Korona virüsle (COVİD-19) mücadele kapsamında kargo çalışanları, kuryeler, şehir içi ve şehirler arası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafının aşılanmasına başlandı., ‘’Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan  Kızılay- Güvenpark Dolmuş Durağı sorumlusu Satılmış Arslan, “Şu anda aşı olan arkadaşlarımız var, uygulama başladı. Alınan bu kararla birlikte hepimiz çok mutlu olduk. Devletimize,  alınan bu kararlar dolayısıyla teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

Korona virüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci devam ediyor. Bu kapsamda, Bakanlığın aşılama takvimine göre sisteme tanımlanan kargo çalışanları, kuryeler, şehir içi ve şehirler arası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı randevu aldıkları sağlık kuruluşlarında aşılarını olabiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla ulaşım sektöründe çalışan kişilerin de aşılama kapsamına alındığını belirtti. Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı da aşı programımıza dahil oluyor. Yarından itibaren aşılarını olabilirler” mesajını paylaştı.

“ALINAN BU KARAR DOLMUŞÇU ESNAFINI OLDUKÇA SEVİNDİRDİ”

 Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara- Kızılay, Güvenpark Dolmuş durağı sorumlusu Satılmış Arslan, şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda aşı olan arkadaşlarımız var, uygulama başladı. Alınan bu kararla birlikte hepimiz çok mutlu olduk. Çünkü toplu taşıma aracını kullandığımız için insanlarla sürekli iç içeyiz.  Bu anlamda sıranın bize gelmesiyle birlikte tedirginliğimiz, korkularımız aynı şekilde müşterilerin kaygısı da bir nebze olsun azalacak. Tabi sadece aşı vurulduk, oldu bitti değil aşı sonrasında da maske, mesafe ve hijyen kurallarına da hepimizin elinden geldiği kadar dikkat etmesi gerekiyor. Devletimize, alınan bu kararlar dolayısıyla teşekkür ederiz. Sağlık bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da dile getirdiği gibi iş hayatımızın normalleşmesi için kolları sıvıyoruz. İnşallah, virüsten uzak, rahat bir nefes alabildiğimiz günler  çok yakınımızda olacak’’ ifadesini kullandı.

“20’YE YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZI HASTALIK DOLAYISIYLA KAYBETTİK”

Korona vürüs salgınının  Kızılay- Güvenpark dolmuş durağını  oldukça olumsuz etkilediğini kaydeden Arslan, “Pandemi sürecinde çalışma, mesai arkadaşlarımızın bazılarını ne yazık ki kaybettik. Şu ana kadar emin olmamakla birlikte 20’ye yakın dolmuşçu esnafını hastalık dolayısıyla kaybettik. Bu durum hepimizi çok üzdü ve derinden etkiledi. Duraktan en az 150’ye yakın arkadaşımız da hastalığa yakalanmıştır. Ne kadar korunmaya çalışsak da az öncede belirttiğim gibi insanlarla sürekli iletişim ve temas halindeyiz en önemlisi para alış-verişinde bulunuyoruz. Bu dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesi hijyen kitleri vererek bizlere destek oldu. Haftalık olarak bu kitler bizlerin eline geçti. Araçların içindeki hijyeni sağlamaya da dolmuşçu esnafı olarak bir hayli dikkat ettik temizliğini, ilaçlamasını yaptırdık. En önemlisi maskelerimizi hiç çıkarmadık, hala belediye de maskelerimizi sürekli temin ederek bizlere ulaştırıyor’’ şeklinde konuştu.

 DOLMUŞA BİNEN VATANDAŞLARIN DA KURALLARA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”

Arslan: Bu süreçte dolmuş içerisine aldığımız yolcu sayısına da dikkat ediyoruz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte araç içerisinde camlarımızı  açık bulunduruyoruz hava sirkülasyonun girmesi kaygılarımızı biraz olsun azaltıyor. Sadece bizle de iş bitmiyor dolmuşa binen vatandaşların da kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Maskesi olmayan yolcuyu asla araca almıyoruz yoksa bile temin etmeye çalışıyoruz. Çankaya bölgesi için konuşursak yani kendi bölgemiz için yolcularımız genel anlamda duyarlı ve tedbirli.. Bu süreçte esnaf da mal sahibi de şoför de oldukça sıkıntılar çekti. Hala da sıkıntılarımız devam ediyor bu anlamda çağrıda bulunmuş olayım.. Sadece bizim sektör değil, çoğu sektör virüs sebebiyle yara aldı. Temennim bir an evvel eski, sağlıklı ve kazancımızın yerinde olduğu günlere dönmek.

“HER ŞEYDEN EVVEL KARŞINDA BİR İNSAN VAR!”

Dolmuş şoförü esnafı olarak çok zor günler geçirdiklerinin altınız çizen Arslan, “ Yaşanan bu salgınla beraber çoğu zaman kazancımız mazot parasına anca yetti. Çünkü hak verirsiniz ki yolcu sayımız azaldı özellikle salgının ilk başladığı zamanlar. Durakta borcu olan esnaf arkadaşlarım var .. Dolmuşçu esnafı eskisi kadar kazanmıyor sanılanın aksine..  Bu zor günlerde vatandaşlarımızın da bizleri anlayıp daha anlayışlı olmasını umut ediyorum. Yolcuyla aramızda herhangi bir sorun yaşandığında ‘’sen de dolmuşçu değil misin?’’ tabiri çok kullanılıyor. İnsanları mesleği, dili, cinsiyeti, durumuna göre sınıflandırmamak lazım. Her şeyden evvel karşında bir insan var. Hiçbirimiz farklı bir yerden gelmedik. Kızılay’da yaklaşık olarak 280’e yakın dolmuşçu arkadaşımız var bu anlamda yolcularımızdan da en azından bu zorlu süreçte biraz daha anlayış göstermelerini bekliyoruz.

“BİZLERİN SESİ OLUN”

 Son olarak gazetemiz okurlarına seslenen Satılmış Arslan, “Kızılay- Güvenpark dolmuş durakları farklı oldukça sosyal bir yer.. Özellikle yolcularımız bilinçli.  Tekrarlamak istiyorum korona virüs salgınından ötürü dolmuşçu esnafı olarak biz de yaralar aldık bu anlamda yetkililerden ricam şoförlerimizin sesi olmaları.. Aşı önceliğine oldukça sevindik, mutlu olduk.. Sizin aracılığınızla herkese sağlıklı ve mutlu günler diler, hepimizi derinden etkileyen bu salgının son bulmasını, yaşamın eskisi gibi canlı bir şekilde akmasını umut ederim.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim