Geçtiğimiz aylarda kısmi kapanma kararıyla birlikte birçok işletmenin yanı sıra spor salonları da faaliyetlerini durdurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kademeli normalleşmeyle 1 buçuk aydır kapalı kalan spor salonları açıldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Quads Team Spor Klübü antrenör-spor hocası Tolga Arslan, “Kısmi kapanma ve öncesinde spor salonları için alınan kararlar son derece yerinde ve doğruydu. Çünkü salonlarda ciddi anlamda temas oluyor, şimdi vakaların azalmasıyla birlikte tekrardan gerekli tedbir ve önlemleri alarak faaliyetlerimize başladık’’ ifadesini kullandı.

Korona virüs tedbirleri kapsamında kapalı kalan spor salonları kademeli normalleşmeyle birlikte açıldı.  Evde kalınan süre boyunca fazla kilolardan dolayı salon üyeliklerinde ise yoğunluk yaşandı.Gazetemize konuşan antrenör Tolga Arslan, Pandemi dolayısıyla  hareketlerimiz kısıtlandı, yeteri kadar hareket edemedik.. Günlük yaşam alışkanlıklarımızın yerini evde, özellikle de çalışanlar için masa başında bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatlere bırakması en başta omurga sistemini etkiledi” dedi.

“ALINAN KARARLAR SON DERECE YERİNDE VE DOĞRUYDU”

 Kademeli normalleşmeyle birlikte Quads Team Spor Klübünde pilates, dövüş sporları ve fitness derslerinin tekrardan  gerçekleştirildiğini kaydeden antrenör Tolga Arslan,” Normalleşmeyle birlikte tedbir ve önlemlerimizi alarak yeniden eski düzenimize geçtik. Kısmi kapanma ve öncesinde spor salonları için alınan kararlar son derece yerinde ve doğruydu. Çünkü salonlarda ciddi anlamda temas oluyor. Birinin çalıştığı malzemeye veya alete hemen başkası dokunuyor.. Çoğu spor salonunda korona vakasına rastlandı  bu açıdan alınan kararlar  doğruydu kapanması iyi oldu.. Hemen hemen çoğu salonda ne kadar önlem de alınsa korona virüse rastlandı.’’ açıklamasında bulundu.

“MÜSABAKALARA HAZIRLANAN SPORCULAR ZOR GÜNLER GEÇİRDİ”

 Arslan: Dünya  genelinde yaşanan korona virüs sadece sporu değil çoğu alanı ve sektörü etkiledi… Adeta hayat durdu.. Tabii ki bu durum maddi açıdan herkesi yıprattığı gibi bizi de yıprattı. Ayrıca müsabakalara hazırlanan sporcular çok zor günler geçirdi ve rahat hazırlanamadı.

 “Pandemi dolayısıyla  hareketlerimiz kısıtlandı, yeteri kadar hareket edemedik.. Günlük yaşam alışkanlıklarımızın yerini evde, özellikle de çalışanlar için masa başında bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatlere bırakması en başta omurga sistemini etkiledi. Biz bu dönemde de en azından evde basit bazı hareketlerin yapılmasını tavsiye ediyorduk..  Tabi spor salonunda yapılan spor gibi olmuyor bir antrenör eşliğinde yapılması  daha iyi ve daha doğru. Fakat pandemi dönemi için okurlarınıza birkaç tavsiyede bulunabilirim. Spor alanına ve spor ekipmanına ihtiyaç duymadan yapılabilen genel esnetme hareketleri sayesinde, kas sistemine baştan ayağı sinyaller gönderebilir. Uzun bir süredir evde hareketsiz geçirilen saatler nedeniyle kasların esneklikleri  azaldığı için ısınma hareketleri mutlaka yapılmalıdır. Özellikle eklemlerin esneklik kazanması için hafif hareketlerle ısınarak başlayın. Ve  egzersizin derecesini kademeli olarak arttırın. Egzersiz sırasında yanınızda su bulundurun, günde 1.5- 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.”

  Düzenli olarak spor yapmanın sağlığa son derece yararlı olduğunun altını çizen antrenör Tolga Arslan, “Spor yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Düzenli egzersiz kalp sağlığını güçlendirir, kan basıncını düşürür. Düzenli egzersiz ruhen ve bedenen kişinin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunur ve aynı zamanda bağışıklık sistemini destekler. Depresyonu ve kaygıyı engeller, uykuyu düzenler. Rahat ve derin bir uyku sağlar. Tansiyonu düzenler. Yüksek kolesterol riskini azaltır. Kısacası, daha kaliteli bir yaşam sunar diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmemizde  gerekli bütün önlemleri aldık her gün her saat dezenfekte ediliyor. Ama buna rağmen pandeminin başında da insanların korkuları vardı ne  yazık ki haklılar da bu konuda . Özellikle dikkat edilmesi gereken konu hepimizin de bildiği gibi maske, mesafe ve hijyen.. Boks derslerinde özellikle ter ve nefesten dolayı çıkan sular çok tehlikeli kesinlikle maske takılmalı . Her antrenman aleti çalışınca hemen dezenfekte edilmeli.. Sporu bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz çünkü spor eşittir sağlıktır.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim