Vergi affı yıllardır bekleniyordu. Vergi affının yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlara geniş kapsamlı borçları yapılandırma imkanı sağlandı. Prim günleri silinen Bağ-Kur’lular ise tescil affı olup olmadığını araştırılıyor. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle birlikte şartları sağlayan 2 milyon 250 bine yakın vatandaş emekli olma hakkı elde etti. EYT başvuruları devam ederken maaş bağlanma işlemleri Nisan ayında başlayacak. Bağ-Kur tescil affıyla birlikte prim şartını sağlama ihtimali olan vatandaşlar ise vergi affı borç yapılandırması kapsamını araştırıyor. Son olarak Bağ-Kur tescil affıyla ilgili düzenleme 2021 yılında gelmişti. Peki Bağ-Kur tescil affında son durum nedir? Borç yapılandırması Bağkur affını kapsıyor mu? İşte, tüm merak edilenler...

BAĞ-KUR TESCİL AFFI ÇIKTI MI?

BAĞ-KUR’luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Kanuna göre, bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, BAĞ-KUR’lunun ekonomik durumunun elverişli olduğu herhangi bir tarihte cari asgari ücret üzerinden prim ödeyerek ihya edilebiliyor. Böylece durdurulan sigortalılık süreleri emekliliğe sayılıyor. 

Prim günleri silinen ve borçlarını ödeyerek silinen prim günlerini geri getirmek yani ihya yapmak isteyen BAĞ-KUR 'luların gözü ise geçtiğimiz günlerde TBMM kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayınlanan vergi affı paketine çevrildi. 

Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar. Ancak yapılandırma apılmadan borcunu ödeyen BAĞ-KUR'lular prim günlerini geri ihya edilecekler.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.