Özel Haber: Kadir GÜRHAN

Otobüs, uçak ve tren yolculuklarında bayram öncesi artan fiyatlar, otogarlardaki yoğunluğu da vurdu. Her yıl bayram öncesi Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesinde (AŞTİ) yaşanan yolcu yoğunluğu yerini sessizliğe bıraktı. Görüştüğümüz yolcular artan bilet fiyatlarından yakınırken, firma sahipleri ise bilet fiyatlarında meydana gelen zammın benzin fiyatları ile ilgili olduğunu söyledi. 

Akaryakıttaki fiyat artışı sonrası seyahat şirketleri geçen yıla göre bilet fiyatlarını yüzde 50 ila 75 arasında artırdı. Artan bilet fiyatlarına vatandaşlar büyük tepki gösteriyor. Sosyal medyada duruma tepkilerini dile getiren vatandaşlar, hem otobüs hem de uçaklardaki yüksek fiyatlara isyan ediyor.

Ankara’dan İzmir ve Antalya gibi tatil bölgelerine en uygun “tek yön” otobüs biletleri 250 liradan, uçak biletleri ise 540 liradan başlıyor. Ankara’dan gidiş-dönüş biletleri Erzurum için 700, Trabzon için 680 ve Diyarbakır için en az 800 liradan satışa çıkıyor. Bakanlık ise, fiyatları daha uygun olan tren seferlerinin sayısının arttırılacağını açıkladı. Bu arada, Ankara’ya Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tam bilet gidiş-dönüş ücreti 302 lira. Ancak sınırlı sayıda bilet olduğu için buradan bilet bulabilmek oldukça zor. Anadolu’nun farklı şehirlerine gidiş-dönüş seyahat edecek vatandaşların ödemesi gereken ücretler ise gidilecek mesafeye göre değişiyor.

Ankara Otobüsçüler İşletmeciler Dernek Başkanı Mustafa Özbakır

“ARTAN BENZİN FİYATLARI BİLET FİYATLARINA DA YANSIDI”

AŞTİ’de bayram yoğunluğu yaşanmadığını belirten Ankara Otobüsçüler İşletmeciler Dernek Başkanı Mustafa Özbakır, genel olarak bir yoğunluk beklemediklerini söyledi. Özbakır, “Bayramdan bir gün önce ve bayram dönüşünde iki gün yoğunluk olabilir ama genel olarak bir yoğunluk beklemiyoruz. Bizim işlerimizin yoğunluğunu belirleyen öğrencilerdi. Akaryakıt zammından kaynaklı bilet fiyatlarında artışlar yaşandı. Yaşanan artışlar da öğrencileri etkiledi. Yoğunluğun olmaması da bundan kaynaklıdır. Otobüslerdeki yoğunluk oranımız bayramda yüzde yüz olur. Bayramdan hemen sonra ise yüzde 50 kapasite ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa bakıldığında bilet fiyatlarının da normal olduğunu dile getiren Özbakır, “Bilet fiyatlarında artış olmasa araçlarımız maliyetlerden kaynaklı seyahat bile edemez. Bayramdan sonra da bu fiyatların düşeceğini zannetmiyorum. Çünkü benzin fiyatları ve maliyetler her geçen gün artıyor. Fazla yoğunluk olmadığı için ek sefer de yok. Bu gidişle de olacağını zannetmiyorum. Ankara’dan en uzak ile Van’a bilet fiyatı 450 TL. Bir otobüsün Ankara-Van arası harcadığı yakıt parası şu durumda 15 Bin TL’yi buluyor. Buna personel gideri ve maliyetleri de eklediğimizde bilet fiyatlarında yaşanan artış da normalleşiyor” diye konuştu. 

“BU AYKİ BURSUMUZU BİLET PARASINA YATIRDIK”

Ankara’da öğrenci olduğunu, Bayramı Erzurum’da dedesinin yanında geçirmek istediğini söyleyen Murat Aksakal bu yolculuğun kendisine 1000 TL’ye mal olacağını belirtti. Aksakal, “Ankara öğrenci ve memur kentidir. Ben babamdan aldığım harçlık ile dedemin yanına gidiyorum. Fakat burada üniversite öğrencisi olan ve durumu iyi olmayan birçok arkadaşım var. 850 TL burs alan bu arkadaşlarım bayramı aileleri ile geçirmek istediklerinde bir aylık bursunu bilet parasına yatırmak zorunda kalıyor. ‘Bu ayki bursumuzu bilet parasına yatırdık’ diyen öğrenciler var. Bilet fiyatlarına gelen zamdan dolayı bayramı Ankara’da geçirmek zorunda kalan arkadaşlarımın olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bilet fiyatlarına öğrenci indirimi uygulanabilirdi.  Çünkü geliri olmayan ya da düşük gelirle okumaya çalışan bir kesimiz. Yetkililerin bu konuda öğrencilere kolaylık sağlayabilecek kararlara imza atması gerekir” ifadelerini kullandı. 

 

“ARABA YERİNE OTOBÜS TERCİH EDEN VAR” 

Giresun’a gidecek olan Şeval Akırmak ise, "Biletler 270 lira. Ben ve annem Giresun’a Anneannemin yanına gidiyoruz.  Sadece biletler de değil, her şey çok yüksek. Birilerinin çözüm üretmesi gerekiyor. Kendi arabamız var ama onunla gidemeyiz çünkü geçen sene 1 liraya gidiyorsak, şimdi 5 liraya gidiyoruz. Kendi özel aracımız yerine otobüs biletini tercih ettik" diye konuştu.  

 “BİLETLERDE KDV ORANI YÜZDE 1'E İNDİRİLMELİ”

İsmini vermek istemeyen bir firma sahibi ise şunları söyledi:  "Bu mevsimde yolcularımızın birçoğu öğrenci. Öğrenciler haftada bir evlerine gelirlerdi şu anda ayda bir kere bile gelemiyorlar. Bayram otobüsçü için bir fırsat diyeceğim ama yolcu yok. Otobüs işletmeciliği bu şartlarda sürdürülebilir değil. Otobüs işletmeciliği, tarifeli taşımacılıkta, işçinin, öğrencinin, memurun seyahat dönemi geldi. Bize otoyol ve köprülerden yüzde 50 indirim yapsınlar. Motorlu taşıtlar vergisini ticari araçlardan kaldırsınlar. Otobüs biletlerinde KDV'yi yüzde 1'e indirsinler. Bu su, hava, ekmek kadar insanların ihtiyacı.” 

ASKIDA BİLET UYGULAMASI BAŞLADI

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından başlatılan Askıda Genç Bilet uygulaması ile birlikte maddi sıkıntılardan dolayı bayramda şehirlerine gidemeyen üniversite öğrencilerine otobüs bileti sağlanacak. Kemal Kılıçdaroğlu başlattıkları kampanyaya ilk bağışı kendisi yaptı. Askıda Bilet uygulamasından yararlanmak isteyen öğrencilerin ilk olarak askidagencbilet.com adresine giderek sağ tarafta yer alan kısıma mail adreslerini girmeli ve mail adresiyle alakalı yapılan açıklamada, 'Bilet başvurusunda bulunmak için; aşağıdaki forma Öğrenci e-Posta ([email protected]) adreslerini girip gelen mailde yer alan doğrulama kodunu tıklamaları yeterli olmaktadır. Askıda Bilet kampanyası 27 Nisan tarihinde başlayıp 15 Mayıs tarihinde son bulacak. Bu tarihler arasında bilet almak isteyen öğrenciler başvuruda bulunabilir.

TREN SEFERLERİNE BAYRAM DÜZENLENMESİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine Ramazan Bayramı'nda Yüksek Hızlı Tren hatlarında 10 bin 728, konvansiyonel trenlerde 34 bin 800 olmak üzere toplam 45 bin 528 kişilik ek kapasite artışı yapıldığını açıklamıştı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, TCDD Taşımacılık AŞ'nin Ramazan Bayramı dolayısıyla artan yolcu talebinin karşılanabilmesi için trenlerde ek sefer koyarak kapasite artışına gittiği belirtildi. Ankara- İstanbul (Söğütlüçeşme) ve Konya-İstanbul (Söğütlüçeşme) hatlarında ek yüksek hızlı tren (YHT) seferlerinin düzenleneceği belirtilen açıklamada, "29-30 Nisan ve 1-6-7-8 Mayıs'ta her gün işleyecek ek seferlerle 10 bin 728 kişilik ilave kapasite sağlanacak. Ankara-İstanbul (Söğütlüçeşme) arasında karşılıklı işleyecek YHT'ler, Ankara'dan 11.50, İstanbul'dan (Söğütlüçeşme) 17.50 saatlerinde hareket edecek. Konya-İstanbul (Söğütlüçeşme) arasında karşılıklı işleyecek YHT'ler ise Konya'dan 09.45, İstanbul'dan (Söğütlüçeşme) 15.30 saatlerinde hareket edecek." denildi.

 

Editör: TE Bilisim