Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette görüşmeler yaklaşırken işçi ve işverenin beklentileri de ortaya çıkmaya başladı. Enflasyonun yüzde 85’i bulması nedeniyle haziranda artan asgari ücretin eridiğini söyleyen yurttaş, 10 bin liradan az olmamasını savunurken sendikalar 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmayı planlıyor. İş dünyası ise 8-8 bin 500 TL’ye sıcak bakıyor.

Türkiye’de asgari ücrete yakın maaş çalışanların oranı yüzde 60 civarında. Bu nedenle zam çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Yeni yıl zammı için görüşmeler yaklaştı. Asgari Ücret Tesbit Komisyonu 7-8 veya 9 Aralık’ta toplanacak. Komisyonda, çalışanları Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş; işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Asgari ücret, işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenmesi belirlenen en düşük ücrettir. Asgari ücret, işçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak kadar olmalıdır. Asgari ücret 2022 yılında yıllar sonra ilk kez yeniden yılda iki kez belirlendi. Artan enflasyon üzerine 29 ve 30 Haziran'daki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından 1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı basın toplantısıyla 2022 yılının ikinci yarısında uygulanacak asgari ücret açıklandı. Ayrıca asgari ücretin vergiden muaf tutulması uygulamasının da temmuzdan itibaren geçerli olan yüzde 30 zamlı asgari ücret için geçerli olacağı duyuruldu.

Türkiye’de asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu komisyonda 15 üye bulunuyor. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilcidir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Editör: TE Bilisim