yaşayan ülkelerden. Özellikler öğrenciler barınma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. İlk elden bu sorunu çözmesi gerekenler ise devleti yönetenler. Sonrasında da yerel yönetimler ellerini taşın altına sokmalılar. Çünkü şehir dışından üniversite okumaya gelen gençler için en büyük problem barınma ve belediyeler esasında o öğrencileri kendi şehirlerinde misafir ediyorlar. Bir ev sahibi misafirine nasıl özen gösteriyorsa aynı özeni belediyeler de göstermeli. Çünkü bir bireyin barınma hakkı asla vazgeçemeyeceği haklarından. Bu noktada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) öğrencilerin barınma sorununa nasıl çözüm ürettiklerine ilişkin konuşmak istiyorum. 

ABB, üniversite tercihlerini Başkentten yana kullanan ancak barınma sorunuyla karşı karşıya kalan öğrencilerin imdadına bu yıl da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetiştiğini ifade ediyor. Yurtlara yerleşemediği için açıkta kalan 648 öğrenci ABB’ye ait geçici barınma evlerine yerleştirilmiş. Barınma evlerindeki öğrencilere; ücretsiz kahvaltı, akşam yemeği, 24 saat sıcak su ve çay hizmetlerinin yanında ücretsiz Wi-Fi ve haftanın 6 günü çamaşırhane ile sosyal aktivite desteği sağlandığı da ifade ediliyor.

Barınma sorunu nedeniyle açıkta kalan 648 öğrenci; Mamak Araplar Sosyal Konutları, Gazi Mahallesi Kurtuluş Geçici Öğrenci Barınma Evi ve Mustafa Kemal Mahallesi Metkay Geçici Öğrenci Barınma Evine yerleştirilmiş.

Üniversite okumak için Ankara’ya gelen ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilere bu yıl da desteklerini sürdürdüklerini belirten Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Adnan Tatlısu şunları söylemiş: “Şu anda Ankara'da 648 öğrencimizi yurtlarımızda ücretsiz olarak ağırlıyoruz. Gazi Mahallesi’nde olan barınma evini 3 Ekim’de açtık. Öğrencilerimize kahvaltı ve akşam yemeklerini ikram ediyoruz. Üniversiteli gençlerimizin tek ihtiyacının barınma ve beslenme olmadığının farkındayız. Öğrencilerimizin belediyemizin kültür ve sanat etkinliklerine katılmalarını da sağlıyoruz. Mansur Başkan’ımızın dediği gibi; ‘ihtiyaç sahibi ailemizin evlatları kendilerini yalnız hissetmesin, yurtlarımzda misafir değil ev sahibi sizlersiniz.”

Büyükşehir Belediyesinin üniversiteliler için bu yıl Mamak’taki Araplar Sosyal Tesisleri’nin yerine 2 barınma evini daha hizmete soktuğu belirtilirken, Mustafa Kemal Mahallesi’nde olan Metkay Geçici Öğrenci Barınma Evi 204 öğrenciyi, Gazi Mahallesi’ndeki Kurtuluş Geçici Öğrenci Barınma Evi’nde ise 93 öğrenciyi misafir ettiğini söylüyor ABB.

Ankara Büyükşehir Belediyesi özetle 648 öğrenciyi kendi yurtlarında ağırladığını ve barınmanın yanında onların geçinmelerine de olanak sağlıyor. Bu tartışmasız sosyal belediyecilik namına süper bir uygulama. Gerçekten ihtyiacı olan ve kalacak yer bulmayan fakat her şeye rağmen üniversite okumak isteyen gençler için bulunmaz bir nimet. Çünkü hayat şartları çok zor, hele ki bir öğrenci için. Bu noktada Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum ve olanak sağlayacakları öğrenci sayısını artırmalarını temenni ediyorum. 

Editör: TE Bilisim