Haber: Kadir GÜRHAN

Ankara’nın yerel medya çalışanlarıyla bir araya gelen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ulus’un dönüşümüne katkı sunan bir üniversite olduklarını söyledi. Üniversiteyle birlikte 2015 yılından beri Ulus bölgesinde ciddi değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Arıcan, ASBÜ’nün bir Enderun görevi gördüğüne vurgu yaptı. 

Arıcan, “Üniversitenin ilk amacı birinci derece Enderun mektebi tarzı devletin, kamunun ihtiyaç duyduğu nitelikli insan yetiştirmek. İkincisi, yine devletin kamu kurumlarının öncelikli olarak politikalarını oluşturma da akademik anlamda katkı sunmak. Üçüncüsü hem ulusal hem de uluslararası sorunların akademik anlamda tartışıldığı merkezler tarzı ve enstitüler tarzı düşüncelerle burada daha çok pratik sonuçlar elde etmek” diye konuştu. Sahanın da ihtiyaçlarını dikkate alıp buradan bir akademik bir perspektif geliştirip hatta onlara çözüm sunmaya çalışan sosyal bilimler üniversitesi olduklarını söyleyen Arıcan, “Dünyada aslında toplumları yönlendiren, ülkeleri yöneten sosyal bilimcilerdir. Ülkemizde sosyal bilimler uzun yıllar ihmal edildi. Sosyal bilimlerin önemi şu salgından sonra yeniden konuşulmalı, biz bunun farkındayız, diyoruz ki: gelecek sosyal bilimlerde" açıklamasında bulundu. 

“HER TARİHİ YAPIYA KÜÇÜK BİR TARİHÇE ÇIKARACAĞIZ”

ASBÜ’nün Rektörlük binası olarak kullanılan yapının Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başvekâlet (Başbakanlık) binası olduğunu hatırlatan Arıcan, ASBÜ bünyesindeki tarihi yapıları aslına uygun restore ederek koruduklarını söyledi. Arıcan, “Üniversite bünyesindeki her tarihi yapıya bir kimlik çıkarmayı düşünüyoruz. Üniversiteye buraların verilmesi, bu yapıların korunması ve daha ileriye aktarılması adına çok önemlidir. Biz adları da yaşasın istiyoruz. Yani bu tarihi yapılar tarihte hangi rolleri üstlendiyse biz onları koruyalım istiyoruz. Her tarihi yapıya küçük bir tarihçe çıkaracağız” şeklinde konuştu. 

“KENDİ SİSTEMİMİZLE HEM YÜZ YÜZE HEM ONLINE İMKÂN VERİYORUZ”

Sosyal Bilimler Üniversitesinde Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılışının bugün başladığına işaret eden Arıcan, koronavirüs salgınına karşı üniversite yönetimi olarak tüm tedbirleri aldıklarının altını çizdi. Arıcan, “Yüz yüze derslere katılamayacak durumda olan öğrenciler için sınıflara kamera sistemi yerleştirdik.  Bu sistem aracılığıyla öğrencilerimiz online olarak da dersleri izleyebilecekler. Hatta derslerde hocalara sistem üzerinden soru dahi yöneltilebilecek. Özellikle ğretim görevlilerinin karşılaştığı olası bir karantina durumunda ise kurduğumuz sistem sayesinde derslerin yine online yapılabilmesi mümkün olabilecek. Kurduğumuz bu uzaktan eğitim sistemi kendi yazılımımızdır” ifadelerini kullandı. 

“ULUS’UN ÇEHRESİNİN DEĞİŞMESİNE KATKI SUNUYORUZ”

ASBÜ’nün 3 bin 500’e yakın lisans ve lisansüstü öğrencisi olduğunu belirten Arıcan, “ASBÜ, butik bir üniversite. Yani kuruluşunda sosyal bilimler temalı. Buna ‘3. nesil üniversite’ diyoruz; dünyadaki yeni nesil üniversitelerden” dedi. Arıcan, “Üniversitemiz kurulduğu 2013 yılından beri Ulus ve bölgesinin çehresinin değişmesine büyük katkı sundu ve sunmaya devam ediyor. ASBÜ Ankara’nın, Ulus’un dönüşümüne katkı sağlasın diye bu tarihi mekanda kurulmuş. O günkü düşünce bence çok çok isabetli. Üniversitemiz Ulus’un dönüşümüne çok önemli katkısı olan bir üniversite. Ben ASBÜ’nün 2015 yılında rektör vekiliydim. Kurucu rektör ÖSYM Başkanı olunca gelmiştim. O zamanlar bir seçim yapılması gerekiyordu, ben görevi tamamlayıp tekrar Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne gitmiştim. O zamandan bugüne bile büyük bir değişim var bölgede” diye konuştu. 

“ENDERUN GİBİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

ASBÜ’nün kuruluş felsefesinden de bahseden Arıcan şunları söyledi: “Üniversitenin ilk amacı birinci derece Enderun mektebi tarzı devletin, kamunun ihtiyaç duyduğu nitelikli insan yetiştirmek. İkincisi, yine devletin kamu kurumlarının öncelikli olarak politikalarını oluşturma da akademik anlamda katkı sunmak. Üçüncüsü hem ulusal hem de uluslararası sorunların akademik anlamda tartışıldığı merkezler tarzı ve enstitüler tarzı düşüncelerle burada daha çok pratik sonuçlar elde etmek. Sadece bir akademik yazıdan öte bir anlamda politika hazırlayan ve sorunlara da hızla çözüm sunan ki biz şu iki yılda bazı konularda çok önemli raporlar hazırladık.” 

“SAHANIN İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALAN BİR ÜNİVERSİTE”

Akademiyle özel ve kamuyu birlikte harmanlayan, kendi dünyasına sıkışmış kalmış bir akademiden öte; sahanın da ihtiyaçlarını dikkate alıp buradan bir akademik bir perspektif geliştirip hatta onlara çözüm sunmaya çalışan sosyal bilimler üniversitesi olduklarını dile getiren  Arıcan, “Dünyada aslında toplumları yönlendiren, ülkeleri yöneten sosyal bilimcilerdir. Ülkemizde sosyal bilimler uzun yıllar ihmal edildi. Sosyal bilimlerin önemi şu salgından sonra yeniden konuşulmalı, biz bunun farkındayız, diyoruz ki: gelecek sosyal bilimlerde" ifadelerini kullandı. 

“MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLEN CUMHURİYETİN İLK HAZİNE DAİRESİ YAKINDA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAYABİLECEK”

Ulus’ta 1926 yılında inşa edilmiş geçmişte Başvekâlet ve Maliye Vekaleti Binası olarak kullanılmış, şu an Rektörlük binası olarak hizmet veren tarihi yapının içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Hazine Dairesi’nin bulunduğunu söyledi. Arıcan, müzeye çevrilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yapması beklenen Hazine Müzesi’ni gazetecilere gezdirdi. Müzeyle ilgili bilgi veren Arıcan, şunları aktardı: “Hazine Dairesi, yeni Cumhuriyet’in altın ve para rezervlerini güvende tutmak amacıyla oluşturulmuş. Almanya menşeli Ostertag firmasına Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile verilen sipariş doğrultusunda 1928 yılında Maliye Bakanlığı’nın ek binası yapımı ile eş zamanlı olarak çevresinde bir güvenlik çemberi kurularak inşa edilmiş. Hazine Dairesi, o gün para basılan, maliyenin önemli, kıymetli evraklarının olduğu, dünyanın çok farklı bölgelerinden gelen antlaşmalar ve bonoların olduğu bir daire. Ankara Valiliğinin desteğiyle Üniversitemiz burayı müze haline getiriyor. Burası hem tematik hem de butik bir müze. Açıldığında halka açık olacak müze şu an 'https://muze.asbu.edu.tr' adresinden sanal tur yapılabiliyor.” 

Editör: TE Bilisim