Uzun yıllar gayrimenkul sektöründe çalıştıktan sonra hizmet sektörüne giren Esnaf Murat Sökü, Samsun damağını Başkent’te taşıdı. Bafra Pidesini Ankaralılara yedirmek istediklerine vurgu yapan Sökü, bunun için doğal organik ürünleri tercih etkilerini söyledi. Sökü, “Manda peynirini Samsun’un Yörükler köyünden getiriyoruz. Bu şekilde hem yöremizi tanıtıyoruz hem de kendi yöremizle alışveriş yaparak onların kazanmasını istiyoruz. Kıymamızı da özellikle kuzu ve dana olarak ayırıyoruz. Kıymamızı da Çankırı’nın Ilgaz ilçesinden getiriyoruz” diye konuştu. 

Açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit Bafra pidesi olduğunu söyleyen Murad Kebab’ın sahibi Esnaf Murat Sökü, “Açık olanların önce hamurunu fırında pişirdikten sonra içeriğini müşterinin isteğine göre hazırlıyoruz. Peynirli, kavurmalı, manda peynirli ve pastırmalı olarak yapıyoruz. Diğeri de çiğ kıymalı olandır. Yani normal bildiğimiz kıymalı pide gibi oluyor” dedi. Bafra pidesinin özelliklerine değinen Sökü“Bafra pidesi, hamuru ince, gevrek, bol yağlı, üzerinde tereyağı kalıpları olan ve sıcak sıcak tüketilmesi gereken bir pidedir” dedi. 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Murat Sökü, 1981 Ankara doğumluyum. İki çocuk babasıyım. Daha önce gayrimenkul işini yapıyordum ama şu anda yaklaşık 2 yıldır hizmet sektöründe çalışıyorum.

Bu işletmeyi açmanızın nedeni nedir, bize bundan bahseder misiniz?

Samsun yöresini çok iyi bildiğim için meşhur Bafra pidesini Ankaralılara yedirmek istedik. Samsun damağını Başkente taşımak istedik, bu lezzetli damağın Bafra’da kalmasını istemediğimiz için böyle bir işletme açma gereğini hissettik. Yaklaşık 3 aydır Bafra pidesi olarak hizmet veriyoruz ve çok şükür aldığımız tepkiler çok olumlu oldu. Ürün kalitesine önem verdiğiniz için ürünlerimizin hepsini Samsun’dan getiriyoruz. Bafra pidesi her undan yapılmaz. Samsun’dan özel unlar getiriyoruz. Her undan yapılacak bir pide değil çünkü. Özellikle manda peynirini Samsun’un Yörükler köyünden getiriyoruz. Bu şekilde hem yöremizi tanıtıyoruz hem de kendi yöremizle alışveriş yaparak onların kazanmasını istiyoruz. Kıymamızı da özellikle kuzu ve dana olarak ayırıyoruz. Kıymamızı da Çankırı’nın Ilgaz ilçesinden getiriyoruz. Kendi kıyma makinemizden geçirerek hazır hale getiriyoruz.

“BAFRA’DA SABAH KAHVALTISI BAFRA PİDESİYLE GEÇER”

Bize Bafra pidesinden bahseder misin? Kaç çeşidi var?

Açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit Bafra pidesi var. Açık olanların önce hamurunu fırında pişirdikten sonra içeriğini müşterinin isteğine göre hazırlıyoruz. Peynirli, kavurmalı, manda peynirli ve pastırmalı olarak hazırlıyoruz. Diğeri de çiğ kıymalı olandır. Yani normal bildiğimiz kıymalı pide gibi oluyor. Bafra’da sabah kahvaltısı Bafra pidesiyle geçer. Pidenin üstünde kıymalı ve pastırmalı yumurta vardır. Üzerine limon sıkılır. Yani köşe başlarında yer alan çeşit çeşit kahvaltılara benzemez. Kuymağımız olur genelde. Kuymağı Rize Akbucak’tan getiriyoruz. Trabzon’dan da mısır ununu getiriyoruz. Diğer bütün ürünleri de Samsun Çamlıdağ mandırasından alıyorum.

“USTALARIMIZIN HEPSİ YÖRESEL USTALARDIR”

Gelen tepkiler hangi yönde oluyor biraz da buna değinir misiniz? Bafra pidesinden başka sattığınız şeyler de var mı?

Bafra pidesi yağlı, kuru ve çıtır çıtır olur. Bunu bilen bilir. Bilmeyen de buna kuru diyor. Fakat sıcak çay ile içtiklerinde de bu tadı bırakmak istemiyorlar. Normal pidemiz ve lahmacunumuz da var ama Bafra pidesine alışan bunları yemek istemiyor. Geçen ayın satış listesine baktım. Bir ayda 4 bin tane kapalı Bafra pidesini ve 260 tane de lahmacun satmışız. Yani normal pide ve lahmacun pek satılmıyor. Pidenin dışında Kebap çeşitlerimiz var. Ustalarımızın hepsi yöreseldir. Kebapta duran ustamız Urfa’lıdır. 4,5 cm’lik özel zırhla 220 gramlık etin içine sağladığımız Adana kebap, Urfa kebap ve beyti yapıyoruz. Ama biz daha çok Bafra pidesini öne çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun Ankara’da yayılmasını istiyoruz. Şu ana kadar aldığımız pek önemli bir şikayet olmadı. Küçük şikayetler oldukça da düzeltmeye çalışıyoruz.

“BALIKLI PİDE DENEMESİ YAPIYORUZ”

Elçilikler bölgesinde yaşıyoruz. Geçenlerde Yeni Zelenda Büyükelçisi geldi. Oranın koruma Müdürü bizim burada Bafra pidesi yaptığımızı biliyor ve gelip bir pide alıp gidiyor. Pideyi arabaya koyduğu için kokuyor. Elçi de bu koku nedir diye soruyor. Koruma Müdürü pide diyor. Elçi haftada üç ya da dört gün sipariş veriyor. Arada buraya da geliyor ama pandemiden dolayı fazla oturmasını istemiyoruz. Ben balığı çok seviyorum bana balıklı pide yapın dedi. Şimdi onu deniyoruz. İnşallah beceririz. Sosyal medya üzerinden gördükleri için uzaktan gelen birçok kişi de oluyor. Benim hemşerim kazansın diyerek buraya gelen de oluyor. Sahip çıkıyorlar biz de onlara bu lezzeti veriyoruz. Sosyal medyadan bir aile olduk diyebiliriz.

“KAPATMA SAATİ AKŞAM DOKUZA ÇEKİLMELİ”

Pandemi birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi Hizmet sektörünü de olumsuz etkiledi. Virüsün size etkisi nasıl oldu?

Son beş aydır çok büyük problemler yaşadık. Sabah yedi ile akşam yedi arasında açığız. Ama sabah yedide buraya kimse gelmez. Çünkü biz poğaça satmıyoruz, simit satmıyoruz. Öğlen saatlerinde restoranımız doluyor yüzde elli kapasiteyle. Akşam iş saati çıkışı 5-6 arası ve ben saat 7’de restoranımı kapatmak zorunda kalıyorum. Yasaklardan dolayı. Tam iş yapabileceğim saatte kapatılıyor. Pandemi nedeniyle paket servisi varken 5 personelle çalışıyorduk. Ama restoranlar açıldığı için bu sayıyı 10’a çıkardık. Sayının yükselmesinden kaynaklı maliyet artıyor. Aldığımız destek 1750 lira. Bu miktar da bize yetmiyor. Aylık personelimin bana maliyeti 90 bin lira. Esnafın dayanma gücü pek yok. Genelde birisinden alınıp diğerine veriliyor. Benim iş yapamamam, peynircinin, kıymayı satanın, eti satanın iş yapamaması demek. Bir zincirleme durumu var.

Bizler esnaf olarak maske, mesafe ve temizliğe önem veriyoruz. Müşterilerimiz HES kodu ile içeriye alıyoruz. Personelimizi dört günde bir teste gönderiyoruz. Şu an esnaf olarak tek sıkıntımız saat sıkıntısıdır. Sabah 7 akşam 7 yerine. Sabah 9 akşam dokuz saatlerine çekebiliriz. Önümüzde Ramazan ayı var. Saat yedide kapattığımızda iftar yemeğini de vermemiş oluruz. Paket servisi de pek tutmadı. Kredi ile de bu iş pek fazla devam etmez. Buran tek talebimiz saatlerin akşam dokuza çekilmesidir. Bu şekilde hiçbir sıkıntımız kalmaz diye düşünüyorum.

“BAFRA PİDESİ SICAK TÜKETİLMESİ GEREKEN BİR PİDEDİR”

Bafra pidesini hangi bölgelere servis ediyorsunuz?

Çok uzak yerlere göndermiyoruz çünkü Bafra pidesi sıcak yenilmesi gereken bir yemektir. Pideyi yağlandırdığımız için sıcak tüketilmesi lazım. Gönderdiğimiz yerlerden güzel tepkiler alıyoruz. Yakın yerlere özel paketlerimizde gönderme yapıyoruz. Bu özel paketlerimiz sıcak su torbaları ile yapılmıştır. Sıcak su torbaları pideyi sıcak tutmasını sağlıyor.

Son olarak Ankaralılara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Murat Kebap ve Bafra Pidesi ailesi olarak tüm Ankaralıları bu lezzete davet ediyoruz. Bu lezzet Karadeniz’in eşsiz lezzetidir. Her şey her yerde yenilmez. Bütün ürünlerimiz doğaldır. Bafra’ya değil buraya gelerek aynı tadı tadabilirsiniz. Uğur Mumcu Caddesi 96/A da hizmet vermekteyiz.

Aynı yerde çalışan Bafra Pidesi Ustası Mesut Usta ise şunları söyledi: “Bafra pidesi, hamuru ince, gevrek, bol yağlı, üzerinde tereyağı kalıpları olan ve sıcak sıcak tüketilmesi gereken bir şeydir. Bafra pidesi özel bir pidedir bu pideyi Ankaralılara da tattırmak istediğimiz için böyle bir hizmette bulunuyoruz. Herkesin buraya gelerek bu lezzeti tatmalarını istiyoruz.”

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim