Uzun süredir dünyanın her yerinde tek konuşulan konu neredeyse korona virüs pandemisi oldu. Hal böyle olunca araştırmalar da gösteriyor ki insanlar da sağlıklı beslenme ve alternatif tıbba yönelmeye başladı.
Alternatif tıp yöntemi ise kavram olarak pandemiden önce de son yıllarda çok konuşulur olmuştu. Bence bu kadar çok gündemde olmasının birden fazla nedeni var.
Öncelikle Alternatif tıp yönteminin geleneksel ve ruhsal şifa tedavilerinden farkı var mıdır?
Alternatif tıp yöntemi ne kadar bilimseldir?
Bilimsel alternatif çözümler nelerdir?
Tüm bu sorulara kulaktan dolma cevaplar bulduğumuz için konuyla ilgili net bir cevap bulamıyoruz.
Bulabilmemizim en sağlıklı yolu ise tabiki de işin uzmanlarından öğrenmek olur. Bundan dolayı ben de sizler için bir araştırma yaptım.
Alternatif tıp yönteminin temelinde hastaya ve hastalığa bütüncül yaklaşım vardır. Tıbba alternatif değildir. Birçok yöntemi batı tıbbı içinde de yer alır, konvansiyonel tıp dediğimiz klasik tedavilerle birlikte uygulanabilir. Hastanın şikayetini değil, tüm vücudu iyileştirmeye çalışması, en önemli özelliğidir. Diğer bir önemli nokta, ilaç sanayinin ürettiği ilaçları değil, genellikle beden network’ünü etkileyen yöntemleri kullanmasıdır.
Hastalanmanın temelinde yapısal hasarlar olmadan önce sinir sisteminde, bir diğer tanımlama ile vücut network ağında değişimler olur. O nedenle iyileşme ve hastalıklara yaklaşım öncelikle enerjetik-informatif düzeyde olmalıdır. İlaç tıbbı, en son aşama olan hücresel hasarla lokal uğraştığı için uzun vadede hastaya yardımcı olamamaktadır ve birçok hastalığın nedenini açıklayamamaktadır.
İntegratif ve/veya tamamlayıcı tıp içinde yer alan yöntemler hastanın bütününde oluşturduğu iyileşme sonucunda birçok durumda konvansiyonel tıptan daha hızlı iyileşme sağlamaktadır. Bu bakış açısı olan hekimler konvansiyonel yöntemleri de daha etkili ve yerinde kullanabilmektedirler.
Hekimlerin dikkat edeceği en önemli husus, neden-sonuç ilişkisidir. Evrensel kural olan neden-sonuç ilişkisinde, her hastalığın alt yapısında vücutta aksayan durumlar vardır.
Bu nedenler tespit edilirse, pek çok hastalık kalıcı ve etkili bir biçimde tedavi edilebilir. Özellikle, hastalıkların nedenlerini bulma konusunda, bir insanın yaşam boyunca başına gelen olumsuzluklar göz önünde bulundurulmalıdır.
İyi bir geçmiş hayat öyküsü ve hastayı çok iyi dinlemekle, hastalıkların nedenlerini ortaya çıkabilir. Hekim bu tarz çalışmaya adapte olursa bazen ileri teknolojik tetkiklere bile gerek kalmayabilir. İyi edinilmiş klasik tıp bilgisi ile bu yaklaşımlar birleştirilirse hastalar için çok olumlu, uzun vadeli sonuçlar alınabilir.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Editör: TE Bilisim