Düzenlediği basın toplantısında yerel medya ile buluşan Afet ve Acil Durum Ankara İl Müdürü Soner Tüter, Ankaralıları AFAD’ta gönüllü olmaya davet etti. Ankara’daki gönüllü sayısının 540 çıktığının altını çizen Tüter, bunların aktif olarak 102 tanesinin eğitimlerinin tamamladığını söyledi.  Geride kalanların eğitimlerinin de yakında tamamlanacağını belirten Tüter, “Gönüllü olmak isteyenler için e-devlet üzerinden AFAD sayfamız var, oradan gönüllü olarak kayıt yapabilirler. Dört eğitim aldıktan sonra bize yönlendiriliyorsunuz. Biz de size iki hafta boyunca hafif arama, arama kurtarma ve diğer eğitimleri veriyoruz. Gönüllüler her yerde sahada, bizim elimiz ve kolumuzdur” dedi.

Olası bir deprem durumunda Ankara genelinde 25 ilçede toplamda 1715 tane toplanma alanı olduğuna vurgu yapan Tüter, “Biz bu toplanma alanlarını seçerken özelikle ulaşımın rahat olduğu alanları seçiyoruz. Seçiyoruz derken biz bunu belediyelerden istiyoruz. Belediyeler de bunları bize gönderiyor. Biz de uygun olan yerleri belirliyoruz” diye konuştu. Toplanma alanlarını öğrenmek isteyen vatandaşlara ise Tüter, şunları söyledi: “Bu alanları öğrenmek isteyen vatandaşlarımız AFAD sitesinden ve e-devlet üzerinden bakarak kendilerine en yakın üç toplanma alanını bulabilir.”

 “ANKARADA 47 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİK, HEDEF 4,5 MİLYON”

‘İl valiliğimizin emrinde 234 personelle bunların 100 tanesi arama kurtarma teknisyeni hem bölgede hem de ulusalda arama kurtarma çalışması yapıyoruz’ diyen Tüter, “AFAD denilince akla arama kurtarma geliyor ama biz daha farklı işlerde yapıyoruz. İyileştirme, planlama ve risk azaltma çalışmaları yapıyoruz. Bu yıl bir plan çalışmamız var. Birinci seferberlik Sayın İçişleri Bakanlığımız Süleyman Soylu tarafından da ilan edilen Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildi. Ülkemizin bulunduğu coğrafya gerek deprem olmak üzere doğa ve insan kaynaklı birçok felakete maruz kalmakta. Afetleri, hepsini olmasa da tedbirlerle önleyebiliriz. Vatandaşlarımızı eğitmek ve afet farkındalığı vermek öncelikli birinci görevimizdir. Sayın bakanımızın koymuş olduğu bir hedef var. 51 milyon vatandaşımıza bu afet farkındalık eğitimini vermek için Ankara’da kendimize düşen payda 4,5 milyon kişiye ulaşıp bu eğitimleri vermeyi planlıyoruz. Burada başladık ve yaklaşık bir ayda 47 bin kişiye ulaştık. Daha fazla kişiye ulaşmak için basından, sizlerden destek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“ULAŞABİLECEĞİMİZ EN UCRA KÖŞELERE KADAR ULAŞACAĞIZ”

İlçelerde de eğitim çalışmlarına başladıklarını dile getiren Tüter, “Önce muhtarlarımız ve azalarımızla görüşme yaptık. Müftülükle görüşme yaptık ve Ankara genelindeki tüm imam ve müezzinlere online üzerinden belirli periyotlarla eğitim vereceğiz. Ulaşabileceğimiz en ücra köşelere kadar ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu tel başımıza bu kadar personelle yapmamız mümkün değil. Diğer kamu kuruluşlarında afet farkındalık eğitmenlerimiz var. Onlara da görev verdik. Onlar da eğitim vermeye çalışıyorlar. Hep beraber bir yıl içerisinde bunun altından kalkacağız inşallah. Pandemi süreci olduğu için genellikle online oluyor ama yüz yüze yapabildiğimiz eğitimlerimiz de var. Afet farkındalık eğitimlerin yanında diğer eğitimlerimiz de var. Bunlar; doğada arama kurtarma, hafif arama kurtarma, KBRN eğitimi, şüpheli posta paketi eğitimleridir. Aynı zamanda ilk yardım eğitimlerini de veriyoruz. Eğitimleri biz veriyoruz, sınavlarını da Sağlık Bakanlığı yapıyor” dedi. 

“BM’İN ULUSLARARASI AĞIR ARAMA KURTARMA GURUBUNDA SINIFLANDIRILMIŞ BİR BİRLİĞİZ”

“Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğümüzün ayrıca bir özelliği var; 2017 yılında BM’in uluslararası ağır arama kurtarma gurubunda sınıflandırılmış bir birliğiz. Yaklaşık 36 saat süren bir tatbikattan sonra bu görevi aldık. Müdürlüğümüz yurt dışında birçok göreve gitti. En son Lübnan Beyrut patlamasında orada bulundular. Yine İzmir depreminde 45 personelle birlikte, depremden yaklaşık dört saat sonra enkazın başındaydık ve 54 saat sonra Emrah sitesinde İdil kızımızı kurtaran bizdik. Arama kurtarma konusunda Ankara olarak çok iyiyiz. 7-24 sisteminde çalışıyoruz ve bizlere düşen bir olay düştükçe olaylara gidiyoruz.”

“E-DEVLET ÜZERİNDEN AFAD’A GÖNÜLLÜ OLABİLİRSİNİZ”

Şu ana kadar Ankara’da 560 gönüllüye ulaştıklarını söyleyen Tüter, başkentlileri gönüllü olmaya davet etti: “Bunların aktif olarak 102 tanesinin eğitimlerini tamamladık. Diğer arkadaşlarımızın da eğitimlerini yakında tamamlayacağız. Sizlerden ricamız haberlerinizde vatandaşlarımızı gönüllü olarak teşvik etmenizi istiyoruz. E-devlet üzerinden AFAD sayfamız var oradan online olarak 4 eğitim aldıktan sonra bize yönlendiriliyorsunuz. Biz de sizinle iki hafta boyunca hafif arama, arama kurtarma ve diğer eğitimleri veriyoruz. Gönüllüler heryerde, sahada bizim elimiz ve kolumuzdur. Bu yüzden sayılarının artmasına önem veriyoruz. 2019 yılında başlayan risk azaltma planları yedi pilot ilde yürürlüğe girdi. Bakanımızın talimatı ile bunu 74 ile yılsonuna kadar yayacağız. Ankara’da bunun startını geçen ay verdik. Daha sonra kurullarımızı kurduk. Biz bu planı yaparken; amacımız Ankara’daki tüm afetselliği ortaya koymak, bu afetleri önleyebilirsek yok etmek, önleyemiyorsak uyumlulaştırmak, uyumlulaştıramıyorsak onunla yaşamayı öğrenmeyi sağlamak. Bunu yaparken sadece AFAD olarak yapmıyoruz. İçinde teknik destek gurubumuz var. Bu gurubumuzun içinde; üniversitelerden hocalar, STK’lar, Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri var. İlk önce Ankara’nın tehlike ve risk analizini ortaya koyacağız. Ondan sonra bunları nasıl ortadan kaldıracağız bunu belirleyeceğiz. Biz de AFAD olarak bunun koordinesinde olacağız. Bu çalışmaları bitirdikten sonra sizlere deklere edeceğiz.”

“25 İLÇEMİZDE 1715 TANE TOPLANMA ALANIMIZ VE 6 EĞİTİMLİ KÖPEĞİMİZ VAR”

Ankara’da genelinde 25 ilçemizde 1715 tane toplanma alanı olduğunu kaydeden Tüter Konuşmasına şu şekilde devam etti: “Biz bu toplanma alanlarını seçerken özelikle ulaşımın rahat olduğu alanları seçiyoruz. Seçiyoruz derken biz bunu belediyelerden istiyoruz. Belediyeler de bunları bize gönderiyor. Biz de uygun olan yerleri belirliyoruz. Bu alanları öğrenmek isteyen vatandaşlarımız AFAD sitesinden ve e-devlet üzerinden bakarak kendilerine en yakın üç toplanma alanını bulabilir. Bir de İçişleri Bakanlığımızın bir çalışması var; binalara etiketlendirme yaparak binaların girişinde en yakın toplanma alanları yazılacak. Bir de Ankara’da eğitilmiş 6 tane köpeğimiz var. Dört tanesi sertifikalandırılmış, diğer ikisi de eğitim aşamasında. Bu köpeklerimizin birer eğiticisi var. Ve 24 saatini neredeyse bu eğiticileri ile geçiriyorlar. Onların talimatlarını dinlerler. Köpeklerimiz Elazığ ve İstanbul Kartal’da görev yaptılar. En büyük özellikleri enkazda canlı aramaktır.”

“6 YADA 6,5 ŞİDDETİNDEKİ BİR DEPREMDE MÜHENDİSLİK YAPISI GÖRMÜŞ BİR BİNANIN YIKILMA OLASILIĞINI GÖRMÜYORUZ”

Bir gazetecinin Ankara’nın dışından geçen fay hatlarının Ankara’yı etkileme olasılığı sorusunu yanıtlayan Jeoloji Mühendisi İyileştirme Şube Müdürü İbrahim Şeren ise şunları söyledi: “Ankara’da bulunan en tehlikeli fay kuzey Anadolu fay zonudur. Ankara içerisinde büyük ölçekli bizi etkileyecek deprem olmamasına rağmen çevre illerdeki özellikle kuzey Anadolu fayındaki hareketlenmeler Ankara’yı büyük ölçekte etkileyecek hem çalışmalar hem de yaşanmış olaylar var. Ankara’nın dışında meydana gelen bir depremin Ankara’ya etkisi ne olur diye düşünürsek; o anki zemin koşulları çok önemli. İzmir’de yaşadığımız olay da bundan dolayıdır. Yağışlı bir mevsimde yumuşak zeminlerin olduğu bir bölgede dışarıdaki bir depremin içeriye etkisi fazla oluyor. Yoksa herhangi bit betonarme binanın, mühendislik yapısı görmüş bir binanın 6 ya da 6,5 büyüklükteki bir depremde yıkılma olasılığını görmüyoruz. En fazla orta hasar görmesini bekliyoruz. Özelikle köy evlerinde bu olmadığı için hasar meydana gelebiliyor.” 

Basın toplantısı, similasyon merkezinde gazetecilere verilen eğitim ile sona erdi. 

(Kadir GÜRHAN)

Editör: TE Bilisim