Türkiye; İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin birçok noktasında çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.  Ankara Motosikletli Arama Kurtarma Derneği  (ANMAKUD) üyeleri, yangının meydana geldiği illere giderek çalışma ve yardımlarda bulunuyor. Derneğin  kurucusu ve Onursal Başkanı Orhan Keskin gazetemize açıklamalarda bulunarak ‘’Etrafımızdaki ormanlık alanları gözetleyerek yangın durumlarında yangınları 112/177 numaralı telefona veya yerel yetkililere bildirelim. Dernek olarak yangın nöbetinde olmaya devam edeceğiz’’ çağrısında bulundu.

Türkiye’de yurdun farklı bölgelerinde çıkan orman yangınları ciğerlerimizi yakıyor..  Ankara Motosikletli Arama Kurtarma Derneği  (ANMAKUD) üyeleri, ülkemizin çeşitli yerlerinde  yangın bölgelerinde yürütülen çalışmalara katılarak destekte bulunuyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Motosikletli Arama Kurtarma Derneği  kurucusu ve Onursal Başkanı Orhan Keskin,’’ Doğada  keyfilikten kaçınılmalı ve aykırı davrananları uyarmak da vatandaşlık görevi sayılmalıdır. Çevreyi korumak ve kollamak amatör bir ruhla vatandaşlık göreviyse profesyonel bir bilinçle olur” açıklamasında bulundu.

ANMAKUD Derneği  kurucusu Orhan Keskin, dernek olarak  yangın bölgelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalara değinerek ,28 Temmuz  Çarşamba günü Saat 12 sularında  Manavgat Yeniköy mevkiinde çıkan ve rüzgârın da etkisiyle hızla yayılan yangını sosyal medya aracılığıyla hemen duyurdum. Datça’da bulunan Dernek Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Tekin ise  o yöreden motosiklet kullanıcısı 4 arkadaşıyla beraber, 29 temmuz  perşembe günü saat 18.oo sularında Datça Çiflikkoyu ve Kuracabuk arasında bulunan Adatepe mevkiinde çıkan yangını görüp ilk müdahale edenler arasında yer aldı. Yönetim Kurulu üyemiz, vatandaşlarla birlikte sitenin özel itfaiye birimiyle beraber iş birliği yaparak, su taşıma ve söndürme faaliyetinde bulunup ardından  yangın büyümeden kontrol altına alınınca bölgeden ayrılmışlardır’’ ifadesini kullandı.

“İLK YARDIM KONUSU MECBURİ EĞİTİMLERİMİZ ARASINDADIR”
Derneğin eğitim ve faaliyetlerine değinen Keskin, “ Derneğimizin üyeleri esas olarak AFAD Eğitim programlarına katılarak yetkinlik belgelerini aldılar ve gruplar halinde almaya da devam etmekteler. Ayrıca, Ankara İtfaiye Daire Başkanlığının izni ve görevlendirdiği uzmanlardan alınan ve alınacak olan yangına müdahale eğitimleri programlarımız vardır. İlk yardım konusu da mecburi eğitimlerimiz arasındadır” açıklamasında bulundu.

HER TÜRLÜ AFET, YANGIN VE BEKLENMEYEN OLAYLARDA  İLK ORTAYA ÇIKAN ZORLUK ULAŞIM VE TRAFİK SIKIŞIKLIĞI OLUYOR”
 Herhangi bir doğal afet durumunda yapılması gerekenleri aktaran Keskin, “Her türlü afet, yangın ve beklenmeyen olaylarda, ilk ortaya çıkan zorluk ulaşım ve trafik sıkışıklıklarıdır. Bizler motosiklet kullanıcıları ve gerekli eğitimleri almış bireyler olarak, öncelikle olay yerinde yetkililer varsa kendimizi tanıtıp uygun görevi talep etmek, yetkililer yoksa bilgi ve birikimimizin gerektirdiği şekilde ilk müdahaleyi yapmakla işe başlarız’’ şeklinde konuştu.

“DOĞADA  KEYFİLİKTEN KAÇINILMALI VE AYKIRI DAVRANANLARI UYARMALIYIZ”
Orman yangınları serbest dağılım riskini en fazla taşıyan yangınlardır diyen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Dolayısıyla da canlı ve cansız varlıkların en çok zarar gördüğü ve yok olduğu afetlerdir. .Yangına müdahale işi de o derece teknik bilgi ve sorumluluk gerektirir. Normal vatandaşların, yangın çıktığında asli görevleri yetkililer gelene kadar can kayıplarını önleyecek uyarıları yapmak olmalıdır. Daha sonra da, ihtiyaç duyulduğu ölçüde yardımcı görevlerde bulunmaktır.
Vatandaşların, orman yangınlarındaki asıl konumları, yangına sebep olabilecek her türlü şeye engel olmak, bilinçli olmak ve önleyici tedbirler çerçevesinde olmalıdır. Doğada  keyfilikten kaçınılmalı ve aykırı davrananları uyarmak da vatandaşlık görevi sayılmalıdır. Çevreyi korumak ve kollamak amatör bir ruhla,vatandaşlık göreviyse profesyonel bir bilinçle olur.”

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim