Cer Modern’i bilir misiniz? Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin karşısına düşen Ankara Adalet Sarayı’nın hemen arkasında, şimdilerde ise hemen CSO’nun yanı diye tarif edebileceğimiz bir konumda yer alan Cer Modern, henüz gitmemişseniz mutlak suretle gitmenizi önerebileceğim bir kültür sanat mekanıdır. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında lokomotif bakım onarım faaliyetleri için Ankara Cer Atölyeleri olarak inşa edilen bu yapı, 1995 yılında Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmesinin ardından 2000 yılında Kültür Bakanlığınca başlatılan restorasyon çalışmalarıyla harika bir dönüşüm geçirerek, atölyeden sonra bir kültür merkezi olarak kapılarını yeniden açmıştır.

“Yaşayan bir kültür merkezi” olma şiarıyla yola çıkan yönetimin, bu arzusunu ödün vermeksizin sürdürdüğünü, düzenledikleri programlardan net bir şekilde görebiliyoruz. Sanata meraklı olan kitleleri, ev sahipliği yaptıkları sergilerle, düzenledikleri festivallerle, açık hava sinemalarıyla, konserlerle, çocuklar için düzenlenen atölyelerle sık sık buluşturuyorlar. 

Bir sergiyi gezmek için gittiğimiz Cer Modern, daha bahçesine girer girmez, 1924 yılında Şehremini Asaf Bey tarafından İtalya’dan getirilen, Ankara’da birkaç kez de yer değiştirdikten sonra yıllarca Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Yenimahalle deposunda tutulan, en sonunda heykeltraş Metin Yurdakul tarafından restore edildikten sonra bugünkü köşesinde taşınan Su Perileri Heykeli’yle bizleri karşılamaktadır. Cumhuriyetin ilk yillarında Riyaset-i Cumhuriyet Senfoni Orkestrası’nın ilk konserini bu heykelin çevresinde verdiği ve Atatürk’ün de bu anıtın çevresinde konseri dinlediği rivayet edilmektedir. Bu eşsiz güzellikte olan heykel girer girmez ziyaretçileri büyülemektedir. 

İçerisinde sayısız sergiye ev sahipliği yapan Cer Modern, sergi çıkışlarında da oturup, keyifle vakit geçirebileceğimiz cafesiyle bizlere, tam da merkezinde olmamıza karşın, şehrin tüm karmaşasından uzaktaymışçasına, eşsiz bir soluk alma imkanı sunmakta. 

Pazartesi günleri öğretmenlere ve öğrencilere ücretsiz olarak sergileri gezme imkanı sunan Cer Modern bu ay nihayet gelen güneşli günlerin de etkisiyle 2 Nisan Cumartesi günü, açık havada yoga severlere müzede yoga deneyimi sunarak ve aynı günün ilerleyen saatlerinde ziyaretçilerini caz dinletisi ve hemen ardından da  açık havada  DJ performansı ile buluşturarak, bahara keyifle start verdi. Geçtiğimiz hafta kaçırdıysanız açık havada yoga keyfini, bu cumartesi saat 13.30 14.30 arası, müzede yoga deneyimini katabilirsiniz anılarınıza. 

Sizce de Nisan ayının bu sıcak günlerinde, Yenişehir’de güneşin ve baharın tadını çıkarmak için güzel bir alternatif değil mi Cer Modern? 

Yenişehirde bu öğle vakti, kahvemi yudumlarken yazdığım bu yazıyla, Cer Modern’e ve sizlere bir kapı aralamış olma umuduyla…

Editör: TE Bilisim