Türkiye’nin ilk ve tek nitril ve vinil eldiven fabrikası Platin Gloves Ankara’nın Çubuk ilçesinde kuruldu. Platin Gloves A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Metin Sarıkaya, “Tüm hatlarımız tamamlandığında Türkiye’nin ihtiyacını karşılamakla birlikte yüzde 60 kapasite fazlasıyla 18 ülkeye yaptığımız gibi tüm dünyada bir Türk markası olan platin eldivenlerin ihracatını yapacağız” diye belirtti. 24 saat aktif olarak üretim yapılan fabrikada şu anda 170 kişinin istihdam edildiğini söyleyen Sarıkaya, temmuzdan itibaren 350 kişinin istihdam edileceğini vurguladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de COVID-19 salgını insanların kendilerini salgından koruma amacıyla belirli ürünlere yoğun olarak talep göstermesine sebep oldu. Bu ürünlerin başında maske, dezenfektan, kolonya ve eldiven geliyor. Bu sektörlerde yaşanan yoğun talep üzerine üretimde, ithalat ve ihracatta ciddi sıkıntılar yaşandı. Maske, dezenfektan ve kolonya Türkiye’de üretiliyorken eldiven Türkiye’de üretilmediği için bir süre fahiş fiyatlara ithal edildi. Bu eldiven ihtiyacını karşılama ve dünyaya ihraç etme amacıyla Türkiye’nin ilk nitril ve vinil eldiven fabrikası olan Platin Gloves Ankara’nın Çubuk ilçesinde kuruldu.

Tam olarak ne üretiyorsunuz ve üretime ne zaman başladınız?

Medikal nitril ve vinil eldiven üretimi yapmaktayız. Planlamamız 10 hat nitril 6 hat vinil eldiven ile üretime başlamaktı ancak sonrasında 10 hat nitril 10 hat vinil eldiven olarak üretime devam etmeye karar verdik. Biz bu projeye 2020’nin nisan ayında başladık. Hatlarımız 4 aydır üretim yapmaktadır.

“NEDEN ÜLKEMİZDE ELDİVEN ÜRETİLMİYOR?”

Üretime nasıl karar verildi?

COVID-19 salgının ardından dünyada tıpkı maskelerde olduğu gibi eldiven sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Kendim diş doktoruyum ve kliniklerimiz bulunuyor. Pandemi nedeniyle eldiven bulmakta epey zorluk yaşadık. 'Neden ülkemizde eldiven üretilmiyor' diye sorgulamaya başladım. Türkiye olarak bu eldivenlerin üretilmediği, fahiş fiyatlarla ithal etmek zorunda kalındığı ve kimi zaman ise temin edemez duruma gelindiği bilgisi de tarafımıza ulaştı. Yaklaşık 8 kişilik mühendis ekibiyle eldiven üretimi hakkında araştırma yaptık, dünyada bu işi birkaç ülkenin yaptığını gördük ve bu ülkelere giderek yerinde inceleme yaptık. Yaklaşık 3,5 aylık araştırma sonucunda baktık ki biz bunu üretebiliriz. Bununla ilgili ivedili olarak makine ve teçhizat ile ilgili bağlantıları yaptık ve bu oluşumu devlet büyüklerimiz ile paylaştık. Çok sevindiler. Sizin aracılığınızla her birine ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum.

ŞU ANDA 18 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Üretim Türkiye’ye yetecek mi?

Bizim bir hattımız aylık nitril için 1.500.000 kutu,  vinil için 1.250.000 kutu eldiven üretimi yapmaktadır ve 7 hattımız gelmiş bulunmaktadır. Toplamda ise aylık nitril pudrasız eldiven 10 milyon 500 bin kutu, vinil pudrasız eldivende ise 9 milyon kutu eldiven üretmekteyiz. Türkiye’deki tüm kamu hastaneleri, üniversiteler, toplum sağlığı merkezleri ve özel sektör aylık 1,5 milyon vinil ve 3 milyon civarı nitril eldiven tüketmektedir. Dolayısıyla diğer hatlarımız tamamlandığında tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılamakla birlikte yüzde 60 kapasite fazlasıyla şu an 18 ülkeye yaptığımız gibi tüm dünyaya bir Türk markası olan platin eldivenlerin ihracatını yapacağız.

Fabrika istihdama yardımcı olacak mı?

24 saat açık olan fabrikamızda şu an 170 kişi çalışmaktadır. Temmuzdan sonra ise 350 kişi çalışıyor olacak.

“AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINA UYMAK GEREKİYOR”

Kurulum aşamasında ve sonrasında problemler çıktı mı?

Biz iki ayrı firmadan cihazları ithal ettik ve ithal ettiğimiz ülkelerden makine mühendisleri, kimyagerler ve elektrik mühendisleri gelip bizim bantlarımızı kurdu ve kurmaya da devam etmektedirler. Her ay 3 bant kurulumu tamamlanıyor. 7 bandımız gelmiş durumda. Fabrikamızda 24 saatlik çalışma tüm hızıyla sürmektedir.

Türkiye’de medikal anlamda kurulacak bir fabrikanın Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tasarlanıp kurulması gerekmektedir. Bu üretim hatlarını sadece Çinli ve Tayvanlı şirketler kuruyor ve Avrupa Birliği standartlarına göre kurulmuyor. Bu bantların Avrupa birliği standartlarına uygun hale getirilebilmesi için bir fabrikanın toplam maliyetinin yüzde 40’ ı kadar ekstra harcama yaparak filtrasyon,  çevre temizliği, sertifikasyonlar gibi unsurların iyileştirilmesi gerekir. Aksi takdirde Türkiye’de bu fabrikalar için üretim izni almak imkânsız. Biz bunu ruhsat aşamasında öğrendik. Bununla birlikte üretim maliyeti olarak Çin, Endonezya, Malezya gibi ülkelerle yarışmak çok zor ancak, biz bu işi misyon olarak gördük. Ülkemiz için bütün sıkıntıları aşacak bir memleket sevdamız var.

Nitril ve vinil eldiven nedir?

Nitril eldiven, çeşitli kullanım alanlarına yönelik geliştirilen bir iş eldivenidir. İş koluna bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda farklı malzemelerle üretilebilmektedir. Vinil eldiven, nitril eldivenler gibi doğal lateksten üretilmediği için protein ihtiva etmez ve alerjik cilt tipleri için uygundur. Kimyasal madde ile teması bulunan kişilerin tercih etmemesi gerekir. Hijyen, temizlik, gıda, paketleme, ambalaj, üretim, süt ve süt işleri, et kombinaları için idealdir.

İLKNUR YAĞUMLİ

Editör: TE Bilisim