COVID-19 pandemisine tek çözümün aşı olduğu belirtildi. Hayatta kalmak için bizlerden daha istekli olan koronavirüs, yeni varyantları ile bizleri tehdit etmeye devam ediyor. Maalesef olduğumuz aşıların etkinliği bir süre sonra azalıyor ve antikor seviyemizde düşüş başlıyor. BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin de, vücuttaki antikor seviyesinin bir süre sonra azaldığını belirtiyor. Bu süreç içinde 3. doz aşı tartışmaları başladı. Üçüncü doz aşının yeni varyantlara karşı yüksek ihtimalle faydalı olacağı belirtildi. Bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin önümüzdeki 3,5 aylık süre içinde yeni bir aşı geliştirebileceklerini belirtiyorlar. 

İlk olarak Hindistan’da tespit edilen Delta varyantının mevcut aşıların etkinliğini azalttığı belirtiliyor. Hatta salgının nispeten kontrol altına alındığı ve vaka sayılarının azaldığı ülkelerde bile yeni dalgalanmalar yaşandı. Aşılama konusunda dünyada lider ülke olan İsrail duruma karşı oldukça iyi bir duruş sergilemeye devam ediyor. Vaka sayıları oldukça fazla oranda düştü ve vefat eden neredeyse hiç olmuyor. Bu konuda İsrail yakından takip ediliyor. Aşılama konusunda erken davranan ülke, aşının etkinliği ve antikorların ne kadar süre aktif olarak vücudu savunduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Üçüncü doz aşı için ise çalışmalar devam ediyor. 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) şu anki durumda üçüncü doz aşıya gerek olmadığını belirtse de ilerleyen günlerde bu durumun değişebileceğini de işaret ediyor. İki doz Biontech aşısı olanların delta varyantından korkmamaları gerektiği de bilim insanları ve doktorlar tarafından belirtiliyor. Tabii ki burada herkesin kendi hikayesi devreye giriyor. Virüse yoğun şekilde maruz kalmak ve bağışıklık sistemi etkenleri hastalığın nasıl geçirileceğini belirliyor. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci ise bu konuda aşının etkinliğini savunsa da aşının zorunlu tutulmasının toplumda ters bir etki yaratacağını söylüyor. Fransa’da sağlık çalışanları için aşı olma zorunluluğu getirildi. Ayrıca bakım evi çalışanları için de aşı artık zorunluluk. Bu virüsten tamamen kurtulabilecek miyiz bilmiyoruz, umarız bilim bu salgını bitirir ve eski günlerimize hızlı şekilde kavuşuruz.

Editör: TE Bilisim