Ankara, düzenin, sadeliğin, rutinin şehri.. Ne çok severim Ankara sokaklarını. Cebeciden Kızılay’a doğru yürümeyi, Tunalı sokaklarında etrafa bakarak gezinmeyi, Bahçelievler’de çocukların, üniversite öğrencilerinin arasına karışmayı.. Kızılay Güvenpark’ı Ulus anıtının önünde beklemeyi..

Ankaramızın tarihi ve kültürel değerlerine bakarak ve bunun bilincinde olarak gezdiniz mi hiç? Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde yer alan Kente Bakış sekmesini incelemenizi  ve özellikle Başkentimizin tarihi ve kültürel değerlerine bakmanızı öneririm. 

Örneğin,Ankara’nın sembolleri deyince ilk aklınıza gelenler nelerdir? Ankara Çiğdemini hiç duydunuz mu? “Latince adı Crocus olan çiğdem değişik renklere sahiptir. Sadece sarı değil, mor, eflatun, beyaz renkli olanları da vardır. Toprağın altında uykuya dalan soğanı karların erimesiyle birlikte şubat-nisan ayları arısında çiçek açmaktadır.” Ya da Gölbaşı Sevgi Çiçeği’ni “İsmi Hipokrat tarafından ortaya atılan ve mitolojik bir yaratık olan Centaur’dan kaynaklanır. Centaur, bedeninin üst kısmı insan, alt bölümü at şeklinde olan mitolojik yaratıktır. Bitki yapısı ile bu yaratık arasında kurulan bir benzerlik sonucu bu bitkiye ünlü botanik bilimci Linnaeus tarafından Centaurea adı verilmiştir. Mogan Gölünün çevresinde yetişir. 

Ankara Tavşanı ve Ankara Kedisini de unutmamak gerek. “Birkaç çiftlikte yetiştirilmektedir ve sayıları ancak bin civarında olan Ankara Tavşanı bir doğumda 4 ile 14 arasına yavru doğurur. Yılda 40 cm uzunluğa ulaşan tüyleri henüz iki-üç aylıkken kırkılır.

O çok sevdiğimiz meşhur Ankara kedimiz ise, “Anavatanı Anadolu olan en eski uzun tüylü kedi soylarından birisidir İçgüdülerine oldukça bağlı ve son derece zekilerdir. Ankara kedisi, Avrupa’da görülen ilk uzun tüylü kedi olarak bilinir.   Ankara kedisi saf ve doğal bir kedi türü olmasının yanı sıra Türkiye'nin ulusal hazinelerinden biri olarak görülür.  Daha say say bitmez Ankaramızın sembolleri.. Yaşadığımız yerin özelliklerini, kültürünü, sembollerini, tarihini, sokak ve caddelerini bilmek bize her zaman artı kazandırır.

Editör: TE Bilisim