Pandemi stresinden bir süreliğine de olsa uzaklaşıp, tarihe yolculuk yapmak isteyenler  soluğu Ankara Kalesi yakınlarında bulunan Bremen Antikacısında alıyor.  Bremen Antikanın sahibi Ahmet Yıldırım pandemide evde geçirilen zaman diliminde  insanların yeni hobiler edindiğini belirterek ‘’ İnsanların bir kısmı plaklardan müzik dinlemeyi tercih etti.  Bu anlamda pikap ve plaklara da yoğun talep oldu’’ ifadesini kullandı.

Antika meraklıları ve koleksiyonerlerin ilgi gösterdiği Bremen Antikacısı normalleşme adımlarıyla birlikte  Ankara Kalesi'nde ziyaretçilerini  bekliyor. Geçmişe özlem duyanların ve meraklıların uğradığı dükkanda plaktan, radyoya, televizyondan gramofona kadar bir çok antika ürün yer alıyor.

“PANDEMİ DAHA ÖNCE EDİNİLMEMİŞ HOBİLER KAZANDIRDI”

Pandemi  döneminde  daha çok internet ve sosyal medya üzerinden  çalışmalarına  devam ettiğini belirten  Bremen Antikanın sahibi Ahmet Yıldırım, “Yasakların olmadığı  günlerde dükkanlarımızı açtık ama genel olarak her yer çok sakindi.  Korona virüs vakalarının artması ve insanların evlere kapanmasıyla değişik hobiler de beraberinde edinilmiş oldu. İnsanların bir kısmı plaklardan müzik dinlemeyi tercih etti.  Bu anlamda pikap ve plaklara da yoğun talep oldu” dedi.

 “YENİ BASKI PLAKLARIN BİLE İLK BASKILARI BULUNMAZ OLDU”

 Korona virüs sürecinde bazı plakları bulmakta zorluk yaşadığını kaydeden Yıldırım, “ Öyle ki yeni baskı plakların bile ilk baskıları bulunmaz oldu. Bu durum doğal olarak fiyatlara da yansıdı .Elbette bu zorlu süreçte  bizler de herkes gibi olumsuz etkilendik. Bunun bir süreç olduğunu bununla ticaretin yeni şekline (e-ticaret) zorunlu olduğumuz kanısı ve pandeminin yansımalarını daha çok düşünür olduk..Kısıtlamalar kalksa da  her şeyin eskisi gibi olması biraz zaman alacak gibi” ifadesini kullandı.

”BAŞKENT’İN TARİHİ MEKANLARI TURİSTLERİN HER DAİM İLGİSİNİ ÇEKER’’

Ankara kalesi gibi tarihi mekanların turistler için önemli bir değer olduğunu aktaran Yıldırım, “Gelen yerli ve yabancı turistlerin eski obje ve eşyalara duyduğu ilgi her zaman devam edecektir. Bu anlamda bizim yaptığımız iş ilgi çekmeye devam edecektir diye düşünüyorum .Bizim ürünlerimiz yurtdışı menşeili olduğu için 1,5 yıldır ürün bulmakta zorlandık. Şimdi sınırların açılmasıyla birlikte bu sorunda bitecek gibi görünüyor” açıklamasında bulundu

“ARTIK İNSANLAR  İMKANLARI DOĞRULTUSUNDA DEĞİŞİK KOLEKSİYONLAR YAPIYOR”

Çocukluğundan beri bu işle uğraştığını dile getiren Yıldırım ''Aileden de gelen bir merak tabi ki. Eskiden bu tarz antika ürünlerimiz vardı bir kısmını muhafaza ettik bir kısmını kendimiz tamamladık.  Antika ürünleri yurt dışından getirttik hem böyle bir koleksiyon hem de bir dükkan haline getirdik. Artık bir çok insan imkanları doğrultusunda değişik koleksiyonlar yapıyor. Bunların en önemlilerinden biri de bana göre plaklar diye düşünüyorum.

“BİZİM İŞİMİZ EKONOMİYLE DOĞRU ORANTILI”

İnsanların eskiye olan ilgisi devam ediyor diyen Yıldırım ''İnsanların ilgisi var, yok diyemeyiz ama bizim işimiz ekonomiyle doğru orantılı. Antika ürünler, ihtiyaç dışı ve biraz keyfe yöneliktir. Böyle olduğu için insanların antika ürünleri alıp kullanması içinde keyfinin yerinde olması lazım'' şeklinde konuştu.

Pandemi öncesinde dizi ve filmlerin etkisiyle plağa olan  ilginin arttığını belirten Ahmet Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''Dizilerde, filmlerde eski müzikler çalınca insanlar da plağa yönelmiş oldu. İşin doğrusu bu da biraz zamanında piyasayı yükseltti. Normal orijinal dönem baskısı plaklar pahalıydı iyice fiyatları yükseldi.Tabi bu talebi de karşılamak için firmalar yeniden plak basmaya başladı.. Onlar tabi ki orijinal plak değil, kayıttan geri kaydedilmiş olduğu için orijinallerin yerini tutmuyor ama insanlar eskiye ulaşamadıkları için onlarla  idare etmek durumunda kalıyor. Plakta bir piyasa oluştu''

''PLAĞIN ORİJİNAL VE DÖNEM BASKISI OLMASINA DİKKAT EDİN''

En çok neye rağbet var sorusuna açıklık getiren Yıldırım ''Sıradan bir dinleyici sevdiği bir sanatçının plağını alıyor. Eski ya da yeni olması  çok fark etmiyor ama koleksiyon yapan birisi plağın orijinal ve dönem baskısı olmasına, kaliteli olmasına  dikkat ediyor. Çünkü neticede bir arşiv, bir koleksiyon olduğu için bunlar önemli ayrıntılar. Dinleyici ucuz, ulaşılabilir olmasına bakıyor.'' dedi

“ANTİKA ÜRÜNLERİN BÜTÜN BAKIMLARININ YAPILIP KORUMA ALTINA ALINMASI LAZIM”

Antika bakımı konusunda da okuyucularımızı bilgilendiren Yıldırım, antikaların rutin bakımlarının yapılması gerektiğinin altını çizerek şunları dile getirdi:

''Antika ürünler elbette ki bakım ister. Ürünlerin üzerinden bir hayli zaman geçmiş zaten. Yavaş yavaş yıpranmaya yüz tutmuş. Antika ürünlerin bütün bakımlarının yapılıp koruma altına alınması lazım. Eğer antika ürün,ahşapsa kurttan,metalse pastan korumak gerekiyor. Bu ürünlerin her türlü bakımlarının yapılıp muhafaza edilmesi lazım ki yarınlara taşınabilsin. Bu da ürünün nasıl muhafaza edildiğine, kalitesine ve dayanıklılığına bağlı.''

“ÜRÜN NEDİR, NE DEĞİLDİR, NEREDE KULLANILMIŞTIR, KOLEKSİYON DEĞERİ VAR MIDIR YOK MUDUR DİYE MUTLAKA ARAŞTIRIN”

 Yıldırım: Antika koleksiyonu yapan insanlar zaten bir şekilde ulaşıyorlar alacakları ürüne ama onun dışında antikaya yeni merak salmış olan insanlar çok bilgi sahibi olmadan ürün alıyorlar. Bu biraz sıkıntı meydana getiriyor. Önce ürünle alakalı bir piyasa araştırması yapsınlar. Ürün nedir, ne değildir, nerede kullanılmıştır, koleksiyon değeri var mıdır yok mudur ona bakmaları lazım. Bilen bir kişiden danışmanlık almalarını öneririm. İnsanlar aldıktan ve hevesleri geçtikten bir süre sonra pişman oluyorlar. Bu hem ekonomiye zarar hem bütçeye. İnsanlar bu sefer yapmak istedikleri şeyi de yapamıyorlar piyasa da bu şekilde daralmış oluyor. ''

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim