Geçtiğimiz gün dünyanın VIP taşımacılık sektörü olarak bilinen Uber, Ankara’da hizmet vermeye başladığını duyurdu. Mart ve Nisan ayında Ankaralıların 40 TL indirimden de yararlanabileceğini ifade eden Uber, sarı taksi aracılığıyla Ankara’da taşımacılık yapacağını belirtti. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanvekili Cevdet Kavlak ise gazetemize açıklamalarda bulunarak, Ankara'da kesinlikle Uber istemediklerini belirtti.

Uber İstanbul’da hizmet vermeye başladığında büyük tartışmalara neden olmuştu. Yakın zamanda ise Uber’in Ankara’da hizmete başladığını duyurması ile esnaf odalarının tepkisi ile karşılaştı. İstanbul’da araç sıkıntısı olduğunu ve Uber’in İstanbul’da hizmet verebileceğini ifade eden Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanvekili Cevdet Kavlak, Ankara’nın böyle bir hizmete ihtiyacı olmadığını belirtti. Kavlak, Uber’in Ankara’da esnaf barışını bozacağına dikkat çekerek gerekirse birlik disiplin kurulunda da gerekli işlemleri yapacaklarını söyledi.

“ANKARA’NIN UBER’E İHTİYACI YOK”

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanvekili Cevdet Kavlak, UBER uygulamasının illegal olarak faaliyet gösteren bir uygulama olduğunu belirterek, “İstanbul’da bu sistem kuruldu. Çünkü İstanbul’da taksi yetersiz geldiğinden, halkın talebini karşılayamıyordu. Bu noktada ise İstanbul’da UBER ihtiyacı karşılayacak bir alternatif olarak görülüyor. Ankara ise nüfusa göre taksi yoğunluğu olan şehirler arasında yer alıyor.” dedi.

Ankara’da 7 bin 500 taksi olduğunu söyleyen Kavlak, araç fazlalığı açısından Ankara’nın ilk sırada yer aldığını belirtti. Bundan dolayı Ankara’da ticari taksi durakları daha aktif durumda olduğunu ifade eden Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara’da taksi şoförleri halkımıza hizmet verebiliyor, halkımız da hizmet alma noktasında sıkıntı yaşamıyor. Yani Ankara’nın UBER gibi uygulamalara ihtiyacı yok. Daha öncesinde de UBER gibi alternatifler belirdi fakat hiçbir başarılı olamadı. UBER’in de Ankara’da başarılı olacağını düşünmüyorum.”

UBER’in Ankara’da aktif olması durumunda esnaflar arasındaki barışın bozulacağına dikkat çeken Kavlak, “Tüm bunları düşününce Ankara’da bu sistemin oturması mümkün değil. Biz de oda olarak buna karşıyız ve Ankara’da bu sistem kesinlikle yürümez” dedi.

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanvekili Cevdet Kavlak

“ESNAFIN EKMEĞİNE GÖZ DİKİYORLAR”

“Ankara’da her taksi durağının kendine ait bölgesi var ve o bölgedeki vatandaşların araç ihtiyacını karşılıyorlar” diyen Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle mahalle duraklarına mecbur kalmadıkça kimse birbirinin yolcusunu almaz. UBER gibi uygulamalar aktif olduğu durumda ise taksici esnafı arasında sorunlar yaşanmaya başlayacaktır. Biz de oda olarak bunu ne isteriz ne de buna izin veririz. Çünkü esnafın kendi arasında barış sürdürmesi en az ekmeğini kazanması kadar bizim için önemlidir. Böyle bir durumda da oda olarak barışı bozan kişileri disiplin kurulana sevk edebiliriz ve bunun meslekten ihraca kadar yolu vardır.”

Taksicilere seslenen Kavlak, Uber’ karşı dikkatli olmalarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Taksici arkadaşlardan bizim ricamız bu tür şeylere riayet etmemeleri ve hiçbir şekilde uygulama sahipleri ile protokol imzalamamalarıdır. Aynı zamanda bu tür uygulamaların esnafın ekmeğin göz diken uygulamalar olduğunu da bilmelerini isteriz.”

“PANDEMİDE ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK”

Pandemide kimi esnaf iş yaparken kimi esnaf siftah dahi yapamadan dükkanını kapattığına değinen Kavlak, taksici esnafının pandemide iş yapmış olsa da bütün esnaf çalışmayınca bir anlamı kalmadığını belirtti.

Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Korona virüs Türkiye’de çıkmaya başladığından bu yana taksilerimizi dezenfektanla temizliyoruz ve virüs bulaşmayacak şekilde kullanılabilir hale getiriyoruz. Araçlarımıza oda olarak temizliklerini yapabilmeleri için pompalar da sağladık. Şoförlerimize izolasyonu nasıl sağlayacaklarına ilişkin bilgiler verdik. Ben oda olarak taksici esnafı açısından süreci sorunsuz bir şekilde atlattığımızı düşünüyorum.”

Ankara’da belediyelerle işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden Kavlak, “Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerle de iş birliği içerisindeyiz. Dezenfektan konusunda belediyeler bize çok yardımcı oldular ve isteklerimize cevapsız kalmadılar. Şahıslardan ziyade pandemide topyekûn mücadelenin önemli olduğunu düşünüyorum. Biz de Ankara’da bunu sağladık. Birlik beraberlik olduğu sürece bundan sonrada pandemiyi en az hasarla atlatacağımıza inanıyorum.

4 ayrı noktada bize her türlü lojistik desteği veren, esnafımıza maske, dezenfektan desteği sunan ve araçlarımızın dezenfekte edilmesini sağlayan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'a ve tüm ekibine teşekkür ederiz.” dedi.

“Ankara’da taksilerimiz 1 yıldan bu yana ilaçlanıyor. Valilikten sağlanan dezenfektan kartları da tüm araçlarımızda bulunuyor. Ankara halkına buradan diyeceğim şey endişe etmeden Ankara’da gönül rahatlığıyla taksilerimizi kullanabilirler.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim