FETÖ cemaatine yönelik oluşturulan çatı iddianamesinde, Ankara'daki AVM'lerin ruhsatında usulsüzlük yaptığı iddia edildi. Bu usulsüzlüğün kamuya faturasının  48 milyon 305 bin 614 lira olduğu belirtildi.
Gülen cemaatine yönelik oluşturulan çatı iddianamesinde Ankara'daki AVM'lerin ruhsatında usulsüzlük yapıldığı ileri sürüldü. Durumla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma yürüttüğü belirtilen iddianamede usulsüzlük iddiası şöyle yer aldı: “Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) paralel bir yapılanma olduğu, ihalelere fesat karıştırıldığı, alışveriş merkezi ruhsatlarında usulsüzlük yaparak FETÖ'ye finans kaynağı temin edildiği iddiaları araştırılmıştır.
SGK 5 MİLYON 548 BİN 793 LİRA ZARARA UĞRATILDI
SGK müfettişleri Ankara'da AVM'lerde yapı sınıflandırmalarında usulsüzlük yapılarak SGK'nin toplam 5 milyon 548 bin 793 lira zarara uğratıldığını tespit etmiştir. Yapı sınıflandırmasında usulsüzlükler sonucu belediyelere ödenmesi gereken harçların eksik ödendiği tespit edilmiştir. Alınan bilirkişi raporunda AVM'lerin yapı sınıflandırma ruhsatlarında usulsüzlük yapılarak 48 milyon 305 bin 614 lira kamunun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir.” denildi.
GİZLİ TANIK İFADESİ
İddianamede gizli tanık ifadesine de yer verildi. Jüputer kodlu gizli tanık ifadesinde Ankara'daki bazı alışveriş merkezi (AVM) sahiplerinin örgüte finansal destek sağladığını ve Varlık mahallesinde bulunan Turgut Özal Erkek Öğrenci Yurdu'nda yapılan himmet toplantılarına katıldığı iddia edildi.
KANUN NE DİYOR?
Özel yapılar için işveren, inşaat başlamadan  SGK'ya asgari işçilik oranını bildirmesi gerekiyor. Bu durum 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 85 maddesinde açıklanıyor: “İşverenin, işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü açısından gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduğunun tespiti halinde, işin yürütümü açısından gerekli olan asgarî işçilik tutarı; yapılan işin niteliği, kullanılan teknoloji, işyerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan sigortalı sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurlar dikkate alınarak tespit edilir. Söz konusu tespitler, Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurları tarafından yapılır. ... Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilen usullerle Kuruma bildirilmediği tespit edilen asgarî işçilik tutarı üzerinden Kurumca re’sen tahakkuk ettirilen sigorta primleri, 88 inci ve 89 uncu maddeler dikkate alınarak işverene tebliğ edilir. İşveren, tebliğ edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Kuruma itiraz edebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazın reddi halinde işveren, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca, Kuruma asgarî işçilik tutarının bildirilmediği tespit edilen işyerleri hakkında ayrıca 102 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi ile (e) bendinin (4) numaralı alt bendi uyarınca idarî para cezası uygulanır.”
(Cengiz ALDEMİR)
Editör: TE Bilisim