Anayasa mesaisi ikinci tur görüşmeleri bu hafta da devam edecek. TBMM İçtüzüğü gereği, birinci tur tamamlandıktan sonra ikinci tur için 48 saat geçmesi gerekiyor. Çalışmalara iki gün ara verildikten sonra ikinci tur görüşmelere başlanacak. İkinci tur görüşmeleri çarşamba günü başlaması bekleniyor.

İKİNCİ TUR ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLAYACAK
Anayasa'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin birinci tur görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi günü başladı. Meclis genel kurulunda kavga ve gerilimlere sahne olan görüşmelerin birinci turu bitti. Günde yaklaşık 3 maddenin görüşüldüğü Genel Kurulda, dün 17. ve 18. maddeler de genel kuruldan geçti. Meclis içtüzüğüne göre İkinci tur görüşmeleri, birinci tur görüşmelerinin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamaz hükmü yer alıyor. Buna göre, görüşmelere iki gün ara verildikten sonra ikinci tur görüşmelerinin 18 ocak çarşamba günü başlaması bekleniyor.
İKİNCİ TUR BELİRLEYİCİ OLACAK
Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinde belirleyici olan ikinci tur görüşmeleri önem arz ediyor. Birinci turda, maddelerin oylamalarında 330'un altında dahi oy çıksa, madde ikinci turda 330 ve üzerinde oy almışsa kabul edilmiş sayılacak. Anayasa Mahkemesi ise, anayasa değişikliklerini teklif ve ikinci turdaki oylama çoğunluğu ile iki defa görüşme kuralına uyulup uyulmadığı yönünü denetliyor.
İKİNCİ TURDA GÖRÜŞME AÇILMAYACAK
İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak, konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.
Cengiz ALDEMİR
Editör: TE Bilisim